reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

nie, na razie nic nie biorę.
właśnie! tsh się to nazywało

w ogóle położna kazała mi iść do swojego rodzinnego na badania serca, czy mogę rodzić naturalnie. też macie takie badania to zrobienia? przy Miśku nie musiałam nic takiego robić

reklama
Ja dziś odebrałam wyniki TSH i w końcu mam dobre wyniki czyli 2,54 jeszcze muszę to skonsultować z lekarzem ale chyba taki wynik ok. Wcześniej od początku ciąży miałam powyżej 4 i chyba w końcu dawka Euthyroxu 75 wystarczy.
Ale niestety nadal Progesteron jak na ten tydzień ciąży mam za niski bo 35,5 a taki to wynik na 13 tydzień powinien być a nie na 15, więc nadal muszę stosować globulki z progesteronem przez najbliższe 2 tyg i znów kontrolne badanie.

Banankowa pewnie dostaniesz Euthyrox na uregulowanie tarczycy i powinno być dobrze. Co do badań na serce to ja nigdy ie miałam i żaden z lekarzy nic takiego nie wspominał.

kurcze z tym cisnieniem to ja tez mam b. niskie i teraz zaczynam to wiązac z dzisiejsza przygoda. prawie ze zemdlałam w autobusie, zrobilo mi sie tak slabo, w glowie sie krecilo, musialam od razu wysiaśc.
hm.. moze to wlasnie efekt uboczny tego niskiego cisnienia?? jak myslicie?

Banankowa pewnie euthyroxem Ci unormują :-) a co do badań serca to też nie miałam nic takiego zlecone.
Betina przy niskim ciśnieniu często zdarzają się zawroty głowy, ale to też może być wynik niedotlenienia.
Iza marina to dobrze, że tsh się unormowało, ja też mam nadzieję że moje wyniki są dobre bo dawkę mi podniósł dr z 200 na 225 więc mam nadzieję że zadziała.

Taaaaaaaaaaa, znam te zdjecia i slyszalam o metodach:tak: Jednakze najlepsze jest to, ze DOSWIADCZONY technik USG na dobrym sprzecie jest w stanie rozpoznac plec w 13/14 tyg z dokladnoscia... 98% w przypadku dziewczynek i niemal 100% w przypadku chlopcow :) Sa takie badania robione w USA. Uzywa sie tych metod w celu zlecenia inwazyjnych i ryzykownych badan, majacych wykrywac choroby genetyczne zwiazane z plcia. A zatem wszystko zalezy od doswiadczenia osoby okreslajacej plec i dokladnosci sprzetu. By the way, te zdjecia narzadow sa z poczatku 12 tygodnia, potem nieco bardziej sie roznicuja. Faktem jest jednak to, ze na 100% wiekszosc lekarzy potrafi okeslic plec dopiero w okolicach 20tyg. Slyszalam jednak o "niespodziankach" przy porodzie mimo regularnych badan USG:szok:

Kania78 sporą masz tą dawke euthyroxu. a ile mialas tsh bo nie pamietam?
mnie jeszcze od poczatku ciazy nie podniosl lek dawki, ale to póki co

iza fajny artykuł. no i my czekamy z plcia do połówkowego

u mnie tsh w normie, przed ciążą miałam ok. 2,4, teraz poniżej dwóch..nie mam przy sobie wyników..

z serduchem nie mam żadnych zaleceń

zastanawiam się jak bedzie teraz z moimi płytkami krwi, w pierwszej ciąży leciały na łeb na szyję..:baffled:

i ciśnienie też mam z reguły niskie, czasem 90/60, czasem ciut większe...
i jak tu człowiek ma nie łazić śpiący 24h...:-p

Ja zrobiłam dzisiaj kolposkopię. Nie jest najlepiej. Generalnie mam duże zmiany. Pani powiedziała, ze są spowodowane wirusem HPV. Niedługo zrobimy kolejna cytologie, a po miej wycyinki by zobaczyc czy to groźna odmiana wirusa. Malo fajne jest to, ze dokladnie tez zbadać szyjki macicy sie nie dało by jej nie uszkodzić i by dzisiusiowi sie nic nie stało. Nie mozna bylo wszystkich odczynnikow dodać.
Teraz co miesiac mam robic cytologie, nic wiecej nie da sie zrobic podczas ciazy. Po ciazy zaczniemy działania.

reklama
mikowata przynajmniej wiesz na czym stoisz i ze trzeba zaczac dzialac zaraz po porodzie. a to od zlej cytologii sie zaczelo czy mialas jakies dolegliwosci?

Do góry