reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

cytrusik a próbowałaś kropli na brzuszek?? pewnie są jakieś dla takich maleństw zapytaj położnej lub w aptece.

Dziewczyny doradźcie bo już sama zwątpiłam, cały czas myślałam że to dlatego że małemu płuca się rozwijają ale on coraz bardziej charczy i do tego czasami wydaje dźwięki podobne do czkawki tyle że szybsze i innej tonacji no i przy ich wydawaniu nie rzuca nim tak jak przy czkawce. Już sama nie wiem co to jest tym bardziej że nie trwa ciągle tylko co jakiś czas a po wzięciu na ręce praktycznie przechodzi. Innych objawów jak gorączka brak apetytu itp niema więc wykluczam infekcje.
ten opis brzmi jak sapka, to nic groznego, ale lepiej zapytaj pediatry po co sie niepotrzebnie zamartwiac :tak:

reklama
ja dupkę mojej królewny zmywam rumiankiem :)
kupuję w biedronce zwykłe waciki do twarzy, chusteczek używam tylko na wyjściach
chusteczek używam pampers baby fresh i wg mnie są one bardzo mocno nasączone ale nie mam porównania z innymi

pieluch używam pampersa 1, 2 dni temu kupiłam huggiesy (nigdzie nie było 1 :-( ) ale mi majunia je w nocy przesikała, co mi się przy pampersach nigdy nie zdażyło, no i pampersy bardziej milutkie, lepsze rzepy...

do picia daje jej zwykły koperek słodzony glukozą, lepiej wciąga, bez glukozy słabo jej szedły

kochane mam pytanie jakie mleko dajecie dzieciaczkom?
ja daje bebilon comfort ale albo moja ogólnie mało je albo jej nie smakuje, nie jest słodkie :(
prosze napiszcie opinie o mlekach których używacie

pzdr.
kalwa

Ostatnia edycja:
pieluch używam pampersa 1, 2 dni temu kupiłam huggiesy (nigdzie nie było 1 :-( ) ale mi majunia je w nocy przesikała, co mi się przy pampersach nigdy nie zdażyło, no i pampersy bardziej milutkie, lepsze rzepy...

do picia daje jej zwykły koperek słodzony glukozą, lepiej wciąga, bez glukozy słabo jej szedły

kochane mam pytanie jakie mleko dajecie dzieciaczkom?

Ja używam na przemian Huggies i pampersów i jak dla mnie nie widzę różnicy :-) Tu i tu zdarzyło się przelać :-) W Huggisam podoba mi się ten Kubuś Puchatek na pieluszkach :-D
Jednak chętnie zmieniłabym je na jakieś dobre ale tańsze.

Co do mleka to ja daje NAN1 mały je bez problemu ale pewnie też dlatego że dostawał je od początku, bowiem w szpitalu właśnie takie dawali dzieciom.

W poniedziałek zadzwonię do położnej w sprawie małego, dziś w nocy nawet nagrałam wydawane przez niego dźwięki :-) Do tej pory będę tak postępowała jakby to była sapka.

Klementinka - mój maluch to ciągle jest po jedzeniu :-D

Ostatnia edycja:
Ja na temat mleka sie nie wypowiem ale mam zakupione w razie "w" NAN 1 HA. Jeden raz podałam i wypił bez problemu.

A mnie dręczą dwa problemy. Pierwszy to ropka w oczach małego, już nie wiem jak z tym walczyć:no:. Zużylam już litry soli fizjologicznej, wode przegotowaną, wczoraj mąż kupił krople ze świetlika... zobaczymy... ale po każdym przebudzeniu ma slejone paskudnie obie powieki. Mam tylko nadzieje że to nie zatkany kanalik:sorry2:

A dwa to strasznie łuszczy mu się skóra na zgięciach nóg i rąk, praktycznie odchodzi płatami... smaruje oliwką, dodaje emoliony do kąpieli i też nic nie pomaga:baffled:

Może któraś z was boryka się z tymi problemami i podzieli się ze mną jak sobie z tym radzi;-)
pozdrawiam:-)

magdalena- my mielismy ropiejące oczko, pediatra przepisała krople na recepte i przeszło tfu tfu. Na łuszczącą sie skórke smarowałam linomagiem, ale generalnie trzeba przeczekac az wszystko zejdzie. To normalne. Głowa do gory!

cytrusik - moja mała też ma kłopoty z brzuszkiem, już nie wiem czy to kolka, czy zaparcia;-( ograniczyłam bardzo dietę i jakby troszkę lepiej, odpukać. Czekam do magicznego miesiąca bo i ja już z tym jedzeniem nie wyrabiam i zacznę wprowadzać od nowa inne jedzonko. Koli i zaparcia są przez niedojrzały układ trawienny i mogą męczyć dzidzię nawet do 3-go miesiąca :(:(:(
anecznik - u nas też te dziwne dźwięki są, czasem sobie malutka charczy, czasem jęknie głośniej, ale to podobno nic złego.
magdalena79 - byłaś u okulisty z oczkiem?Ja robię małej masaż kanalików, zakrapiam oczko i przemywam solą i ropka cały czas jest, nie możemy się pozbyć

magdalena u nas to oczko jeszcze nie przeszlo, poczekam jeszcze tydz. i pojdziemy po kropelki. Nie wiem jak to jest z tymi kanalikami, bo lzy jej leca jak placze, wiec chyba nie sa zatkane? Czasami przez caly dzien nie ma ropki ale jak zaplacze to zawsze cos tam wychodzi i rano tez jest jej troche na rzeskach

Ze skorka to wazne zeby nie byla taka "pekajaca" bo moga wejsc infekcje, ale luszczenie jest normalne, tak jak pisza dziewczyny i powinno samo przejsc, Lili ma prawie 5 tyg i czasami jej jeszcze troche na zgieciach sie luszczy ale juz bez porownania z tym co bylo. Natluszczalam naturalnym maslem kosmetyczny shea.

A dwa to strasznie łuszczy mu się skóra na zgięciach nóg i rąk, praktycznie odchodzi płatami... smaruje oliwką, dodaje emoliony do kąpieli i też nic nie pomaga:baffled:

Może któraś z was boryka się z tymi problemami i podzieli się ze mną jak sobie z tym radzi;-)

ja kąpię maję w oilatum, a jak miała suchą skórkę to smarowałam bepanthenem i zeszło wszystko ładnie :-)

dziewczynki co myślicie o tym specyfiku?
Mosbito, plastry, odstraszające komary, 12 szt - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

Byłam dziś z małym na pogotowiu i przy okazji pytałam się o skórkę bo też właśnie mu się łuszczy na zgięciach na stópkach i rączkach... pediatra powiedział że ta skórka musi zejść i to jest normalna kolej rzeczy... więc się nie martw! Chyba że pod tą schodzącą skórką są czerwona zabarwienia... wtedy to może być jakiś stan zapalny...

reklama
agast22 a jak sie nazywają te kropelki? a linomag też mam, stoi jeszcze nie używany to spróbuje, dzieki;-):-)

avena jeszcze nie byliśmy u okulisty, poczekam czy podziałają te kropelki ze świetlikiem a jak nie pomogą to lekarka poleciła zakupić sulfacetamidum ponoć bez recepty, męczarnia z tą ropką

koriander, to mnie troche pocieszyłaś z tym łuszczeniem :tak: bo już zaczęłam się obawiać że to jakaś choroba skóry:szok:

kalwa spróbuje też bepanthenem, a nuż pomoże;-)

kasiek Tobie też dzięki, a co się stało że byliscie na pogotowiu???

dzięki dziewczyny za rady:-)

Do góry