reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Pomocy... mój mały od paru dni jest bardzo niespokojny... nie chce za bardzo spać w dzień, płacze, pręży się, wierzga nóżkami, stęka... leży sobie spokojnie, a nagle płacz! dam mu smoka to pociumka chwile i znowu to samo. myślałam że to kolka ale piszą że kolka objawia się popołudniami i wieczorami, a my tak mamy o każdej porze dnia... już nie mam sił... płaczę razem z nim... ktoś ma lub miał podobnie? Jakieś rady? Jak nie ustanie do jutra idziemy do pediatry niech coś radzi bo się obydwoje wykończymy nerwowo... :(

kolka moze być o kazdej porze, mój też się tak prężył, stękał, napinał i to wciągu całego dnia a najbardziej nad ranem, stosuje kropelki na kolkę, narazie pomagają

reklama
tak czytam, że Wy maluchy w samym bodziaku trzymacie, ew. przykrywacie jakąś pieluchą... a mój jest w śpioszkach i kaftaniku i skarpetkach i jeszcze ma szłapki zmarznięte :baffled:
Wasze mają ciepłe stópki?
Nóżki i rączki dzieciątko morze mieć zimne w momencie jak jest mu za gorąco bo w ten sposób sie schładza.
Doczytałam ze masz w domu 20 st(szczęściara:-D idealna temperatura dla dzieci w domu) wiec ubieraj go w kaftanik i spioszki lub pajacyk i niech sobie tak śpi :tak:

dziś trochę z innej beczki ;-) Małemu wieczorem zrobiły się na policzku 2 plamki czerwone, dziś zauważyłam że z białą kropką
skąd wiadomo czy to coś uczuleniowego czy z hormonami?
To są potówki.
Nie smaruj ich czasem niczym na wysuszenie(np niektórzy polecają spirytus:no:), bo porobią się blizny.
Nie dotykaj ich i staraj się nie przegrsewac maluszka a one same znikną.
Jesli bedzie ich duzo i na całym ciele polecam kapiel w lekkim krochmalu.

mamusie jak czyscicie dzieciaczkom pupcie?
uzywam chusteczek pampers ale nie jestem zadowolona, sa malo wilgotne
o wiele lepiej sprawdza sie mokra szmatka tylko przerazaja mnie ilosci szmatek do prania
Przy Pauluni używałam BAMBINO ale teraz sa strasznie perfumowane i mi śmierdzą.
Wypróbowałam DADY z Biedronki i jak dla mnie sa dobre ale tylko te SENSITIVE w biało-niebieskim opakowaniu.Lawendowe mi smierdza a biało-zielone sa słabo nawilżane.
Jedyny ich mankament to to że faktycznie wyciągają sie po 2-3 szt ale poza tym są ok

Hefi - Ja dokładnie tak samo - podkłady poporodowe na przewijaku używam, sprawdzają się świetnie;-)
Gosiagro - Nivea robi fajne rzeczy dla maluszków, szkoda że pieluszek nie mają.
A właśnie jakich pieluszek używacie, ja narazie pampers premiumcare, zmieniam tak co 2-3 godziny, i sprawdzają się rewelacyjnie. Chciałam jakichś innych spróbować, ale ostatnio jak byłam na zakupach to w rozmiarze 1 nie było żadnych:) Macie jakieś sprawdzone typy, może któraś z Was używała np takich z rossmana??
Ja przy córci używałam tylko PAMPERSA, teraz po skończeniu 1 z Pampera spróbowałam DADY z Biedronki i w sumie sa ok tylko że trzeba je częściej zmieniac niz te z Pampersa wiec niewiele taniej wychodza a sa o wiele bardziej sztywne i szersze.
W zasadzie kończy mi sie paczka tych DAD i wracam do PAMPERSÓW i przy nich już zostaniemy do końca.W tej chwili używam już 2 bo sa w JUMBOPACKACH a w zasadzie są niewiele wieksze od 1
.
W nocy zmieniam pieluszki Pampersowskie nawet po 5 h:-)
mój też ma taki dołeczek i na dodatek z włoskami :-)
he,he,he to tak jak u nas :-D

Pomocy... mój mały od paru dni jest bardzo niespokojny... nie chce za bardzo spać w dzień, płacze, pręży się, wierzga nóżkami, stęka... leży sobie spokojnie, a nagle płacz! dam mu smoka to pociumka chwile i znowu to samo. myślałam że to kolka ale piszą że kolka objawia się popołudniami i wieczorami, a my tak mamy o każdej porze dnia... już nie mam sił... płaczę razem z nim... ktoś ma lub miał podobnie? Jakieś rady? Jak nie ustanie do jutra idziemy do pediatry niech coś radzi bo się obydwoje wykończymy nerwowo... :(

Może to z tych upałów, bo u nas od wczoraj jest podobnie :baffled:
a próbowałaś go opłukać czasem w ciągu dnia? dać mu cos pić?
połozyć na boczku? bo u nas te sposoby zaczynają sie sprawdzać

moj synus tez niespokojny
duzo na cycu wisi, spi po 15 minut i marudny
ja tez stawiam na upaly
Klementinka to u mnie jest dokładnie tak samo :baffled: wiec w końcu się przełamałam do butelki i dałam mu herbatke.Mam tylko nadzieję że nie odstawi mi sie od piersi :baffled: bo córcia jak zassała herbate z butli to po 2 tyg cycusiowi powiedziała dziekuje :-( na szczesie miała już wtedy skończone 8 miesięcy

Może to z tych upałów, bo u nas od wczoraj jest podobnie :baffled:
a próbowałaś go opłukać czasem w ciągu dnia? dać mu cos pić?
połozyć na boczku? bo u nas te sposoby zaczynają sie sprawdzać

Daje mu wode do picia, czasami z glukozą... nie opłukiwałam go jeszcze ale lubi się kąpać więc spróbujemy!

dziewczyny a na te kolki to próbowałyście jakieś herbatki? np. z hippa czy coś?

nie wiem co zrobić, już nic prawi ewczoraj nie jadłam,a maluch mi się męczy z brzuszkiem okrutnie :-(

cytrusik a próbowałaś kropli na brzuszek?? pewnie są jakieś dla takich maleństw zapytaj położnej lub w aptece.

Dziewczyny doradźcie bo już sama zwątpiłam, cały czas myślałam że to dlatego że małemu płuca się rozwijają ale on coraz bardziej charczy i do tego czasami wydaje dźwięki podobne do czkawki tyle że szybsze i innej tonacji no i przy ich wydawaniu nie rzuca nim tak jak przy czkawce. Już sama nie wiem co to jest tym bardziej że nie trwa ciągle tylko co jakiś czas a po wzięciu na ręce praktycznie przechodzi. Innych objawów jak gorączka brak apetytu itp niema więc wykluczam infekcje.

reklama
anecznik a to sie dzieje moze po jedzeniu?
moj Jas tez wydaje dziwne dzwieki wlasnie po jedzeniu kiedy ma pelny zoladeczek
jakby mialo sie za chwile ulac

a jezeli masz watpliwosci to moze lepiej isc do pediatry

Do góry