reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

My szczepiliśmy skojarzoną 5w1 6.07 i następną wizytę mamy umówioną na 17.08, czyli dokładnie po 6 tygodniach. No i tydzień temu Junior ważył już 5,26 kg, czyli przez 6 tygodni przybrał ponad 2 kg :-) teraz mój wielkoludek pewnie dobija już do 5,5 ;-) Po szcepionce Tomek bardzo długo spał, a poza tym nie miał żadnych niepokojących objawów. Dobrze, że akurat trafiliśmy ze szczepieniem na to kilkudniowe ochłodzenie...

reklama
Dzisiaj wazylismy malego, 5kg160, a 2 tygodnie temu wazyl 4kg480, czyli przez 2 tygodnie przybral 680 gram. Czyli dobrze tyle ile trzeba nie za duzo i nie za malo. I waga jak na ten wiek odpowiednia srednia.

Moj nie mial i nie ma, starszy tez nigdy nie mial, sa dostosowanej do upalow rasy. :-p Nie poca sie wogole w takich temperaturach. A na potowki, to tylko kapiele tzw. mydlem bez mydla, tzw. tutaj mydla i zele do kapieli surgras, np. firma Kolorane i Rogé Cavaillès produkuje tu taki zel do kapieli dla niemowlat i nie smarowac zadnymi kremami, czy oliwkami, mleczkami dziecka po kapieli. A wrecz przeciwnie dobrze jest popsikac te miejsca antyseptykiem, np. tutaj polecaja do tego antyseptyk Biseptine w spraju. No i ubierac dziecko stosownie do pogody, nie przegrzewac, bo to od pocenia sie jest ta potowka. Kapac nawet kilka razy dziennie.

Aguska my mamy potówki na szyjce a raczej na fałdkach, które mam nadzieję z czasem bedą szyjką... połozna kazała dobrze myc i osuszać i niczym nie smarować bo w takim miejscu nie ma sensu...
no i czekamy na malutkie ochłodzenie bo lżej ubierac juz sie nie da

Mój maluch ma chyba chrostki uczuleniowe. Na rączkach i nóżkach trochę na twarzy.
Z daleka nawet nie zauważysz, że coś tam jest - ale z bliska już można dojrzeć i oczywiście czuć jak się przejedzie ręką. Jak się tego pozbyć?? Uczulenie już raczej wyeliminowane - bo stan się nie pogarsza - wciąż taka sama ilość chrostek ;<

hej
mam pytanko czy u was tez pojawiły sie potówki u dzieciaków bo moj dostał i nie wiem co rbic by znikneły kape go w rumianku :)

W przypadku pojawienia się potówek moja położna zalecała kąpiel w słabym roztworze nadmaganianu potasu. Radziła, żeby 1 tabletkę Kalium zawinąć w gazik i zamieszać tym w wanience. Woda powinna mieć jasnoróżowy kolor (zabarwienie najlepiej sprawdzić, nabierając wodę z wanienki do przezroczystej szklanki albo słoika)

reklama
Do góry