reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

my dzis zaliczyliśmy 2gie szczepienie ;-)
Tomus był bardzo dzielny, zapłakał jedynie w momencie ukłucia, po czym słodko zasnął. Po powrocie do domu nie obudził się nawet w trakcie rozbierania (co nie zdarzyło mu się nigdy, bo ostatnio spi, jak mysz pod miotłą :eek:). Jedynie na jedzonko oczka otworzył, ale po 10 min znow zasnął i spi do teraz.
Coś mi się wydaje, ze cały dzień przespi po tym szczepieniu :cool2:

A wazymy juz 6300 przy wzroście 57cm, pani dr stwierdziła, że rośniemy, jak na drożdżach :)
na siatce centylowej wagowo jesteśmy na 50 centylu, ale wzrost jest na 3cim :eek: hmm... ale w sumie to mierzenie to takie na slowo honoru raczej jest, wiec sie tym nie bede zamartwiac ...

Ostatnia edycja:
reklama
Karincia-

Percentyl wzrostu i wagi dziecka to wartość statystyczna mówiąca, ile procent dzieci waży lub mierzy tyle samo lub mniej niż twoje dziecko. Przykładowo, jeśli twoje dziecko ma wagę równą 50 (per)centylowi dla danego wieku, oznacza to, że w losowej próbce 100 dzieci w tym wieku przeciętnie 50 z nich będzie od niego lżejszych.
Średni wzrost i waga to te, które ma połowa dzieci w danym wieku. Oznacza to, że waga lub wzrost jest na poziomie 50. centyla. Górną granicą normy jest 97. centyl (dzieci bardzo wysokie), a dolną - 3.

Nic to jeszcze nie oznacza ze np waga w 50 centylu a wzrost w 97-
najwazniejsze jest obserwacja czy waga i wzrost od urodzenia mieszcza sie w danym dla Twojego dziecka centylu,
np Adas ma wage na 10 centylu a wzrost na 90 i jest to ok bo utrzymuje sie w swoich centylach idealnie prawie, po prostu jest dlugi

Niepokojace jest gdy np w ciagu jakigos czasu pomiary skacza z jednego centyla na drugi np w wadze.

Tu w Anglii mamy czerwone ksiazeczki zdrwia i w nich sa wykresy i po kazdym wazeniu i mierzeniu nanosi pani kropeczke na wykres i widac od razu czy rozwoj przebiega prawidlowo:tak:

my po wizycie u lekarza.nie odwadnia mi sie dzidzia-ale pan doktor kazal uwaznie obserwowac(Amelka nie chce nic pic poza mlekiem) i jak by sie jezyk badz usteczka zrobily suche to natychmiast sie zglosic.a kupka nie wiedziec czemu jest nadal zielona jak trawka wiosenna i z grudkami.brzuszek opukany i obmacany i wsio wporzadku:eek::-)lekarz nie zwazyl i nie zmierzyl Amelki.na pomiary ide w przyszly czwartek:-D

My po USG bioderek, wszystko jest dobrze. Pan dr powiedział, że bioderka są pierwsza klasa :). Następna i ostatnia wizyta za 3,5 miesiąca.
Pytał się też ile Mała je bo drobniutka jest, a ja mu ze 150ml, zrobił oczy z niedowierzania, że tyle wcina, a taka chudzinka :). A jak mu powiedziałam, że już w szpitalu zjadała 90 ml to zrobił jeszcze większe oczy hihihih. Mój mały głodomorek.

Azorek u mnie Oliwia ma cały czas zielone kupki i na mleczku pisało, ze to normalne. Mam Bebilon Comfort :). Poczytaj o swoim.

Mewa twój mały to tak jak moja chudy i długi.

Bartek waży na 2 miesiace 6160 (gonimy Miłoszka ;)) a długi ok 62 - czyli obie rzeczy na 90 centylu, ubranka musimy już na 68 nosić

Iza u nas jest ulewanie ale to po prostu niedojrzałość zastawek przełyku i podejrzewam troche łakomstwo...przejdzie a przybiera tak że nie ma się co martwić :)

Ostatnia edycja:
deli a czemu tak często masz się zgłaszać na usg bioderek? mi lekarz powiedział, że wystarczy raz na 3 lata... :eek:

Dysplazja stawu biodrowego
Rozwojowa dysplazja stawu biodrowego występuje zwykle od urodzenia, choć niekiedy może się rozwijać póĄniej. W pewnych grupach dzieci ryzyko wystąpienia dysplazji stawów biodrowych jest szczególnie wysokie:

• dziewczynki (dysplazja występuje u nich 4-6 razy częściej niż u chłopców),
  • dzieci, z porodów pośladkowych
  • dzieci, których rodzice lub rodzeństwo urodzili się z dysplazją
  • dzieci z ciąży mnogich (bliĄniaczki, trojaczki)
Zgodnie z zaleceniami towarzystw naukowych u noworodków badanie powinno być wykonane dwukrotnie:
  • po urodzeniu około 4-6 tygodnia życia,
  • oraz około 12-16 tygodnia życia noworodka.
Jeśli chodzi o 6 mc to przedewszystkim dla spokoju idziemy czy jest wszystko dalej w porządku. Choć lekarz powiedział, że jej bioderka są w pierwszej klasie i nic nie powinno się z nimi stać. I na tym koniec USG u nas.

A czemu u ciebie co 3 lata :szok: to nie mam pojęcia.Wiem, że jak coś jest z bioderkami nie tak to chodzi się dłużej.

u nas tez bioderka w porzadku,ale lekarz powiedzial ze mamy przyjsc na kontrol za 2 miesiace,bo moze cos sie ujawnic pozniej,wiec lepiej dmuchac na zimne.....a i powiedzial,ze nawet u zdrowych dzieci zaleca sie przynajmniej 3 wizyty w ciagu ukonczenia roczku przez dziecko....

a mam do was pytanie,bo nie zapytalam lekarza (a bylam juzze 3 tyg temu) , czy ukladacie na boczka maluszki? bo moja zaq nic nie chce lezec na boka,a na brzuchu ,to moze z 10 min. i koniec...zaczyna wyc i ja przekrecam....
a mam wrazenie ze splaszcza jej sie glowka z tylu(albo ja przewrazliwiona jestem)
a na szczepieniu bede dopiero po niedzieli,to zapytam pediatre...

reklama
nam też zalecono kontrolę bioderek po ukończeniu 3 m-ca życia;

anet - moja leżała na boczkach kilka razy tuż po urodzeniu, potem się przekręcała na wznak i tak już zostało;
na brzuszku nie znosi leżeć, kładziemy ją kilka razy dziennie, ale okupione to jest płaczem, niestety; ale kłaść trzeba choć na kilka minutek, bo to bardzo ważne dla rozwoju maluszka;

Do góry