reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Efe ;-) spokojnie - Jasiek miał szkarlatynę i mieszkał z Monią pod jednym dachem :-) mleczko z cycusia daje radę :-)
tylko nie pozwalaliśmy mu jej całować i było OK :-)

a okres inkubacji to 10-14 dni więc jeszcze przez tydzień obserwuj małą :-)

reklama
zylcia, a ile razy dziennie smarujesz te policzki? i tylko policzki czy całą twarz? a używasz kremu czy maści?

Ja smarowałam tak 3 razy dziennie całe policzki i czasami czoło bo jest też bardzo suche i rzadko pod bródką. Dodatkowo po jedzeniu jak umyję Hani buźkę wodą to smaruję zwykłym kremem Bambino. Używam Alantanu Plus w maści.
Teraz Alantanem smaruję już mniej -1 raz góra 2 razy dziennie.

my też mamy teraz smarować zmiany Alantanem Plus (maścią) - zaczęłyśmy wieczorem więc jeszcze nie wiem czy działa (mamy smarować tylko zmiany 2 razy dziennie)

i tu mam zgryz - mam sobie wybrać zmiany i smarować je sterydem i...

a) domyślam się że albo smaruję alantanem albo sterydem (dobrze ???)
b) nigdy nie wiem a zawsze zapomne się zapytać lekarza... czy najpierw nawilżam całe ciało (tak zalecaja po kąpieli w emulsji Emolium - zeby max do 5 minut po kąpieli nawilżyc skóre) a potem smaruję zmiany czy na opak???

zylcia :-) co do wizyty u lekarki to nie nastawiaj się tak od razu na diagnozę... a nawet jak już się dowiesz ze to alergia to padanie pytanie NA CO???

dziś w aptece dorwałam ulotkę gdzie jest napisane ze AZS nie zawsze jest związane z alergią a w ulotce z Emolium jest napisane że to choroba o podłożu alergicznym.... juz chyba się nigdy nie dowiem jak jest naprawdę :-/

Jak Hania miała takie małe suche plamy kiedyś to lekarka kazała smarować 3 dni sterydem 1 raz dziennie a poźniej 3 dni alantanem. Także tak jak myślisz Rubi - nie dwa na raz ;)

A co do diagnozy. Spodziewam się, że lekarka nic konkretnego nie powie. Szczególnie że objawy są już znacznie mniejsze niż były. Z tym AZS to właśnie tak jest że nikt nic nie wie na pewno. Często leczymy jedynie skutki a nie przyczynę. Ja uważam że jest to związane z alergią. Z pewnością są objawy ostre AZS (pewnie gdy jest ostra reakcja na alergen) i słabiutkie (gdy w sumie pozornie dziecko nie jest uczulone - a jednak coś nie gra. Tak myślę, że Hania ma właśnie taką słabą reakcję na coś, ale nie jestem w stanie stwierdzić na co bo przecież nic nie zmieniłam w jej żywieniu, praniu itp a zmiany na policzkach się poprawiły. Mój mąż jest takim sezonowym niezdiagnozowanym alergikiem na niewiadomo co :) Ja też podobno jestem uczulona na leszczynę więc i może Hania ma jakąś lekką alergię na coś...

pozdrawiam Was serdecznie

zylcia tylko że krem bambino ma w składzie tlenek cynku który też może przesuszać skórę ;-)
ja smaruje Jasia kremem bambi albo balneum (znalazłam aptekę w której kosztuje 12 zł:szok:)
No i po kąpieli całego oliwkuje ale on na szczęście nie z dzieci alergicznych:-) Bogu dziękować:tak:

u mnie jedna góra dwie na dobe hmmm

a Adas co drugi dzien robi, ale jak juz dzien robienia kupki jest to nawet 3 sa

my też mamy teraz smarować zmiany Alantanem Plus (maścią) - zaczęłyśmy wieczorem więc jeszcze nie wiem czy działa (mamy smarować tylko zmiany 2 razy dziennie)

i tu mam zgryz - mam sobie wybrać zmiany i smarować je sterydem i...

a) domyślam się że albo smaruję alantanem albo sterydem (dobrze ???)
b) nigdy nie wiem a zawsze zapomne się zapytać lekarza... czy najpierw nawilżam całe ciało (tak zalecaja po kąpieli w emulsji Emolium - zeby max do 5 minut po kąpieli nawilżyc skóre) a potem smaruję zmiany czy na opak???

