reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

mielismy dzisiaj dwie wizyty lekarskie.
pierwsza to okulista i leniuszkowe nieszczesne lzawiace i ropiejace oczka. po pierwsze ma niedrozne kanaliki a po drugie tak 'skonstruowane' dolne powieki ze caly czas oko jest podrazniane przez fald skorny i rzesy. zalegajacej ropy w kanalikach nie ma ale sa przytkane i masowanie nie rozwiazuje problemu wiec dostalismy skierowanie na zabieg przeplukania w znieczuleniu miejscowym. ponoc u niemal wszystkich dzieci rozwiazuje to problem. ten zabieg ktorym ktos tak kiedys straszyl na forum wykonuje sie dopiero u dzieci ktore maja rok i wiecej i jest on wtedy w znieczuleniu ogolnym. a co do powiek to jak dziecko bedzie starsze i twarz bedzie sie zmieniala to beda mialy inny ksztalt i nie beda podrazniac oka.
druga wizyta to pediatra i zaobserwowany wczoraj wieczorem katarek. zanim dotarlismy na wizyte to pojawily sie juz glutki i charczenie sie zwiekszylo. goraczki i gorszego nastroju brak, gardlo i oskrzela czyste, przyczyna kataru to tak jak myslalam poczatek sezonu grzewczego. mamy zwiekszyc dawke witaminy c, do noska psikac sola morska na zmiane z euphorbium i podawac fenistil w kropelkach. no i oczywiscie zadbac o odpowiedni poziom nawilzenia w mieszkaniu. jesli katar bedzie powodowal trudnosci w jedzeniu i spaniu to mozna zastosowac nasivin dla niemowlat ale z tym ostroznie bo wysusza sluzowke wiec to takie bledne kolo.

reklama
Nikita - współczucia dla Kubulka, na pewno go boli. Ja Jaśkowi na początku - jakieś 3 miesiące - regularnie odciągałam i czyściłam z mastki. Od miesiąca zauważyłam że lekko rozszerzyła się ta dziurka i siurek już sam się oczyszcza - mastki nie ma. A samego ogonka niczym nie smaruję, kremem musteli pupę, pachwiny i ten trójkącik skóry wokół genitaliów

Jak to wygląda? Karmisz piersią czy butlą?

Wieczorem karmię butelką. Schemat mam taki:

6 rano - cyc
10 rano- słoiczek z warzywami i napój
12:30 - cyc albo butelka (zależy czy mam odciągniętę, jak nie mam to mm - 120ml)
16 - cyc
17:30 - kaszka z owocami albo same owoce
19 - butla z odciągniętym mlekiem, albo mm (zależy czy mam odciągnięte) - 170ml i zasypia
22 - zmiana pieluchy przez sen i butelka ze świeżo odciągniętym mlekiem - 120ml - podana przez sen. Piersią trudno by było, bo przysypia głębiej, a jak mleko samo leci ze smoczka, to pobudza go do ssania.
Najważniejsze żeby wieczorem były conajmniej 3 posiłki - zatankowanie do pełna na noc. I śpi do 6 rano

Fajnie to sobie zorganizowałaś. Tylko że ja dopiero co rozszerzam dietę i Nikoś dopiero dzisiaj pierwszy raz zjadł cały słoiczek marchewki z jabłuszkiem ale chciał jeść dalej i dałam mu cyca no i mu się ulało mlekiem :-/

arcobaleno ale te posiłki z warzywek czy owocków kiedyś były u nas posiłkami mlecznymi, więc akurat wprowadzenie nowości nie ma znaczenia przy metodzie tankowania do pełna - chodzi jedynie o ilość karmień a nie skład. Jak Nikodem jest jeszcze na mleczku to po prostu trzeba zwiększyć ilość karmień mlecznych wieczorem.
A co do ulewania to marchewka jest mistrzynią w powodowaniu ulewań, już niejedna z dziewczyn o tym pisała.

Lenkaa wiem że to kiedyś były mleczne posiłki :-) Wiesz ja się zastanawiam czy po prostu zamiast jednego mojego mleka wieczornego nie podać mm zagęszczonego kleikiem. Ale chcę poczekać jeszcze kilka dni żeby Nikoś przyzwyczaił się do warzyw, nie chcę za dużo w brzuszku mu mieszać, ja z tym wstawaniem się pomęczę, ważne aby z nim było ok :-D
Kurcze w życiu nie pomyślałabym że o marchewka za te ulewanie(może) jest winna, ja myślałam że może ja coś zaczęłam jeść i przez to te ulewanie

reklama
nataliak - na katar jeszcze spróbuj Olbas krople. Kilka kropli na chusteczkę i położyć koło Lenki głowy (chyba najlepiej jak już śpi i zabrać za czas jakiś żeby nie przeżuła po przebudzeniu ;-)

Do góry