reklama
estragon
mamusia synusia:P
tak, na pewno jest tak, że jak już zaszczepisz skojarzonymi, to wszystkie takie muszą byc... nie wiem jak jest w przypadku tych refundowanych, te skojarzone są o tyle lepsze, że po nich rzadziej występują jakieś rekacje poszczepienne- u nas, na szczęście, nie było żadnych...
tak, na pewno jest tak, że jak już zaszczepisz skojarzonymi, to wszystkie takie muszą byc... nie wiem jak jest w przypadku tych refundowanych, te skojarzone są o tyle lepsze, że po nich rzadziej występują jakieś rekacje poszczepienne- u nas, na szczęście, nie było żadnych...
A ile łącznie ma być tych szczepień, tych skojarzonych? Bo ja nawet nie wiem, my jutro idziemy na pierwsze szczepienia (nie liczę tych w szpitalu, zaraz po urodzeniu). Chodzi mi o to że jutro mamy pierwsze a potem jak dziecko ile ma są następne i następne i następne...?
N
nataliak
Gość
Szczepienia dla niemowląt - - fajna strona o szczepieniach, znajdziesz tam kalendarz szczepien.
madziamadzia
Fanka BB :)
Aga ja o to ostatnio pytałam położną. U nas jest tak, że 5w1, albo 6w1 mają w ośrodku i tam się płaci, a jeśli chce się dodatkowo pneumokoki, albo rotawirusy, to trzeba wcześniej powiedzieć, żeby sprowadzili.jak to wygląda, w dzień szczepienia w rejestracji mówię, że chcę szczepić 5w1 i tam płacę? czy jak? bo raczej zdecydujemy się teraz zapłacić,, aby nie widzieć tego cierpienia przy tych 3 wkłuciach :-(
W zwiazku z pytaniem jak szczepi sie dzieci we Francji, syn w drugim miesicu zycia, a dokladnie 21 lipca dostanie obowiazkowa szczepionke kombinowana Infanrixquinta blonica, tezec, krztusiec, zoltaczka typu B, choroba Heinego Medina i infekcje Haemophilus influenzae typu b, ktora powtarza sie w 3-cim i 4-tym miesiacu. A takze na pneumokoki, ktore sa tutaj obowiazkowe, tak samo w drugim, trzecim i czwartym miesiacu. Obie te szczepionki dostanie na raz na jednej wizycie. Potem potem obie te szczepionki powtarza sie jak dziecko skonczy rok, od 16-go do 18-go miesiaca zycia sie to robi. Obie te szczepionki sa refundowane z kasy chorych. Takze mysle, ze nie powinnyscie, bac sie tych kombinowanych, bo tutaj sie pojedynczymi juz od wielu lat nie szczepi i od ladnych paru lat pneumokoki tez sa obowiazkowe. Dzieci sa nimi szczepione i nic sie im nie dzieje. Na gruzlice od kilku lat szczepionka nie jest obowiazkowa, ale na porodowkach i pediatrzy na pierwszej wizycie proponuja ja rodzicom i jezeli rodzice chca to tez jest bezplatna tj. refundowana z Kasy Chorych. Mi darmowo zaszczepili juz tym syna w szpitalu. Potem w 12 miesiacu zycia jest tez obowiazkowa kombinowana Priorix szczepionka na tzw. tutaj, ROR, czyli czyli Odra, Swinka i Rozyczka, powtarza sie ja w 16-18 miesiacu zycia. Jest tez nieobowiazkowy varivax szczepionka od ospy wietrznej, ktora mozna robic juz od roku dziecka. Ja starszego zaszczepilam i mlodszego tez zaszczepie. To juz nie refundowane z wlasnejkieszeni 100%. I od niedawna stala sie rekomendowana i refundowana z Kasy Chorych szczepionka Meningitec, to jest szczepionka od zapalenia opon mozgowych typu c, mozna szczepic od roku czasu. Za czasow starszego szczepionka ta byla zalecana, ale nie obowiazkowa i nie refundowana, ja nia szczepilam i placilam z kieszeni.</U>
asia.k
Fanka BB :)
Jutro napiszę jak to dokładnie jest bo my chyba się zdecydujemy jednak na te 5w1 oczywiście ze względu na mniejszą ilość wkłuć bo poza tym to różnicy podobno nie ma...
no wlasnie jest roznica te nierefundowane 5w1 lub 6w1 to szczepienia bezkomorkowe , bynajmniej w tych szczepionkach ksztusiec jest bezkomorkowy, nie wiem na czym to dokladnie polega ale wlasnie takie informacje uzyskalam od neurologa
reklama