reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

reklama
Tego Ci nie powiem, bo nie pamiętam ale moja kuzynka rodziła w 37 tyg i dzidzia nie była zaliczona jako wcześniak bo ważyła ponad 2 kg
Mogę się mylić, to na jej słowa się powołuję z tą wagA :-)

Jagoda urodzona dokładnie 37 tc i 4 dni i nikt nie mówił że wcześniak, waga 3300g, 10 w Apgar, więc co szpital to inaczej ;) ale to fakt, że ginka pozwoliła odstawić leki na podtrzymanie ciąży po skończonym 37 tygodniu, czyli znaczyłoby, że dzidziuś już wtedy jest donoszony.

Ostatnia edycja:
Nio Mateusz tez urodzony w 37 tygodniu nigdzie nie ma napisane wczesniak... dodatkowo wazyl 3160g i mial 9 pkt a po 5 minutach juz 10, ale poddbno po cesarce daja tylko 9...tak mi wytlumaczyli..hmm czy tak jest naprawde to juz co innego heheh

Nio Mateusz tez urodzony w 37 tygodniu nigdzie nie ma napisane wczesniak... dodatkowo wazyl 3160g i mial 9 pkt a po 5 minutach juz 10, ale poddbno po cesarce daja tylko 9...tak mi wytlumaczyli..hmm czy tak jest naprawde to juz co innego heheh
no z tymi punktami to ci kit chcieli wcisnac jak daja?????? oceniaja stan dziecka i nie zebym sie przechwalala ze blizniaki mialy 10/10 w wszystkich minutach bo marcel byl na samym dole z punktami tak jak :

minuty 1 3 5 10
czynnosc serca 1 2 2 2
oddech 0 0 1 1
napiecie miesni 0 0 1 1
odruchy 0 0 1 1
zabarwienie skory 1 1 1 1

razem 2 3 6 6

Ostatnia edycja:
a wlasnie wracajac do tych obnizonych napiec itp...
Zauwazylam ze taka schiza to panuje tylko w Polsce i ze co drugie dziecko jest rehabilitowane tutaj czegos takiego nie ma...a ja schizow nabawilam sie wlasnie patzrac jak co druga pisala ze tu chodzi na cwiczenia tam chodzi a my nic..Mateusz do 22 sierpnia czyli do 3,5 miesiaca lezac na brzuchu nie chcial trzymac glowy do gory...w Polsce to pewnie juz od nie wiem ileu tygodni meczyli by mi go vojta..a tu pediatra paowiedzial kazde dziecko ma swoje czasy..jedno bedzie trzymac glowe sztywno jak bedzie miec 2 miesiace drugie jak 4 i na tm etapie nie nalezy sie przejmowac. Ja podczytuja Was nakrecilam sie tak ze chcialam isc prywatnie w Polsce do pediatry zeby mi posprawdzala odruchy wszystkie i czy z Mateuszem wszystko ok. w koncu nie poszlam, bo Mateusz wlasnie w krakowie ruszyl jak z kopyta i zaczal pieknie trzymac glowe do gory na lezaco...pozniej w swoim czasie zaczal sie obrac z brzucha na plecy z plecy na brzuch itd...
Zauwazylam tutsj calkiem inne podejscie do tych sprawa.. oczywiscie nie mowie gdzie lepiej gdzie gorzej ..tylko tak chcialam Wam napisac jak tu to widza :-)))

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry