reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Wcześniej była na 10. Naniosłam sobie wszystkie pomiary na siatki i wyszło mi że ciągle jest między 10 a 3 centylem. :-(
nie martw sie moja tez tak jest i mnie lekarka powiedziała,żeby sie tym nie martwic,że potem nadrobi
ale jak karmisz i mała ci nie płacze i przesypia dużo,to tym bardziej sie nie martw bo napewno sie najada
ja oprócz moczu zrobiłabym morfologie,bo to z paluszka pobierają

reklama
Koleżanki synek ma 8 miesięcy i waży niecałe 8 kilo tez jest na najniższym centylu.
Dokarmia go ,je zupy kaszki a i tak jest ciągle na najnizszym centylu:-)

Dzięki dziewczyny za słowa otuchy. Kochane jesteście.
Musiałam sobie to poukładać na nowo. Od urodzenia co ją widzi jakiś lekarz czy pielęgniarka to mówią że drobniutka. No ale w porównaniu z matką to ja się nie dziwię, że to się tak w oczy rzuca hihi. Może faktycznie wahań nie ma wielkich więc nie ma co się zamartwiać.
To ma też drugie dno. Brat mojego ma syna który tak jak Aneczki Julka urodził się 5 lipca i ważył ostatnio 8100g. Ubranka to mu już kupuja jak na roczne dziecko prawie. Przez to też czuję się jakaś taka gorsza z tymi moimi (.)(.). Bo na sztucznym to by może grubsza była? Ech...ale nie zamierzam tego sprawdzać. Skoro na moim mleczku mała przesypia od urodzenia całe noce to nie będę się więcej zastanawiać nad tym moim karmieniem.

Efe z tym mleczkiem sztucznym to też różnie bywa - wspomniana już przeze mnie koleżanka od 5 m-ca dokarmiała synka innymi pokarmami i mieszanką, a on i tak "trzymał linię"; teraz jest prawie 3 letnim chłopcem i waży niewiele ponad 12 kg i wśród rówieśników jest chucherkiem. Jest natomiast zupełnie zdrowy! po prostu taki jego urok; nie zamartwiaj się bo jeszcze pokarm stracisz!;-)

andariel gdyby nie wy to już pewnie bym mojego wysłała do apteki po mieszankę na szczęście jak sobie poczytam że nie tylko my takie gabaryty mamy to mi lżej na sercu i jakoś nadal wierzę w to karmienie piersią a to najważniejsze:tak:
A kiedyś znalazłam że totemem mojej córki jest mysz. No pasuje po prostu!

Ostatnia edycja:
my też dziś po szczepieniu-Maja waży 6270g i ma 66,5cm (nie chce mi się wierzyć, chyba źle ją zmierzyli, bo sama mierzyłam tydzień temu i wyszło mi że ma 63cm), ogólnie wszystko ok :tak::-)
kolejne szczepienie za 6 tygodni...

i mam już nie podawać więcej cebionumulti i vigantolu-wit. d3, tzn. vigantol zamieniła mi lekarka na Vita D w kapsułkach, bo ma mniejsze stężenie wit. d3
no i zmniejsza sie już Mai ciemiączko-waszym dzieciaczkom też?

Ostatnia edycja:
Ja mierzę moją sama centymetrem krawieckim. I wyszło mi to samo co w gabinecie. Tylko trzeba mieć do tego dryg. A ta piguła wstrętna nie miała. Ona też mojej malutkiej dziś nogę kuła. Śmiałam się potem do mojego że płakała jak ją wzięła z tej wagi bo jej twarz zobaczyła i jej się to ostatnie kłucie przypomniało.
Iza Majeczka to już śliczna panna;)

reklama
nie można powiedzieć, że tak jest najlepiej; dobrze jest i na 20, i na 90, ważne by zachowane zostały proporcje i aby nanoszona na siatkę linia równomiernie wzrastała (bo jakieś bardzo znaczne skoki też mogą świadczyć o nieprawidłowości);

Do góry