reklama
Nataliak, ja wyczesywałam ciemieniuchę tym grzebykiem co jest nieraz dołączony do miękkiej szczoteczki, Kuba ma wielkie ciemiączko ale żadnej krzywdy mu nie zrobiłam. Lence bym spróbowała wysmarować główkę jakimś kremem delikatnym którego normalnie do jej skóry używasz i po kilku minutach wyczesać. I tak ze trzy dni bym spróbowała czy są efekty. Krem się zmyje jednym myciem w przeciwieństwie do oliwki, a nuż pomoże? Zaoszczędziłabyś;-)
lenkaa*
Fanka BB :)
Nataliak z svr-em się na razie wstrzymaj. To jest specyfirk raczej dla dorosłych. Ja polecam emolium emulsja na suchą skórę głowy:
Emolium, emulsja, na suchą skórę głowy, 100 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
Dla malucha chyba emolient najlepszy, a przynajmniej nie będzie jej tłuścił włosków.No i cena znośniejsza
Emolium, emulsja, na suchą skórę głowy, 100 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
Dla malucha chyba emolient najlepszy, a przynajmniej nie będzie jej tłuścił włosków.No i cena znośniejsza
Nicole1603
My tez mamy problem z ciemieniuchą. Kupiłam krem z serii AA Ja i Mama. Dam znać czy pomógł.
wiolan
PODWÓJNA MAMA
mam pytanie i prosze o konkretne odpowiedzi mamy ktorych dzieci maja sporo wlosow i mialy ciemieniuche: jak to zwalczyc? u nas jest taka lekka ale cos z tym trzeba zrobic. jutro wybieramy sie na wazenie to zapytam jakiegos pediatre ale jak mi powie ze oliwka/olejuszka to z cala pewnoscia szlag mnie trafi...
u nas też włosków jakby nie patrzeć dość dużo ale na czubku.. właśnie tu gdzie pojawia się ciemieniucha...
musisz cokolwiek z nią zrobić aby do "skorupy" nie doprowadzić, bo pod nią stan zapalny może się pojawić...
ja próbowałam: olejuszkę oraz krem z AA (seria Mama i ja - beznadziejny) na ciemieniuchę.. plus grzebyk.. niestety oba specyfiki dość tłuste, z czego tem krem zdecydowanie odpada, bo się go zmywa po kilkakrotnym myciu dopiero... taki jest mega tłusty.. no i włosy przez ten czas mega na zaniedbane wygladają.. olejuszkę zmyłam po jednym razie.... ale u nas tylko grzebyk i wyczesywanie po 3 godzinach od nałożenia grzebykiem.. żadną szczoteczką.... pod włos... troszkę się darła mała, ale nic dziwnego bo wszelkiego rodzaju manipulacje przy główce znosi tak sobie.... ale zagadywałam i jakoś dałyśmy radę... robiłam dwa razy... zeszło... ale lepsza olejuszka...
ale slyszalam oliwa z oliwek ponoć najlepsza... wiele moich koleżanek wlasnie oliwy z oliwek używało.. głowy mniej lub bardziej owłosione były... ponoć wystarczy tylko godzinkę trzymać oliwę z oliwek...
o wlasnie, mocniejsza szczotka to jest jakis pomysl bo ta miekka za nic w swiecie nie da sie tego wyczesac. a potem sto razy mycie glowy zanim oliwka zejdzie z wlosow. mam nadzieje ze pediatra zezwoli na te apteczne specyfiki ktore nie sa tluste i po ktorych nic nie trzeba wyczesywac.
ciężko o nietłuste specyfiki, bo to chodzi, że jak już wyczeszesz to cholerstwo, to skóra pod tą ciemieniuchą dość sucha jest.. i wtedy te oliwki mają za zadanie funkcje ochronne skóry po zdjęciu ciemieniuchy... ale na drugi dzien myjąc drugi raz główkę powinno zatłuszczenie zniknąć
Nataliak z svr-em się na razie wstrzymaj. To jest specyfirk raczej dla dorosłych. Ja polecam emolium emulsja na suchą skórę głowy:
ten emolient, to raczej już po zdjęciu ciemieniuchy jak widoczna suchość skóry jest.. inaczej nie widzę żadnej konieczności stosowania go u dziecka.... no chyba ze ktoras to probowala na ciemieniuche i skutkow ubocznych nie obserwowala...
N
nataliak
Gość
jesli chodzi o ten specyfik svr to owszem nie powinno sie go stosowac ponizej 3roku zycia ze wzgledu na zawartosc mocznika ale mimo tego lekarze go polecaja na ciemieniuche u niemowlakow z wlosami.
wiolan
PODWÓJNA MAMA
więc zapewne czas pozostawienia na główce ulegnie skróceniu.. wiadomo mocznik niezbyt korzystnie wpływa na tak delikatną skórę dziecka.... ja bym spróbowała... choć na pewno po konsultacji z lekarzem (pewnie nie zabroni)jesli chodzi o ten specyfik svr to owszem nie powinno sie go stosowac ponizej 3roku zycia ze wzgledu na zawartosc mocznika ale mimo tego lekarze go polecaja na ciemieniuche u niemowlakow z wlosami.
Agnieszka77
Nadia teraz uparcie ćwiczy przewracanie sie z brzucha na plecy,więc jeżeli leży na plecach, przewraca się na brzuch,a potem z powrotem na plecy, także cały czas się turla i wypada mi z maty, pod spód kładę gruby koc, żeby zamortyzować upadki na głowę(przy przewracaniu z brzucha na plecy).Ten koc wychodzi poza granice maty,ale ona i tak wypada poza ten koc
Poza tym 8 dni nie robiła kupki i dziś tak się usrała. po samą szyję,że nawet na włosach z tyłu była;-) a body do wyrzucenia![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
Poza tym 8 dni nie robiła kupki i dziś tak się usrała. po samą szyję,że nawet na włosach z tyłu była;-) a body do wyrzucenia
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
reklama