reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

reklama
My też kolejne za 7 m-cy. Jak się szczepi 6w1 to nie ma jednego szczepienia, bo ono zawiera się już w tych skojarzonych, przy refundowanych i 5w1 jest o jedno więcej szczepienie.

A my dziś byliśmy na rehabilitacji basenowej. Moim zdaniem było super, zabawa w wodzie przednia, szkoda tylko że Jasiek przez ostatnie 10 min miał inne zdanie :baffled:, odwalił taki wrzask i histerię że nie wiedziałam co mam z nim robić. Co prawda zostaliśmy do końca, ale te ostatnie 10 min. to o kant doopy rozbić - darł się jak opętany, miał dość. Uspokoił się dopiero po wyjściu. Mam nadzieję że za tydzień już będzie bez scen, bo naprawdę fajne te ćwiczonka w wodzie.

Stasiek od wczoraj ma manię naciskania wszystkiego :-) panel karuzelki, tablica z melodyjkami, telefon. Oczywiscie nie paluszkiem tylko cala lapka ale frajda jest z tego, ze cho, cho.

Majstruje tez ze smokiem na wszelkie sposoby, wkłada, wyjmuje z buzi, uzywa tez jako predłużenie reki i bada rozne przedmioty smokiem. Przekomicznie to wyglada :-)

no to chłopaki idą łeb w łeb, Leona jak położę prawą stroną do karuzeli to sobie melodyjki zmienia, trzepie łapskiem nas po buziach i elegancko podgarnia smoka, wyjmuje, prezentuje i wkłada

My też kolejne za 7 m-cy. Jak się szczepi 6w1 to nie ma jednego szczepienia, bo ono zawiera się już w tych skojarzonych, przy refundowanych i 5w1 jest o jedno więcej szczepienie.
No my szczepimy 6 w1. Taki mamy harmonogram:
6 tyg ( gruźlica)
2 m-ce 6w1 + PCV
4 m-ce 6w1 i Men C
6 m-cy 6w1 + PCV +Men C
12 m-cy MMR + PCV
13 m-c Men C + Hib
4-5 lat 4w1 +MMR

Oj biedne to moje dziecko :(

u nas przy 6w1 nie ma tej z 6 miesiąca. A co to jest PCV ? bo google pokazuje tylko poilichlorek winylu :), a na meningokoki nie szczepimy dlatego nie mamy w 6 m-cu szczepienia, u nas to są płatne i nie obowiązkowe szczepionki.

Ale ogólnie widzę że ilość 6w1 jest taka sama, tylko kalendarz późniejszy, u nas gruźliza w 2 dobie życia, i kolejne 3 szczepienia od 6 tyg. począwszy, u was zaczyna się od 2 miesiąca i 3 dawka przypada na 6 miesiąc, a u nas na 4/5

Ostatnia edycja:
Mam kilka pytań, wizytę u lekarza mam dopiero w poniedziałek, a wątpliwości chciałabym rozwiać już teraz.
1. Ostatnio zaobserwowałm, że mojemu synkowi podczas karmienia poci się główka, myślałam, że to może ja się pocę, ale przeczytałm gdzieś, że taki objaw może być przy niedoborze vitD, słyszałyście o czymś takim?
2. Zauważyłam na siusiaku, mego syna oczywiście, takie jakby żyłki, czy u takich maluszków to normalne?
3. Czy wasze maluszki nadal ulewają, mojemu zdarza się to dość często. Kiedy podajecie pokarmy stałe, przed piersią czy po?
4. Do kiedy należy nosić dziecko po karmieniu do odbicia?

reklama
1. to moze byc niedobor witaminy d, warto zglosic lekarzowi, mozliwe ze zleci badania.
2. nie znam sie az tak na malych siusiakach wiec moze inne dziewczyny sie wypowiedza ;P
3. teoretycznie dziecko w tym wieku moze ulewac ale to tez warto zglosic lekarzowi, mozliwe ze jest to objaw jakiejs alergii. co do pokarmow stalych to warzywa zastepuja u nas jeden posilek mleczny a owoce podajemy miedzy posilkami. jesli zaczynacie dopiero przygode ze sloiczkami to niewielka ilosc podaje sie przed karmieniem czyli wtedy kiedy dziecko jest glodne.
4. teoretycznie juz nie trzeba ale jesli dziecko ulewa albo ma jakies inne problemy brzuszkowe to wypadaloby.

Do góry