Super, że córeczka się rozwija. Ja jeszcze proponuje dla Ciebie i córki książkę „Aspergirls. Siła kobiet z zespołem Aspergera.” Mimo tego, że ma diagnozę autyzmu. Poczytaj fora i grupy na fejsie, na których wypowiadają się, nie rodzice dzieci z zespołem Aspergera i autyzmem (ogólnie spektrum autyzmu), ale same osoby w spektrum. Jest niezła strona niegrzecznedzieci.org.pl. Autyzm to nie żadne piasek, nie da się odkopać nikogo z autuzmu. Sama jestem w spektrum, mam Zespół Aspergera, mam syna w spektrum. Konsekwencje udawania „normalnych”, szczególnie u dziewczynek to w na etapie dorastania i dorosłości depresja, stany lekowe, zaburzenia odżywiania, z próbami samobójczymi włącznie. Za naprawdę dobrych ośrodki diagnozujących i prowadzących dzieci i dorosłych ze spektrum uważam Prodeste. Tam przyznajmnie nie uważają, że spektrum się leczy. Trudne zachowania dzieci w spektrum to nie przejaw spektrum. To jest objaw traumy w jakiej żyją dzieci, bo kontakt z „normalnym” światem jest dla nich zbyt trudny. I to jest fakt, żadna terapia ani dieta cud tego nie zmieni.Ważne, że idziecie do przodu.
Polecam Ci książkę - "Autyzm - przełom w podejściu. Program Son-Rise, który pomógł rodzinom na całym świecie" autor Raun Kaufman. Tam jest dużo rzeczy przydatnych właśnie przy maluchach - jak się z nimi bawić, jak ich zachęcać do mówienia i stwarzać sytuacje komunikacyjne i wiele innych.
A druga książka, też myślę, że warta zapoznania się dla Was "Nie-zgrane dziecko w świecie gier i zabaw. Zajęcia dla dzieci z zaburzeniami przetwarzania sensorycznego" autor Carol Kranowitz. Świetne pomysły na różne zabawy i gry z maluchem, które wspierają rozwój, a także stymulują dziecko.
Zobacz, może macie je w lokalnej bibliotece. Naprawdę polecam!
Fajnie, że ta pani dala Wam już dużo wskazówek - to z umieszczeniem zabawek (czy książek) tak, by dziecko musiało prosić o nie - klaaasyk, ale jaki dobry u maluchów!
Tak jak mówiłam i pani to potwierdziła, musicie szybko robić diagnozę. Super, że udało się na luty.
Idźcie do przodu, najważniejsze, to nie stać w miejscu.
Ostatnia edycja: