reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wózio dla kruszynki:)

Ja Cie krece Dorotko, co Ci się stało z klawiaturą?
Nie da się nic z tego postu przeczytać (a przynajmniej ja nie potrafię się skupić na treści :zawstydzona/y:)

E-K pisz spokojnie. Najwyżej Cię ktoś napadnie. A potem przeczytasz że jest taka jedna co się mądrzy :-D

reklama
efilo,dorotka.1 i Esia- wlasnie wtocilam z pracy i jeszcze probuje dojsc do siebie po niepotrzebnym stresie jaki sobie zafundowalam moimiwypowiedziami.... mniejsza o to,co do wozkow to sie rozpisze w weekend,bo od poniedzialku jestem na tygodniowym urlopie i bede miala czas na pisanie... dzieki za slowa otuchy...

E-K nie przejmuj sie za bardzio stycznióweczkami,wiesz to są glónie laski które mają dopiero pierwszą dzidzię,burza hormonów po porodzie,itp,swobodnie wypowiadaj swoje zdanie( znalazlam na styczniowkach o cio poszlo),mam nadzieje że taka przemądrzala nie będę,a jak sie będe mądrzyc to napiszce:-)

Strasznie się napalałam na mój wyjazd do wawki w ten weekend że podjadę do swiata dziecka i wózia na żywo w dużym wyborze pooglądam. A tu nie jadę autkiem więc pewnie z wypadu nici :-(
A u nas 'na prowincji' takiego zmasowanego ataku wózków w jednym miejscu chyba nie uświadczysz :dry:

witajcie...
nie zapomnialam o was,tylko nie mialam zbyt czasu na dokladne rozpisanie... ale zaraz to nadrobie... :tak:

reklama
Zobacz załącznik 25823ok,troche poczytalam bb i teraz moge sobie popisac.... podoba mi sie wasz watek o przesadach i "dobrych" radach....

co do wozkow. zaczne od tego na jakie ja je dziele: glebokie; spacerowki; wielofunkcyjne i tzw. parasolki...
glebokie skladaja sie z gondoli i stelaza i sa przeznaczone dla dzieci od 0 do ok 6-8 miesiecy,az dziecko samo potrafi siadac lub jest zbyt ciekawe swiata i wygodniej mu w spacerowce....
spacerowki skladaja sie z siedziska i stelaza i sa przeznaczone dla dzieci od 6-36 miesiecy ( w sumie dziecko powinno byc przeniesione do spacerowki gdy potrafi samo juz dobrze siedziec)np. Inglesina Zippy i Espresso; Peg Perego Pliko; Emmaljunga Scooter
wielofunkcyjne- jest ich znowu kilka rodzajow:
1- skladajece sie z gondoli,siedziska spacerowego i stelaza, czesto mozna tez w nowych modelach wpiac fotelik w stelaz... np. Inglesina model Sofia lub Vittoria i Zippy System; Emmaljunga model Smart i Edge; Peg Perego model Young i Culla ; Teutonia model Primus i Elegance oraz wiele innych...
2-skladajace sie z siedziska rozkladajacego sie na plasko i mozliwoscia wlozenia "miekkiej"lub "sztywniejszej" gondoli np. Emmaljunga Sport Combi, Teutonia Elegance ( mozliwosc zainstalowania twardej badz miekkiej gondoli )
3- skladajace sie z siedziska rozkladajacego na plasko np. Inglesina Magnum, Peg Perego Pramette;
parasolki- przeznaczone dla dzieci minimum 6 miesiecy ale glownie dla juz chodzacych maluchow,ktore jednak szybko sie mecza i potrzebuja jeszcze wozka... absolutnie nie przydatne u noworodkow lub dzieci nie umiejacych jeszcze siedziec... np. Inglesina Swift lub Trip
wybaczcie,ze opieram sie na wozkach Inglesiny, Peg Perego ( bede uzywac skrotu PP) i Emmaljungi... po prostu interesowalam sie nimi najwiecej i Inglesine widzialam w sklepie w Polsce; PP uzywalam i sama posiadam a Emmaljunga podobala mi sie i czytalam bardzo duzo pochlebnych o niej opinii na website'ach polskich i niemieckich, niestety nigdy nie widzialam jej na zywo gdzyz jak bylam ostatnio w Polsce nic o niej nie wiedzialam,a w Kanadzie od poczatku lat 90 nie sprowadzaja jej zreszta Inglesiny tu tez nie ma jedynie PP i ono jest tu bardzo popularne i uznawane za bardzo dobra firme produkujaca wozki,foteliki i krzesla dzieciece.
znam rowniez Graco i co do ich wozkow nie moge byc obiektywna bo one mi sie nie podobaja i slyszalam wiele negatywnych o nich opinii... powiem tylko,ze jest to firma bardzo popularna w Kanadzie i Stanach i w miare tania... maja rowniez foteliki (nie wiem czy posiadaja atesty w Polsce); krzesla do karmienia,hustawki,kojce i lozeczka turystyczne... i wlasnie ja ich wozkow nie lubie, inne ich produkty uwazam jednak za dobre ... i zaznaczam,ze moje uprzedzenia do ich wozkow sa czysto :" widzi mi sie" i nie nalezy ich brac za "wyrocznie"...
ogladalam w sklepie rowniez Quinny,bo czytalam wiele zachwytow na bb o nich... jak rowniez mojemu Joe sie one podobaja... widzialam modele: Zapp i Buzz - mozna do nich dokupic gondole...
co do Mutsy widzialam tylko na zdjeciach i nie interesowalam sie nim zbytnio...

