reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żłobki w Krakowie

reklama
Ragna - spokojna głowa, pamiętaj, że tam pracują osoby, które mają doświadczenie ze "świeżymi" maluszkami i wiedzą jak sobie z nimi poradzić i zaklimatyzować je w miarę bezstresowo :-) Nasza Natalka poszła do żłobka (państwowego) jak miała 7 miesięcy, "ciocie" traktowały ją przez pierwsze tygodnie jak "księżniczkę", towarzyszyła im we wszystkich czynnościach (oczywiście na rączkach) aż w końcu sama kazała się postawić na ziemi i dołączyła do innych ;-) jest bardzo zadowolona i uwielbia swój żłobek, także nie martw się, to nie czasy "krzesełka i leżaka" :-)

Heja :) Az wstyd ze do tej pory nie zaglądnełam na watek kraków a jestem tutaj juz od ponad 2 lat :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

więc się witam :) Z tej strony Mama 13 miesiecznego Benia ;-)

Nam udało się dostać nie wiem jakim cudem do żłobka na Majora :) :tak: mam nadzieję ze bez gazu tym razem :blink:

Dziewczyny czy możecie polecić jakiś klub/żłobek w okolicach Prądnika białego, Bronowic? Na państwowy trzeba czekać około roku:szok: więc rozglądam się wśród prywatnych. Mały ma 2,5 m-ca więc czas coś zacząć organizować.

Dziewczyny...

jestem nowa w Krakowie, więc dobrze nie znam "rynku" żłobkowego, chodzi mi o zasady, miejsca, kryteria..itd.

Interesują mnie przedszkola państwowe w okolicach Kaziemierza, Zabłocia ewentualnie...Podgórza?

Znacie jakieś ?

No i jak długo trzeba czekać?
Kiedy zgłaszać dziecko??

Pomóżcie...

aaronka, moje dziewczynki chodzą do żłobka nr 19 (przy Świtezianki) i jesteśmy bardzo zadowoleni. W okolicy masz też nr 33 (na Żółkiewskiego, przy rondzie grzegórzeckim).

Zapisy do żłobków państwowych są ciągłe... najlepiej zapisać dziecko od razu po urodzeniu, a pesel donieść jak się go otrzyma... potem raz w miesiącu dzwonisz potwierdzić, ze dalej jesteś zainteresowana miejscem.

Na miejsce czeka się średnio rok i niestety w lepszej sytuacji są dzieci urodzone latem ... tym z początku roku ciężko załapać się od września, ale zawsze jest szansa, że coś się zwolni ...

Próbuj, bo warto. :) W państwowych żłobkach jest na prawdę fajna opieka, masz osobny budynek, własny ogród, kuchnię zamiast kateringu ... o kosztach w porównaniu z prywatnymi nie wspominając :)

JoL bardzo Ci dziękuję. Na pewno będę spróbuję, a praktyka pokaże czy wyjdzie.

Ale to zapisy dopiero po urodzeniu, czy mogę juz teraz .....???

Ja też chcialam mała już zapisać, ale niestety w dwoch żlobkach (koło Wawelu i na Poniatowskiej), że dopiero po urodzeniu jak będzie mieć PESEL. Ja tez czekam zwarta i gotowa żeby męża jak najszybciej wysłać żeby wypełnić papiery. W obu żlobkach powiedzieli mi że czeka się rok, choć przyjmuja od 20-tego miesiąca.

Dziewczyny, nie pomyślcie o mnie źle, że jestem wyrodną matką ale ja myślałam, ze do państwowego już oddam takiego malucha 8 miesięcznego w razie mojego powrotu do pracy, a tutaj wchodzą w rachubę takie duże dzieci...jej, to co mi tylko prywata zostaje???

Ostatnia edycja:
reklama
Kasi ab, jak ładnie poprosisz, to powinni Ci przyjąć kartę zapisu tylko z datą urodzenia ... pesel doniesiecie - zawsze to 2 tyg i kilka miejsc do przodu :)

aaronka, u nas w młodszej grupie jest całkiem sporo takich maluszków... ale nie wiem ile dostało się z listy, a ile ma rodzeństwo w żłobku (mają pierwszeństwo) ...warto próbować ... nawet jeśli nie uda się od września, to zawsze jest szansa że za kilka tygodni zwolni się miejsce :)
Wybierz się jeszcze teraz i wypytaj o wszystko :)

Do góry