reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Mojemu tez sie ulewa i czesto ma czkawke.

Co do bioderek to idziesz ze skierowaniem od pediatry .U nas sie czeka 1,5mies. Porazka jakas.

A szczepienia ,co to jest ta skojarzona 6w1? i czemu sie zastanawiacie nad rotawirusami?

reklama
My na usg bioderek mamy iść między 4 a 6 tygodniem, mamy skierowanie od pediatry. Ponieważ teraz jestem u rodziców w Radomiu to pójdziemy gdzieś prywatnie.
Co do szczepień to mamy wyznaczony termin w przychodni na 16lipca. Będziemy szczepić tą 6w1 + rotawirusy + pneumokoki. Chce zabezpieczyć ją na wszelkie sposoby.

Mojej małej też dzisiaj odpadł, została taka malutka ranka. Ale oczko jej ropieje trochę, przemywam solą fizjologiczną i jest lepiej, ale znowu nawraca jak przestaję. W piątek idziemy do okulisty bo mała miała fototerapię to może coś zaradzi, podobno masaże się jakieś robi żeby udrożnić kanaliki. A o aftinie też słyszałam że dobry i można posmarować brodawkę przed karmieniem, bo w buźce to może być troszkę ciężko.

Myśmy bioderka już zbadali - mi mówili, że czym prędzej tym lepiej a najpóźniej w wieku 6 tyg. Byliśmy u ortopedy, ale może być też pediatra lub radiolog.
anecznik - u mnie tez praktycznie nie ma śladu po szczepieniu gruźlicy, jedynie takie małe zgrubienie na ramieniu.

Co do dźwięków to Agatka chrząka, chrumka, stęka i kicha. Czasem mam wrażenie jakby chciała odkaszlnąć...

Czy Wasze maluchy też tak ulewają? u nas nie było problemu do niedawna, a teraz pomimo odbijania po jedzeniu zdarza jej sie ulewac nawet 30 minut po jedzeniu....

a jak wygląda takie badanie bioderek? Długo trwa? dzieko jest jakoś unieruchamiane?
Pozdrawiam

W dużej mierze chodzi o kasę bowiem 3 x 300zł to dla nas sporo plus drugie tyle za pnełmokoki. Zdecydowaliśmy więc zaszczepić jedynie przeciwko pnełmokoką bowiem zarażenie się nimi może mieć dla dziecka o wiele cięższe konsekwencje niż zarażenie rotawirusami. Z tego co nam powiedzieli śmiertelność na skutek zarażenia rotawirusami wynosi 1% i to najczęściej wtedy gdy rodzice zbyt późno zgłoszą się do szpitala, a najcięższą konsekwencją może być odwodnienie w skutek biegunki i pobyt w szpitalu pod kroplówką. Dlatego też wybraliśmy pnełmokoki i może zdecydujemy się na meningokoki w przyszłości.

Mojemu Kamilkowi ostatnio wyskoczyły na buzi potówki, ach ciekawe co będzie następne.
Zaliczyliśmy już odparzenie pupy i w związku z tym z czystym sumieniem mogę polecić zamiast Sudocremu i tym podobnych maści najzwyklejszą mąkę ziemniaczaną, działa rewelacyjnie poprawę widać najszybciej :-D Niema to czasem jak babcine sposoby :-D

reklama
Badanie bioderek u nas wyglądało tak, że musiałam małą rozebrać do pieluchy i doktor przykładał sondę USG po kolei do każdego z bioderek. W czasie przykładania głowicy do bioderka musiał ręką unieruchomić badaną nóżkę - mała trochę protestowała i napinała mięśnie ale badanie udało się wykonać. Potem jeszcze ocenił ruchomość nóżek, zakres ruchów oraz ich stabilność. Na koniec pokazał jeszcze jak należy i jak nie należy pielęgnować i nosić maleństwo :)

Do góry