reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maluszków

reklama
Wit K to ''odkrycie '' ostatnich lat -jak moje starsze córki się rodziły to nikt o niej nie słyszał....Może przydatna w wypadkach bardzo słabego organizmu wcześniaka -chroni przed krwotokami wew.Ale podawanie jej zdrowym niemowlakom to dla mnie nieporozumienie.Laila dostaje 2 krople D -co drugi dzień i cebion 3-5 kropli też co 2dni.
D potrzebna ale trzeba bardzo uważać na przedawkowanie szczególnie teraz kiedy maluszki dużo na słońcu siedzą.

Wit K to ''odkrycie '' ostatnich lat -jak moje starsze córki się rodziły to nikt o niej nie słyszał....Może przydatna w wypadkach bardzo słabego organizmu wcześniaka -chroni przed krwotokami wew.Ale podawanie jej zdrowym niemowlakom to dla mnie nieporozumienie.Laila dostaje 2 krople D -co drugi dzień i cebion 3-5 kropli też co 2dni.
D potrzebna ale trzeba bardzo uważać na przedawkowanie szczególnie teraz kiedy maluszki dużo na słońcu siedzą.

No dokładnie "odkryli" ją w 2007 roku i od tego czasu z marszu wszsytkim każa podawać, a moja dzidzia miała takie kolki po wit K, ze sama jej odstawiłam, po 5 dniu zycia i od tego momentu moje dziecko było spokojne, później przyszła położna środowiskowa i powiedziała, ze dobrze zrobiłam i w 3 tyg jak byłam u lekarza, to też powiedziała, ze jeśli dziecku nie służyło, to dobrze że odstawiłam. A jeszcze chodziło że są różne witaminy K, różnych producentów i moja mogła być uczulona na jeden ze składników tej witaminy

przy wypisie ze szpitala zalecili nam podawac wit K do 3 mż na poczatku podawalam taka wyciskana z kapsulki ale w koncu przerwalam i moze z miesiac dawalam a to przez to ze wlasnei wymyslili ja teraz a kiedys nikt o tym nie slyszal moja znajoma rodzila w innym szpitalu i jej np nie kazali takze odstawilam z tego co wiem to dziecko po porodzie dostaje jakas jednorazowa dawke tej witaminki

jej a ja wogole nie podaje witaminy D3 !!!!!!!!!!!
Ale ona chyba jest w mleku modyfikowanym?!
Witamina D nie występuje w mleku modyfikowanym.To jest twz witamina słoneczna(tak mówią u mnie na uczelni)Należy ją podawać do pierwszego roku życia aby dziecko nie miało płaskostopia krzywicy i niedoboru wapnia.Bo witamina D wpływa na przyswajanie wapnia.
Co do witaminy K mój pediatra powiedział że należy je podawać tylko i wyłącznie do czasu kiedy karmi się piersią.Jeśli przestaje się karmić piersią należy odstawić witaminę K gdyz dziecko może przedawkować-witamina K występuje w mleku modyfikowanym.

A co do zdrówka mojego malca-wychodzą mu dwujki na dole z obu stron.Dla tego może mieć katar.Osłuchowo wszystko w pożądku.Mały waży dokładnie 10440.Na wszelki wypadek gdyby mocno gorączkował i pojawił się kaszel wypisała nam antybiotyk.

Aaaa bym zapomniała gdy powiedziałam pediatrze że Oliemu ostatnio główka się poci jakby się wystraszyła i kazała małemu podawać nie 2 a 3 krople witaminy D-ciekawi mnie dla czego ale poczytam sobie gdzieś;-)

Mili w mleku modyfikowanym JEST wit D w poczatkowym w mniejszej ilosci w nastepnych w wiekszej ale to wraz za malo dla malucha dlatego trzeba uzupelniac. No a z tym poceniem glowki to jest jeden z objawow poczatkowej krzywicy (moze ale NIE MUSI bo czesto sie poci glowka przez wysilek np przy jedzeniu)

reklama
Do góry