reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

A może Mamusie ze Świdnicy?

ja roziłam w tamtym roku w latawcu i byłam zadowolona, choć nie miałam problemów w trakcie i po porodzie, położne są różne jedne chętniej pomagają drugie nie, w każdym razie kolejny poród też planuję w latawcu

reklama
Aha, a powiedz mi co trzeba ze sobą zabrać na poród bo wiem ze w każdym szpitalu to różnie jest. Np. w jednym wymagają ubranek dla maluszka a w innym nie bo ubieraja w swoje i trzeba mieć tylko ubranko na wyjście. Masz może jakąś listę co należy mieć ze sobą bo aktualnie nie mam jak się osobiście wybrać do szpitala żeby się tego dowiedzieć a chciałabym już zacząć wszystko kompletować :)

oto moja lista rzeczy do zabrania do szpitala (z praktyki):
szpital:
-podkłady na łóżko dla matki
-podkłady poporodowe -nie pamiętam nazwy ale kupowałam takie mega w aptece dla osób nie trzymających moczu i były dużo lepsze niż belli bo nie przeciekały
-3 koszule do szpitala w tym jedna może byś duża koszulka do porodu
-octenisept do psikania krocza, jak dla mnie lepszy niż tantum rosa
-ręczniki papierowe do osuszania krocza,
-sztućce, talerzyk, kubeczek
-majtki z siatki najlepiej wielorazowe
-krem na brodawki
-polecam muszle laktacyjne szczególnie na początek gdy bolą brodawki. Polecam medeli, u mnie aventu się nie sprawdziły, uwierały mnie a uzbierane mleko wylatywało pod spodem
-chusteczki do pupci maleństwa
-pieluszki jednorazowe
- kapcie, klapki pod prysznic, skarpetki do porodu -jest wygodniej chodzić i rodzić w skarpetkach niż kapciach na nogach
-żele, mydła, szampony,,,
-wodę, bardzo przydatna podczas porodu
-gdy poród się przedłuża ponoć bardzo dobrze mieć ze sobą tabliczkę czekolady, ja całą zjadłam zaraz po porodzie:)

Dziękuję, ratujesz mnie :)
Czyli dla dzieciaczka nie trzeba ze sobą brać żadnych ubranek i kosmetyków? I nie wymagają lewatywy czy maszynki jednorazowej? Bo jak leżałam na patologii w Klinikach we Wrocławiu to wymagali tego :)

ubranka tylko na wyjście, a z kosmetyków to co chciałaś? dziecka się nie kąpie, więc potrzebne są chusteczki nawilżone+pampersy. Jeśli o maszynkę i lewatywę chodzi to nie trzeba mieć swojej, jeśli chcesz to cię ogolą i zrobią lewatywę jeśli nie to nie zrobią:)

a kiedy masz termin porodu?

A ja wiem... tyle się naczytałam na ten temat ze już sama nie wiem :) a że to moja pierwsza ciąża to kompletnie zielona jestem, do tego w mieście którego prawie nie znam (przeniosłam się za moim mężczyzną) więc troszkę panikuję :)

Termin mam na 12 września więc już blisko ^^

oj bliziutko,
ale nie ma co panikować, będzie dobrze! głowa do góry:) ja Świdnicy też nie znam, tylko w niej pracuję a jestem z Dzierżoniowa:)
Jedyne co mogę poradzić to nie śpiesz się z jazdą do szpitala, bo jak za szybko pojedziesz to będziesz cię tam dłużej męczyła, a tak to część porodu minie w domku. Ja pojechałam jak skurcze były co minutę bo wcześniej to prawdę mówiąc nie byłam pewna czy to już, czy może mnie brzuch rozbolał. ale dzięki temu na porodówce spędziłam 2 godziny:)

Dzięki za porady :) Pierwsza ciąża to jednak stresujący i pełen niepewności czas, szczególnie jak się jest z dala od rodziny ^^

reklama
Ja także z lubuskiego pochodzę, dokładnie to z Zielonej Góry, do Dolnego Śląska (Wrocław) na studia wyjechałam no i tak wyszło że teraz wylądowałam w Świdnicy :)

Do góry