reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Dziewczyny powiedzcie mi czy ja mam ten pepek tak odginac i wszedzie smarowac ? nawet jak wygne ten juz z wierzchu i on jest suchy,a tam dalej jakby mokry to dalej tam tez smarowac? bo ja sieboje,ze jak tak wyginam to go to boli
Jak najbardziej tam daleko w środku im szybciej TAM obsuszysz tym szybciej odpadnie.:tak::tak::tak:
Nic się nie bój maluszka to nie boli a jeśli sie wierci i zapłacze przy tym to nie dla tego ze go to boli tylko pewnie dla tego ze tam dotykasz czymś mokrym i zimnym.
Smaruj spirytusem nawet przy kazdym przewijaniu im częściej i więcej smarujesz tym szybciej się tego pozbedziesz :tak:

reklama
Czy któraś z Was stosuje OILATUM do kąpieli? Jeżeli tak to którego dokładnie produktu zwykłego, soft, emulsji? I jak stosujecie wlewacie trochę specyfiku do wanienki i tym obmywacie, czy bezpośrednio na ciało?

ja stosuję zwykłe oilatum, pół nakrętki wlewam do wanienki i potem jeszcze troszeczkę na ciałko i myję.

Nam pepek odpadł w 8 dobie, ale została jeszcze ranka - przemywam gazikami leko i sie zaczynam martwić, że tak długo to trwa - ile jeszcze ta ranka moze sie goić??? czy lepiej zrobić roztwór spirytusu i tym przemywać???
a co do suchej skórki - lekarka powiedziała, żeby nie smarowac niczym bo się i tak musi złuszczyć ten naskórek i że to normalne

My dzisiaj bylismy na kolejnym badaniu bilirubiny i niestety podwyzszyła sie z 11,4 do 14,9 w poniedziałek znowu jedziemy :-( ech cięzko jest mi psychicznie,ze mały tak cierpi. Podaje mu od dzis ta glukoze,ale nie bardzo chce pic,a śłonca u nas brak :-( . Ciekawe jak edzie w pn ,co ten lekarz powie,kurde boimy sie strasznie.

Nam pepek odpadł w 8 dobie, ale została jeszcze ranka - przemywam gazikami leko i sie zaczynam martwić, że tak długo to trwa - ile jeszcze ta ranka moze sie goić??? czy lepiej zrobić roztwór spirytusu i tym przemywać???
a co do suchej skórki - lekarka powiedziała, żeby nie smarowac niczym bo się i tak musi złuszczyć ten naskórek i że to normalne
Andzia u nas tez sie dlugo nie goil i za poleceniem chyba Paulki (przepraszam jesli to ktos inny pisal) wkrapiam w pepuszek kilka kropelek soli fizjologicznej i na to dmuchamy suszarka do wlosow az calkowicie wyschnie. Juz jest o niebo lepiej, mysle ze jeszcze dwa dni i bedzie zupelnie suchutki i wygojony. A Lili tak uwielbia ta ciepla suszarke na brzuszku, az milo patrzec! :-)

My dzisiaj bylismy na kolejnym badaniu bilirubiny i niestety podwyzszyła sie z 11,4 do 14,9 w poniedziałek znowu jedziemy :-( ech cięzko jest mi psychicznie,ze mały tak cierpi. Podaje mu od dzis ta glukoze,ale nie bardzo chce pic,a śłonca u nas brak :-( . Ciekawe jak edzie w pn ,co ten lekarz powie,kurde boimy sie strasznie.

Ewela faktycznie wysoka ta bilirubina, szkoda ze jeszcze nie dostaliście skierowania na naświetlania do szpitala
Przepajanie glukozą daje małe efekty a tylko mały odstawi Ci się od piersi jeśli tak go karmisz.
Musisz wybudzać Go do karmienia conajmniej co 2-3 h.:tak:
A przybiera na wadze czy niebardzo?
U nas bilirubina tydzień temu wynosiła 11,6 ale mały sam budzi się do jedzenia co 3-4 h i w ciągu tygodnia przybrał 250gr no i w ciągu 5 dni bilirubina spadła na 9,4.:-)
Jednak jesli karmisz maluszka tylko piersia to taka żółtaczka może byc jeszcze w normie bo jest to żółtaczka zwiazana z karmieniem piersia i zaczyna sie w 4-7 dniu zycia maluszka a najwieksze swoje steżenie osiąga w okolicach 3 tygodnia jego zycia i nie jest ona niebezpieczna

Ostatnia edycja:
Ewela faktycznie wysoka ta bilirubina, szkoda ze jeszcze nie dostaliście skierowania na naświetlania do szpitala
Przepajanie glukozą daje małe efekty a tylko mały odstawi Ci się od piersi jeśli tak go karmisz.
Musisz wybudzać Go do karmienia conajmniej co 2-3 h.:tak:
A przybiera na wadze czy niebardzo?
U nas bilirubina tydzień temu wynosiła 11,6 ale mały sam budzi się do jedzenia co 3-4 h i w ciągu tygodnia przybrał 250gr no i w ciągu 5 dni bilirubina spadła na 9,4.:-)
Jednak jesli karmisz maluszka tylko piersia to taka żółtaczka może byc jeszcze w normie bo jest to żółtaczka zwiazana z karmieniem piersia i zaczyna sie w 4-7 dniu zycia maluszka a najwieksze swoje steżenie osiąga w okolicach 3 tygodnia jego zycia i nie jest ona niebezpieczna

On je tak co dwie godzinki ,a nawet co 1,5 jak z cycka,ale teraz sie naczytalam i karmie go butelka, kurcze chcialabym,zeby spadla do poniedzialku,albo chociaz nie wzrosła - niewiem juz co robic, szkoda mi go,bo ciagle biedaczka kłuja w raczke, ami z tym zle bardzo :-( Co to ze mnie za matka co z mojego mleka zołtaczka mu rosnie :-(

Dziewczyny czy planujecie jakieś dodatkowe szczepienia typu rotawirusy i pneumokoki. A mamusie, które już maja dzieci czy szczepiłyście i rzeczywiście zabezpieczyły one maleństwa?

ja będę szczepić skojarzoną 5w1 oraz pneumokoki, z tym że na pneumokoki dopiero po 12 m-cu życia. zaciągałam opini u dwóch znajomych pediatrów i obie są zdania że dla tak małego organizmu szczepienie skojarzoną i na pneumokoki to za duże obciążenie, dlatego jeśli dziecko do roku nie zamierza się posyłać do żłobka to najlepiej pneumokoki zrobic później.

ewela bidulko trzymam kciuki za spadek
moj maluch tez to przechodzil w szpitalu
ryczalam pielegniarkom ze nie moge pomoc wlasnemu dziecku
okropne doswiadczenie na poczatku maciezynstwa

reklama
No o 9 tej ruszamy do szpitala, boje sie jak cholera:-(. Mi sie juz zdaje normalnie,ze on mniej zolty,ale moze to jakies schizy. :eek:

A dziewczyny zauwazylam u tygrysa ,ze ma potoweczki po nocy na prawym policzku jak je usunac?

Do góry