reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

hejka;-)

czytałam wasze posty i widze ze podobne problemy sie pojawiaja u naszych maleństw.
mojej córci pępek odpadł po 17 dniach dopiero ale dostała przepuklinkę niestety....
kapiemy ja codziennie, dobrze myjąc wszystkie zgięcia i zmarszczki, smaruje ja oliwką łącznie z głowką
od dwóch dni ma ciemieniuchę i łuszczy jej sie skórka na głowie, włoski wypadły tam ale skorupka ładnie schodzi przy wyczesywaniu....
co do kichania to mała kicha codziennie, pani dr powiedziała ze to normaln bo oczyszcza sobie nos, to zadne przeziebienie......a po jedzeniu zawsze ma czkawke, miala ja juz w brzuszku czułam doskonale;-)to tez mam minąc....
na policzkach pojawiaja jej sie malutkie krosteczki i znikają , to od mleczka którym sie upapra ;-))
obserwuje ja przy kąpieli i jesli pojawi sie cos niepokojacego bede mogła zareagować...

reklama
co do witamin to w szpitalu w pierwszej dobie dostała wit K kropelkę na pobudzenie wątroby do produkcji a co dzien dostaje 500 wit D i tak przez pierwszy rok życia.
zaszczepiłam ja na WZW bo w szpitalu nie szczepili, ale to dobrze bo wybrałam szwajcarską szczepionkę bez rtęci i sprawdzona, Mała w ogóle nie zareagowała po szczepieniu....z gruzlica poczekam do jesieni bo w lecie lubi sie paprac.....a 20 lpaca zaczynamy szczepienia 6w1 , wydatek 3x po 180 zł ale ile kłuć mniej dla córci i bezpieczniejsze.....

Wy już byłyście u ortopedy zbadać bioderka?? Nam położna powiedziała że najlepiej iść w drugim miesiącu życia i bądź tu mądry :-D

Zdecydowałyście się już na szczepienia??

My w tym lub przyszłym tygodniu (czekamy na tel z przychodni) idziemy do pediatry i wtedy się dowiemy co i jak z szczepieniami. Chcemy puki co zaszczepić małą na pewno skojarzoną 6w1 i na pneumokoki, nad rotawirusami się zastanawiamy (jeżeli ktoś ma powody za i przeciw bardzo chętnie poczytam bo już mam mieszane uczucia po internetowych wiadomościach)

Ja bioderek jeszcze nie badałam z tego co czytam to jeszcze za wcześnie. Jeżeli chodzi o szczepienia to chyba zdecydujemy się na skojarzone 6w1 na pneumokoki, nad rotawirusami się zastanawialiśmy, ale ponieważ mój mąż brał cytostatyki podczas chemioterapii to pediatra doradziła, żeby zaszczepić na rotawirusy, tym bardziej, że nie mamy pewności, że mąż już jest zdrowy:-(

paulinka wiem ze na zachodzie sie nie szczepi przeciw gruzlicy, rodziłam w Niemczech, ale u nich nie ma takiego zagrozenia a nas niestety ze wzgledu na bliskie sasiedztwo Rosji jest duza zachorowalnosc i dlatego w Polsce sie szczepi....to nie kwestia odejscia od szzepien a regionalizacji i zagrożen.

Nam w szpitalu wyliczyli kiedy dane U wykonują a przy U3 mam wpisane ,że będzie USG bioderek. USG wykonuje lekarz pediatra chyba ,że nie ma sprzętu w swojej praktyce wówczas daje skierowanie. Lekarz pediatra powinien Was poinformować co, kiedy :)
aaa skoro przy U3 to jescze mamy czas
kiedy macie pierwsze szczepienia? nam mowili ze przy U4
dobrego wybraliscie pediatre? ja swojego chce zmienic po tym jak nie potrafila dziecku pobrac krwi, poza tym jakos chemia miedzy nami nie bardzo

Myśmy bioderka już zbadali - mi mówili, że czym prędzej tym lepiej a najpóźniej w wieku 6 tyg. Byliśmy u ortopedy, ale może być też pediatra lub radiolog.
anecznik - u mnie tez praktycznie nie ma śladu po szczepieniu gruźlicy, jedynie takie małe zgrubienie na ramieniu.

Co do dźwięków to Agatka chrząka, chrumka, stęka i kicha. Czasem mam wrażenie jakby chciała odkaszlnąć...

Czy Wasze maluchy też tak ulewają? u nas nie było problemu do niedawna, a teraz pomimo odbijania po jedzeniu zdarza jej sie ulewac nawet 30 minut po jedzeniu....

My dziś byliśmy z małym u pediatry no i mały ma pleśniawki, możliwe że dla tego nie goją mi się sutki. Dostaliśmy lek i pani doktor doradziła żebym i ja sobie nim smarowała sutki może to coś da....pierwsze szczepienie mamy mieć po 20 lipca.
Na pleśniawki jest super preparat znajoma go poradziła i już zakupiłam AFTIN:)

reklama
Do góry