reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Na wstępie napisze że moja lekarka jest do d....
Tomkowi już coś na oskrzela zaczeło siadać dostał Klacid syropek i przepisala mu zyrtec powiedziała że to róznie z tymi alergiami... że niby po zyrtecu mu powinno przejść.....
Więc po wypłacie idziemy do alergologa.

nawet sie nie łudz ze w tej sytuacji sam Zyrtec pomoże
słuchaj a czy te wasze zapalenia oskrzeli bywaja spastyczne? znaczy ze skurczami oskrzeli?

reklama
No to my sobie poczekamy ile się da. Nie zamierzam się śpieszyć zwłaszcza że moja Gabi z konca miesiąca, więc mamy jeszcze czas. Na razie otworzyli przychodnie po remoncie i remont jak zwykle się przeciągnął. Pani doktor przyjmuje dzieci w tym samym gabinecie i jak pójdę ze zdrowym to mogę wyjść z chorym. A to plus szczepionka to trochę dla niej za dużo.

Ps. Tylko mi nie pisz Magda że małemu klacid smakuje!

Zdrówka dla Jasia!!!

Kasiu nie nic mi takiego nigdy nie mówiła.
Ja o takim powiem Ci szczerze nie słyszałam:zawstydzona/y: ale już się dokształcam na necie i mnie troche zszokowało do czego to prowadzi...

Wiesz bo dziecio alergicznym własnie zapaleniu oskrzeli często towarzyszy skurcz oskrzeli. Stad podejrzenie alergii. Moze dopytaj lekarki?Choc gdyby miał to chyba dałaby wam cos na rozkurcz.
Moze jednak nie maja te zapalenia podłoza alergicznego, moze tylko faktycznie jest...przesrany;-)W kazdym razie lepiej zdechlak niz alergia poniewaz moze doprowadzic do astmy.
Polecam bardzo wizyte u alergologa moze on rzuci wam swiatło dlaczego tak czesto choruje

Dziewczyny a czy Wy szczepiłyście swoje Maluch na ospę??
Ja nie i nie wiem czy w ogóle będę szczepić :sorry2:
Jaki mniej więcej jest koszt tej szczepionki na ospę??
ja szczepiłam na ospę Maję, koszt szczepionki to 200zł jedna dawka a są ich 2

na odrę, świnkę, różyczkę też się szczepiłyśmy i obyło się bez żadnych przygód, tylko że u nas był to Priorix

Ostatnia edycja:
Dziewczyny czym mam smarować wysypkę wokół ust Hani? Podejżewam że to może jest od jedzenia jakiegoś... bo nie wiem od czego może być...
Alantanem smaruję już kilka dni i nie schodzi nic.

zylcia ;-) a jak ta wysypka wygląda??? nie jest to czasem od wiatru, zimna??? moze Hania sie oblizywała a potem ja owiało??? ja tak robie...zagryzam wargi jak sie denerwuje i jak na dworze jestem to potem jak zimno mi w ta paszcze jest to mam czerwone i mnie piecze ;-/ smaruje wtedy jakimkolwiek kremem - poltlustym ;-)

a dzis bylam z Monia w poradni rehabilitacyjnej - raczkowanie wzorcowe ;-) ze nie chodzi sama to dobrze bo chód za raczki nie jest ładny - pani dr powiedziala ze nadal ma duzo raczkowac, chodzic przy meblach to sobie wyrobi dobry wzorzec chodzenia i nie chodzi o to zeby chodzila samodzielnie jak najszybciej a o to zeby chodziła jak najlepiej :-)

po poludniu idziemy do laryngologa bo panie pielegniarki pokazaly Monie lekarzowi w złobie (młoda kaszle okrutnie) - oskrzela i pluca czyste - Monia ma ten kaszel krtaniowy czy jakos tak i mamy skonsultowac sie z laryngologiem... złobkowy doktor zasugerowal zeby do alergologa isc... dzis mialam wizyte umowiona ale... ta pani jak sie dowie ze Monia kaszle to mnie zasypie receptami na sterydy... a ja chce wiedziec co dziecku jest a nie dostac recepte i leczyc tylko objawowo... bo moze sie okazac ze tak jak ze skora - odkad ne stosujemy sterydow to jest lepiej ;-)
a tak w ogole to na razie olewam temat alergii... Monika je wszystko - skórka w miare OK - sa jakies szorstkie punkciki ale alantan plus daje rade... jak sie zaostrzy to pomyslimy co z tym fantem zrobic ;-)

na ospę sie na razie nie szczepimy :-) to szczepionka jest niej skuteczna niz inne (np. na rozyczke) - corka mojej kuzynki mimo szczepienia i tak zachorowała na ospe - fakt ze krostek miala mniej ale miała wiec poki co nie widze sensu szczepienia - nasza pani doktor tez ;-)

Pewnie Zylcia wokół ust to jest od mrozu. Starczy krem np. Nivea na każdą pogodę. Lepiej nie zasuszać, tylko nawilżać, natłuszczać.

My też szczepiliśmy na ospę ale Varlirixem, za tydzień 2-ga dawka. I na razie bez jakichś tam dziwactw.

Rubi - dobrze nie ma co sterydami zasypywać:) U nas na te krosty wiesz co pomagało? Najzwyklejsza maść z Wit. A+E - cholesterolowa:)

reklama
Malinko, a czy przy zapeleniach oskrzeli produkuje dużo wydzieliny?
Czy odkrztusza głównie rano czy tak samo przez cały dzień?

Dziewczyny, błagam o sposoby na katar.. Franek znowu podziębiony (za zimno było na rehabilitacji) a u nas za chwile siądą mu od tego oskrzela.. W ub tyg miał już podwójne sterydy nie chcę mu znowu włączać.. Za 10 dni turnus... Pomocy..
A teraz nie śpi, nie może jeść itd.
Podpowiedzcie coś (ino nie sól morską, odsysanie i nasivin - to stosujemy)
Teraz dałam mu ciut masci majerankowej pod nos, choć to od 3 lat...

Do góry