zylcia :-) co do wizyty u lekarki to nie nastawiaj się tak od razu na diagnozę... a nawet jak już się dowiesz ze to alergia to padanie pytanie NA CO???

dziś w aptece dorwałam ulotkę gdzie jest napisane ze AZS nie zawsze jest związane z alergią a w ulotce z Emolium jest napisane że to choroba o podłożu alergicznym.... juz chyba się nigdy nie dowiem jak jest naprawdę :-/

Rubi :-) nam lekarz zalecil nawilazac najpierw emolium a potem wlasnie sterydowa
ja juz sama nie wiem czy te plamy czerwoneprzesuszone na Adasiowej szyjce i pod kolankami to rzezcywiscie jakies AZS bo diagnoze za kazdym razem (a bylam z tym u 3 lekarzy)mielismy ze to odparzenia i rzeczywiscie teraz non stop sie turla, szyjka odslonieta i praktycznie nie ma zmian skornych
sterydowa masc sobie darowalam i smaruje Mu pod kolankami mascia Nivea na odparzenia

ale ma chyba jakas slaba reakcje alergiczna na cos bo co jakis czas ma wysyp krostek na skroniach i ciemeniucha powraca i uszko jedno obsypane
ale na co ta alergia to pojecia nie mam

Mewciu mojej Gabi od przegrzania też wraca wysypka na brwiach jak przy ciemieniuszce. Wtedy staram się ją chłodniej ubrać i zawsze przechodzi. No ale ona lubi w ciepłym spać. Do tej pory lepiej śpi jak ma bodziaka pod śpiochami. Jak się w nocy rozkopie to pisknie z dwa razy i jak ją przykryje to śpi dalej. Ciepłolubna;)

My po wizycie lekarskiej zalecenia:
zyrtec rano i wieczorem, atopiclar(czy jakos tak-ale cholernie drogie) 3 razy dziennie smarowac zmiany a ze sa na całym ciele to całe no i szyje bo tu najgorzej tridermem na noc.
szyja po 2 razach smarowania sterydem trońke lepiej ale niewiele. reszta narazie bez zmian, no ale dopiero wczoraj po południu odebrałam ta emulsje wiec moze zadziała jak nie to dostaniemy skierowanie do alergologa. no i lekarz powiedział ze azs to nie jest.

Zylcia :-) Mewa :-) dzieki :-* teraz wiem wszystko :-)

kurcze... u nas alergolog twierdzi że to AZS a dermatolg że jeszcze nie...zapalenie skóry jest ale nie atopowe... dermatolog chyba wie lepiej :-)
no i mi się wydaje że Monia ma 2 rodzaje wysypki a dermatolog mi powiedziała że to to samo tylko w różnych stadiach...

smaruję ją tym alantanem plus i nie widzę różnicy póki co... do posmarowania sterydem nie mogę się przemóc....odkładam to z dnia na dzień :-( najbardziej przeszkadzają mi te zmiany pod szyjką ale są dość rozległe a sterydami można punktowo :-(

bllleeeeeeeeeee....

reklama
Zylcia :-) Mewa :-) dzieki :-* teraz wiem wszystko :-)

kurcze... u nas alergolog twierdzi że to AZS a dermatolg że jeszcze nie...zapalenie skóry jest ale nie atopowe... dermatolog chyba wie lepiej :-)
no i mi się wydaje że Monia ma 2 rodzaje wysypki a dermatolog mi powiedziała że to to samo tylko w różnych stadiach...

smaruję ją tym alantanem plus i nie widzę różnicy póki co... do posmarowania sterydem nie mogę się przemóc....odkładam to z dnia na dzień :-( najbardziej przeszkadzają mi te zmiany pod szyjką ale są dość rozległe a sterydami można punktowo :-(

bllleeeeeeeeeee....

Rubi spokojnie ;) Ja też nie mogłam się przemóc do tej maści sterydowej, szczególnie że zmiany przeszkadzały bardziej mi niż Hani bo ją to wcale nie swędziało. Ale się przemogłam i dobrze zrobiłam bo zeszło od razu i do sterydu nie wróciłam. Moim zdaniem lepiej leczyć niż zostawić i ma się popaprać. Przecież nie nasmarujesz całego dziecka tylko zmiany (więc to jest punktowo) i cienką warstwą i broń Boże na twarzy. Pozdrówka i życzę siły.

Ostatnia edycja:
Do góry