jest bardzo fajny website o historii wozkow tylko,ze po angielsku i wladajace tym jezykiem forumowiczki zapraszam do lektury,bo on daje duzo wiedzy i rad oraz zdjec... oto link Welcome to The Pram Museum

The Pram Museum Advice Page mysle,ze ta strone warto przeczytac i od razu przepraszam,ze jest po angielsku,ale nie wiem czy mam prawo tlumaczyc...

linki do producentow wozkow ( w miare mozliwosci po polsku):
Emmaljunga AB
teutonia
Inglesina
Peg Perego Official Web Site - niestety ten po angielsku
ROAN
www.chicco.pl - wszędzie tam, gdzie dziecko
Godex Centrum: w�zki dzieci�ce, foteliki samochodowe, Bebecar, meble Trama.

jest rowniez wiele wozkow producentow polskich,jednak ja ich nie znam, wiec nie moge wam ich podac...

co do cen to wiekszosc wymienionych przeze mnie wozkow jest raczej droga i wacha sie w granicach 1700 - 2700 zl.... musze jednak zaznaczyc,ze na pewno mozna znalezc rownie dobre i znacznie tansze wozki nie bedace produkcja znanej miedzynarodowej firmy,ktora nie gwarantuje tak na prawde jakosci i waszego zadowolenia...

rzeczy na ktore ja zwracalam przy kupnie wozka:
po pierwsze nie ma idealnego wozka i trzeba pojsc na kompromisy... tak wiec zdecydowac co jest dla nas najwazniejsze: kola, waga, gondola, wielofunkcyjny, mozliwosc wpiecia fotelika w stelaz,itp.... kazdy zwraca uwage na co innego... ja stwierdzilam,ze nam beda potrzebne dwa wozki : jeden na spacery ( jego waga nie ma takiego znaczenia co posiadanie gondoli i duzych kol) oraz drugi na wypady do centrum handlowych i podrozy (ja go bede nazywac wozkiem do samochodu ;-)) czyli musi byc lekki,latwo i szybko skladajacy sie ... i mimo,ze jestem "zakochana" w Inglesinie i Emmaljundze,to zdecydowalam sie na PP ze wzgledu na to,ze mam tu serwis ... polecam zakup wozka,do ktorego macie latwy dostep do serwisu naprawczego, gdzyz wozki czasami sie psuja i jest wazne miec mozliwosc szybkiej naprawy... co do mojego wyboru... wozek,ktory kupilam ( i prosze mnie nie potepiac za tak wczesny jego zakup,ale mialam moje bardziej lub mniej logiczne powody) to typowy "staroswiecki" wozek wielofunkcyjny skladajacy sie z gondoli,siedziska spacerowego i stelaza... bedzie mi on glownie sluzyl do spacerow, gondola ma opcje kolyski ( nie jest niezbedna), wentylacje i regulowane oparcie - bedzie przytulnym miejscem na drzemke podczas spaceru lub wystawienia do ogrodu; ze wzgledu na duze kola i blotniki,ktore zima mozna zdjac aby sie miedzy nimi a kolami nie zbieral snieg,bedzie super na wypady do parkow i tzw. teren... nawet jak dziecko podrosnie i przeniesie sie do spacerowki... ma super amortyzacje i nie jest "sztywny" jak sie go prowadzi ... drugi wozek jaki mam dopiero zamiar kupic to Pramette PP- jest lekki, latwo miesci sie do kazdego samochodu, ma opcje "gondoli" - zobaczcie na stronie producenta- oraz bedzie wygodny dla juz starszego chodzacego malucha ...
alez sie naprodukowalam.... mam nadzieje,ze was nie zalalam informacjami i nie narzucilam mojego zdania.... jesli tak to nie bylo to moim zamiarem ( narzucenie zdania:laugh2:)...
proponuje abyscie przejrzaly sobie strony producentow i sprecyzowaly co wam sie podoba i wypiszcie sobie na kartce wasze potrzeby... potem mozemy razem obgadac konkretne modele,bo kazda na co innego na pewno zwroci uwage i to moze pomoc w wyborze...

czy ktos wie co oznacza ten zalacznik u gory?

Do góry