reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

u nas zazwyczaj jedna drzmeka tak ok 1h, czesto zdarze sie ze nie spi wogole, za to dzis mnie zaskoczyła, bo juz ladnie radzi sobie z piciem ze szklanki, na dodatek wie gdzie trzeba odstawić jak jest pusta :)

reklama
krewetka - brawo dla Lilianki ! Super! a dajesz już jej z takiej szklanej szklanki ? osttanio właśnie myślałam, że wypadało by zacząć normalne picie.

u nas młody wstaje w granicach 6.45 - 7.30 sporadycznie dłużej, potem o 11 po drugim śniadaniu ma drzemkę i śpi różnie; przeważnie 2godz ale ostatnio ok 1godz, a dzisiaj ok 3godzin :-D
godz19 kaszka, 19.30 zęby, kąpiel, masaż i 20 jest w łóżku. zasypia przeważnie od kopa.

u nas jak ma wody na jeden łyk to ładnie pije, ale jak już więcej to wylewa w sensie nie mieści mu się do buzi i leci po ubraniach..
nie wiem, czy to jeszcze nie czas? bo on póki nie wypije wszystkiego to nie odstawi szklanki od ust:baffled:

ja czasem Agusi daje pic z normalnego kubka, ale tak jak dziewczyny, wlewam niewiele, bo jeszcze nie potrafi wyczuc ile przechylic żeby leciało, ale nie za dużo. Idzie jej coraz lepiej takie samodzielne picie, także mysle ze warto probowac, z czasem dziecko dojdzie do wprawy. Oczywiscie nic na siłe, ale jak chce - nie probuje ;)

Majka już od jakiegoś czasu potrafi pić sama z kubka/szklanki ale z wiadomych przyczyn nie zawsze jej na to pozwalam i nadal głównie użytkujemy kubek niekapek :)

U nas Jacho pije z kubka jak jest 1/3 zawartości, wcześniej ja mu podaję do picia herbatę przy pełnym kubku. Już się tak przyzwyczaił, że musi pić wtedy, kiedy my pijemy, więc u nas zamiast 2 kubków, lecą teraz 3 kubki herbaty do zalania - nasza czarna, Jaśka malinowa i cały jest przeszczęśliwy jak tak siedzi z nami na kanapie i popija z identycznego kubka - inaczej chciał spijać naszą :tak:. Ogólnie ma fazę na picie z kubków i szklanek, potrafi siedzieć jeszcze z 20 minut i udawać, że pije z kubka/szklanki - podnosi, przechyla, nabiera powietrza w usta, niby przełyka :-D - ubaw niezły. To samo robi z kubkami od ciastoliny play doh - nie ważne, że tam jest ciastolina, łyknąć trzeba :-)

ja się pochlastam tępą żyletką, w niedzielę kupiłam kolejny kubek, chyba już 5 mamy, i młody go oczywiście olewa, rurki, srurki, niekapki, miękkie i twarde ustniki, ten mały osiołek pije tylko z butli ze smokiem i wtedy dudla 200 ml na raz, a z niczego innego nie chce i już dziś był na sranie wielki ryk

reklama
Mateusz juz tez tylko z kubkow normalnych...kupilam mu takie plastikowe normalnej wielkosci z uchem ale woli nasze porcelanowe i szklanki na wode tez nasze. Nie nalewam mu pelnej ...ale jest dosc sprawny w tym i przelyka dobrze i juz nie wylewa. a jak pijemy jakies amaro w malych kieliszka to on tez musi wiec pije wode z tych grubych kieliszkow... Nauczyl sie tez robic toasty .... co pije cos w szklance to szklanka do gory i cin cin...oj bedzie tankowac...maly pijak w przyszlosci ..jak juz w dziecinstwie lokiec w gorze :)))))
Uwielwbia herbate z cytryna i tym sposobem od miesiecy pijemy tylko herbate bezteinowa.
a wlasnie tak swoja droga bylam na swiata w domu i moja mama nawet w ALMIE nie znalazla herbaty bezteinowej....albo zle szukala...pytalam nawet pracownika. Musz przyznac ,ze we Wloszech...herbat nie pija ajak pije tzn ze sa chorzya, ale wasortymencie sklepowym duzy wybor bezteinowa czarna, zielona ..rozne smakowe

Ostatnia edycja:
Do góry