reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Ja dziś byłam z małą na rehabilitacji i na sali z nami ćwiczyła jeszcze jedna dziewczynka. Tak patrzyłam na tą dziewczynkę i się zastanawiałam czemu już takie maleństwo musi mieć rehabilitację choć faktem jest że ona poza tym że leżała to nic nie robiła, nie wyciągała rączek, nie odwracała nawet główki na boki za zabawką. Moja rehabilitantka w końcu zapytała tej która rehabilitowała tą maleńką ile ona ma, usłyszałyśmy że 3,5 miesiąca...Obie spojrzałyśmy po sobie i na Majkę...kurcze ja byłam przekonana, że ta dziewczynka to z miesiąc ma a ona tylko 2 czy 3 tygodnie młodsza od mojej?! Potem widziałam jak ją ułożyła babka na brzuchu a ta mała nic! Nawet o milimetr głowy nie dźwignęła! Dopiero jak tamta matka wyszła z tą małą to jej rehabilitantka mówi do mojej, że będzie ciężko miała z tą dziewczynką bo ta matka nigdy z tym dzieckiem nic nie robiła...wyobraźcie sobie że nigdy! nie położyła tej córeczki przez 3,5 miesiąca na brzuchu bo...nie wiedziała że trzeba...kurcze, jak to można własnemu dziecku szkodę zrobić z niewiedzy...

Krewetka super że wszystko dobrze :) A przewracać zacznie się pewnie lada dzień :)

reklama
mój mały obraca się tylko na macie, czasem uda się mu wcisnąc stópkę do buzi
morfologia wyszła średnia- za niski poziom żelaza, więc za 2-3 tygodnie powtórka
po kolejnej kontroli stawów biodrowych- wszystko ok, ale mamy podejrzenie krzywicy:((((
dodatkowo oprócz rehabilitacji będziemy chodzic na masaże, bo postępów nadal brak:/

krewetka super wiesci

estragon wszystko bedzie dobrze zobaczysz,

alis masz racje że z niewiedzy mozna krzywde zrobic.ja też mojego wiktorka mało kładłam na brzuszku i potem rechabilitacja byla.dlatego Olinke od samego poczatku maltretowalam tym kladzeniem na brzuszku. pomysl a jakby nie bylo tego forum to niejedna z nas by wiele rzeczy nie wiedziała;-)

krewetka super wiesci

estragon wszystko bedzie dobrze zobaczysz,

alis masz racje że z niewiedzy mozna krzywde zrobic.ja też mojego wiktorka mało kładłam na brzuszku i potem rechabilitacja byla.dlatego Olinke od samego poczatku maltretowalam tym kladzeniem na brzuszku. pomysl a jakby nie bylo tego forum to niejedna z nas by wiele rzeczy nie wiedziała;-)

niestety masz rację,taka wymiana swoich obserwacji dużo pomaga a nie wszyscy mają dostęp do neta:(
Np w szpitalu jak leżałam już z Majulka to żadna z położnych nie przyszła pokazać jak się opiekować maluszkiem,czy choćby pokazać jak powinno się prawidłowo karmić!!!

a mój młody przedwczoraj opanowal przewracanie z brzucha na plecy, to był moment, wcześniejszych prób nie bylo ;) generalnie smiech na sali,bo zeby się przewrócić używa cięzaru głowy, żeby go przeważyła, przekomicznie to wyglada, a jak się już przewróci to jak zadowolony z siebie..:-)

nie liczy się sposób, ale efekt ;)

Moja mała jak już załapała że umie do pewnego stopnia kontrolować swoje ciało to szaleje. Na pleckach odpycha sie pietami i jezdzi po calym kocu. Odwraca sie na brzuch i usiluje sie czolgac. o przodu nie da rady to chociaz rekami sie odpycha i do tylu sie przemieszcza... Jeszcze tyłka nie da ray do góry poniesc, ale juz probuje... Waleczny moj Tatarzyn ;)

Mielismy wczoraj wizyte w Poradni Patologii Noworodka nie przybral za wiele na wadze bo wazy zaledwie7169, glowka 44cm ,klata tez 44 cm.Maly wogole nie przewraca sie z plecow na brzuch ani odwrotnie, rehabilitantka mowi ze ma jeszcze czas bo wczesniak ale za to jak ciagnie sie go za raczki zeby usiadl to on staje na nozkach i robi opopa

no my dzis po szczepeioniu Pawełek wazy 7450 g ma 68 cm wzrostu
powiedziła połozna ze jest przecietny
dobrze zniósł szczepenie nie płakał nawet tylko sie smiał
powiedział ze rehabilitacja nie bedzie mu potrzebna ale jak mamy umowiona wizyte to mozemy sie przejsc nie zaszkodzi :)
pozdrawiam y:)

Estragon będzie dobrze, musi być. To jak na razie podejrzenie, ostatnio się dowiedziałam że moja kuzynka miała krzywicę jak była niemowlakiem, a teraz panna jak się patrzy :-)

reklama
a ja żeby iść na kontrol do tej poradni w Poznaniu w któej byłam z Tomkiem w lipcu muszę mieć skierowanie od pediatry.. dziwne.. no i właśnie się zastanawiam, czy mogę iść sama po to skierowanie, czy muszę małęgo też wziąć?

Do góry