reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

nadika twój synuś prawidowo układa główkę, moja mała najchetniej trzyma ja na lewą strone, czasem na prawo, kiedy zasypia ma na wprost ale po zasnieciu automatycznie układa ja na boczek - to bezpieczna pozycja w razie ulania czy wymiotowania...

reklama
Zastanawiam się jak Wasze maleństwa układają główkę. Ja jak kładę Natana na wznak to główkę przechyla albo na prawą albo na lewą stronę. Czy Wasze maleństwa trzymają główkę na wprost czy też mają na lewej lub prawej stronie?? Natan nie chce jejtrzymać na wprost.

mój Łukaszek też trzyma główkę na boczku

jeśli chodzi o łuszczenie się skóry, to mojemu łuszczy się na rączkach i na stópkach. Smarowałam już oliwką, balsamem i linomagiem i nic nie poprawia się :(((

Ja już z Natankiem byłam u okulisty w 4 tyg (wcześniaki mają zalecane badanie dna oka), czeka nas jeszcze wizyta u ortopedy - terminy są straszne, my będziemy jak Natan będzie miał 7 tyg, USG główki miał robione w szpitalu więc już nas ominie wizyta na USG, a tak poza tym to na szczepienia od 7 tyg i wizyta u pediatry. Nie wiem czy jeszcze jakiś specjalistów trzeba odwiedzić. Zastanawiam się na neurologiem ale to zobaczę po konsultacji z pediatrą.

Co do lekarzy to o ile jest wszystko w porządku to pediatra przed pierwszym szczepieniem i ortopeda z USG bioderek najlepiej najpóźniej w wieku 2 miesięcy. Jeśli chcecie USG bioderek z NFZ to wizyta u pediatry po skierowanie jak najwcześniej. Warto wykonać też USG główki i brzuszka, żeby wykluczyć ewentualne wady wrodzone, o ile nie było w szpitalu - ale to raczej prywatnie pewnie.My jeszcze chodzimy do rehabilitantki po złamaniu obojczyka.

Gdzie ważycie maluchy? U pediatry na wizycie? czy tez położna z wagą przychodzi na patronaż? Jak często ważycie?
Ja małą ważyłam jak miała 10 dni u pediatry i teraz dopiero jak skończy miesiąc. Mam nadzieję, że dobrze przybiera - je chętnie z piersi +- co 3 godziny i się najada, więc chyba nie ma potrzeby sprawdzać częściej, ale zaczynam schizować :p

Gdzie ważycie maluchy? U pediatry na wizycie? czy tez położna z wagą przychodzi na patronaż? Jak często ważycie?
Ja małą ważyłam jak miała 10 dni u pediatry i teraz dopiero jak skończy miesiąc. Mam nadzieję, że dobrze przybiera - je chętnie z piersi +- co 3 godziny i się najada, więc chyba nie ma potrzeby sprawdzać częściej, ale zaczynam schizować :p

U nas w przychodni raz w tygodniu jest otwarte wazenie dla niemowlat, dzis wlasnie bylismy, w ciagu tygodnia +230g :tak:
jesli twoja malutka jest zadowolona i je tak regularnie to na pewno ladnie rosnie :tak: My po wizycie u pediatry w poniedzialek bedziemy juz tylko raz w miesiacu kontrolowac wage

Co do glowki to Lilka na wszystkie strony ja obraca podczas snu, czesto zmienia pozycje a najbardziej lubi ja na prawo trzymac
Polozna nam zwracala uwage zeby czesto zmieniac ulozenie glowki bo jak bedzie zawsze spala na jednym boczku to sie czaszka splaszczy z tej strony

Ostatnia edycja:
Nasz maluch był ważony tylko raz odkąd jest w domu, następnym razem pewnie będzie ważony ok 6 tygodnia na wizycie przed szczepieniem. Je regularnie, głodny nie leży więc się nie martwię :-)

Jeśli chodzi o spanie to mój maluch też preferuje przekręcanie główki na bok, zwłaszcza na lewy :-D

Co do lekarzy to o ile jest wszystko w porządku to pediatra przed pierwszym szczepieniem i ortopeda z USG bioderek najlepiej najpóźniej w wieku 2 miesięcy. Jeśli chcecie USG bioderek z NFZ to wizyta u pediatry po skierowanie jak najwcześniej. Warto wykonać też USG główki i brzuszka, żeby wykluczyć ewentualne wady wrodzone, o ile nie było w szpitalu - ale to raczej prywatnie pewnie.My jeszcze chodzimy do rehabilitantki po złamaniu obojczyka.

Do mnie położna przychodzi z wagą. Hania odkąd jest w domu przytyła - uwaga - 670 g - i to 2 tygodnie :-D

reklama
Do góry