reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Bruksizm

Kolejna nieprawidłowość, która jest wspólna dla małych i dużych. I choć określa się ją dość egzotycznie brzmiącą nazwą, dokładnie oznacza właśnie zgrzytanie zębami. Czy zgrzytanie zębami może być dolegliwością samą w sobie? Może. Bruksizm jest najczęstszy u dzieci do 6 roku życia i pojawia się zazwyczaj w tych okresach, kiedy dziecku pojawiają się ząbki, wpierw mleczne, potem stałe. Ale nie samo pojawianie się zębów jest przyczyną zgrzytania. Choć trudno naukowcom dociec, co tak właściwe jest głównym prowodyrem bruksizmu, do tej pory udało się im ustalić, że czynnikami sprzyjającymi zgrzytaniu zębów są stres oraz wady zgryzu. Mimo że bruksizm uznaje się za bardzo uprzykrzającą dolegliwość dla otoczenia dziecka zgrzytającego w nocy ząbkami, tak naprawdę ten aspekt jest mało istotny w porównaniu z poważnymi skutkami nieleczenia tej przypadłości u dzieci. Zgrzytanie zębami prowadzi do znacznego osłabienia uzębienia, ścierania szkliwa nazębnego, kruszenia się ząbków, bóli stawów żuchwowych, a nawet ich uszkodzenia.

Objawy
Symptomy bruksizmu to nie tylko samo zgrzytanie zębami u dziecka. To cały zespół objawów i zachowań, do których należą: ból szczęki w czasie jednoczesnego jedzenia i mówienia, jedzenia i śmiania się, obgryzanie kredek, długopisów, bóle szczęki, bóle twarzy, obgryzanie paznokci.

Leczenie
Całe leczenie skupia się głównie do ustalenia czy zgrzytanie zębami u dziecka, powodowane jest silnymi przeżyciami, zbyt dużą wrażliwością, czy też istniejącymi już wadami zgryzu. Jeśli w czasie wizyty u stomatologa dowiemy, się, że dziecko najprawdopodobniej zgrzyta w nocy zębami, bo badanie wykazało wadę w uzębieniu, leczenie będzie się skupiać na nauce prawidłowego ustawiania szczęki. Stomatolog zaleci zapewne stosowanie specjalnej szyny odciążającej. Jeżeli zgryz dziecka nie wykazuje żadnych nieprawidłowości, winowajcą zgrzytania uznaje się stres i napięcia nerwowe. Dla malucha mogą to być bardzo banalne dla nas dorosłych sprawy. Wystarczy trochę złości i nieporozumień z rówieśnikami lub rodzeństwem, stres przed szkolnymi zajęciami lub reprymenda od rodziców. Dziecko odreagowuje silne emocje, których doznało w ciągu dnia i zgrzyta ząbkami w czasie snu. W tym przypadku bardzo ważne jest to, aby napięcia nerwowe dziecka, umiejętnie rozładować przed zaśnięciem. W tym celu wystarczy spokojna rozmowa z malcem o jego „troskach”, czytanie bajki, ciepła, przyjemna kąpiel przed snem lub po prostu poczucie bliskości i czułość.

Jak widzimy, zgrzytanie zębów u dziecka w każdy przypadku jest oznaką zmian, które wymagają interwencji i nie mogą być pozostawione same sobie. Obserwujmy więc bacznie nasze pociechy i nie lekceważmy nawet tak błahego w przekonaniu wielu osób objawu, jakim jest uciążliwe zgrzytanie zębami u malucha w czasie snu.

z portalu we-dwoje.pl

reklama
Wydaje mi się że może mieć to związek właśnie z ząbkowaniem. Lenka szczęką nie rusza cały czas ale codziennie.
Jak to zobaczyłam to się nieźle wystraszyłam, dziwnie to wygląda:/ I po jakiejś pół godz zaczął się mega płacz który ustał dopiero po posmarowaniu dziąseł żelem chłodzącym więc może to rzeczywiście wina ząbkowania.
Dzięki Estragon :*

A ja wrócę jeszcze do tematu plastelinowych kupek - u nas taka już 2 dzień. Brązowa kiełbaska w pieluszce, tylko że Jaś jeszcze nigdy nie jadł ani marchewki, ani żadnych ryżowych dodatków, ani kaszek. Od uczulenia śliwkowego we wtorek, dostaje tylko jabłuszko i to moje - rozprażone do słoiczka papierówki, a nie kupne z dodatkami. Więc o co chodzi :confused:

A ja wrócę jeszcze do tematu plastelinowych kupek - u nas taka już 2 dzień. Brązowa kiełbaska w pieluszce, tylko że Jaś jeszcze nigdy nie jadł ani marchewki, ani żadnych ryżowych dodatków, ani kaszek. Od uczulenia śliwkowego we wtorek, dostaje tylko jabłuszko i to moje - rozprażone do słoiczka papierówki, a nie kupne z dodatkami. Więc o co chodzi :confused:

u nas tez sliwka szkodzi i to ta zjadana przeze mnie......ani sliwki, ani ciasto ze sliwkami ,ani powideł nie moge jesc,,,,

reklama
Do góry