reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

mleko nie bardzo, może kaszkę ryżową albo kukurydzianą na wodzie? i spróbuj jej podawac jak najczęściej picie, żeby się nie odwodniła

no wiec u nas wygladalo to tak, ze lakarka, przy odmowie jakiegokolwiek picia i jedzenia ze strony agaty, kazaøa podac cokolwiek plynnego.. nawet jesli mialoby to byc mleko... ale do mleka dodalam acidolac baby... musisz jakkolwiek nawodnic mala i czymkolwiek aby ci sie nie odwodnila...... u nas nawet lekarka powiedziala, ze moze slodkie soki.. aby pila... malo to zdrowe ale u nas na szczascie po 2 dniach zaczela cokolwiek brac do buzi....
takze nie patrz na to czy to mleko czy jakis sok.. nawadniaj czym sie da i cokolwiek lilka zaakceptuje... i ja bym podala jesli masz Nifuroksazyd, bo jutro mozecie miec jazde...

tylko ze nie chce pic:( do poludnia cos tam wypila ale po zwrocie obiadu juz tylko 1 łyczek byl:(
niestety nie mam w domu zadnej kaszki kukurydzianej ani ryżowej:(

reklama
no wiec u nas wygladalo to tak, ze lakarka, przy odmowie jakiegokolwiek picia i jedzenia ze strony agaty, kazaøa podac cokolwiek plynnego.. nawet jesli mialoby to byc mleko... ale do mleka dodalam acidolac baby... musisz jakkolwiek nawodnic mala i czymkolwiek aby ci sie nie odwodnila...... u nas nawet lekarka powiedziala, ze moze slodkie soki.. aby pila... malo to zdrowe ale u nas na szczascie po 2 dniach zaczela cokolwiek brac do buzi....
takze nie patrz na to czy to mleko czy jakis sok.. nawadniaj czym sie da i cokolwiek lilka zaakceptuje... i ja bym podala jesli masz Nifuroksazyd, bo jutro mozecie miec jazde...
A u nas było odwrotnie, jak młody z pół roku temu miał biegunkę i wymiotował, lekarka (na pogotowiu) kazała odstawić mleko (ewentualnie podawać Humane MTC), stwierdziła, że jak nie chce jeść, to nie dawać na siłę, za to podawać picie nawet małymi porcjami a częściej (chociaż po łyżeczce co kilka minut), powiedziała, że na biegunkę najlepsza jest zwykła herbata z cukrem. No i oczywiście Nifuroksazyd i Orsalit. Dawałam wtedy Cypkowi po 30ml Humany MTC co 3 godziny (więcej nie chciał zjeść, a te 30ml jakoś udało mi się mu podać, chociaż trwało to z 15 minut), po około 1,5h od posiłku dawałam mu po 30-60ml picia. I tak było z 3-4 dni zanim powoli apetyt mu wrócił.

wampi, tyle ze jesli dziecko nie pije nic a nic tylko mleko, to nie ma sensu patrzec na wytyczne.. u nas byla tragedia i agata nic a nic nie brala do buzi.. nawet jakbym jej po kropelce dawala to niestety by wyplula.....

justMe: ja tez myslalam o tym specyfiku z Hippa... niestety u nas plucie wszystkim bylo.....

aga, nifuroksazyd 200 mg w tabletkach jest bez recepty, syrop 100 mg teoretycznie jest na recepte, ale wiele aptek bez zadnego ale wydaje... ja zawsze mowilam, ze mi sie butelka zbila a dziecko sie zle czuje.... to warto zawsze miec w domu.... a lekarze tez nei robia problemow aby wypisac recepte na Nifuroksazyd...
co do orsalitu, to u nas to nei przeszlo przy zadnym dziecku.. jest zwyczajnie obrzydliwy i słony.... dzieci rzadko to trawią... nawet ten smakowy bananowy to cos najobrzydliwszego co mialam okazje probowac....

wampi, tyle ze jesli dziecko nie pije nic a nic tylko mleko, to nie ma sensu patrzec na wytyczne.. u nas byla tragedia i agata nic a nic nie brala do buzi.. nawet jakbym jej po kropelce dawala to niestety by wyplula.....
Też tak myślałam wtedy i podawałam mu mleko, bo jedynie na to miał ochotę. Tylko, że po mleku dostał jeszcze większą biegunkę, więc podałam mu Smecte i dawałam dalej mleko, to zaczął wymiotować i wylądowaliśmy właśnie na pogotowiu, gdzie lekarka zabroniła podawać zwykłe mleko modyfikowane, a kiedy jej powiedziałam, że jedyne co udaje mi się mu podać do jedzenia, to mleko zaleciła nam Humane MTC.

reklama
A nam przy biegunce w szpitalu (leżeliśmy tam w czerwcu) lekarz powiedział, że mleko jeśli dziecko chce pić/jeść to jak najbardziej może. Moja mama też mówiła, że jej kiedyś jak byłam ja mała to zabraniali dawać dziecku mleko, ale teraz jest inaczej. My Majce dawaliśmy mleko bo to było jedyne co chciała pić/jeść.

Do góry