reklama
trytytka
Fanka BB :)
Mikowata lepiej popatrz z drugiej strony - jakie problemy mogą powstać z braku niektórych witamin... albo jeżeli dziecko nie zaszczepione i zachoruje, wiadomo, że powikłania poszczepienne też się często zdarzają ale niestety trzeba wybrać - czasami po prostu mniejsze zło!!
Ja łykam witaminy całą ciążę - najpierw prenatal (nie czułam się po nim super i problemy trawienne miała) a teraz Pregna Plus i Pregna DHA i dzidzia wcale nie ogromna a ja spokojna że jej niczego nie brakuje do prawidłowego rozwoju!!
Ja łykam witaminy całą ciążę - najpierw prenatal (nie czułam się po nim super i problemy trawienne miała) a teraz Pregna Plus i Pregna DHA i dzidzia wcale nie ogromna a ja spokojna że jej niczego nie brakuje do prawidłowego rozwoju!!
witaminy brałam na początku a później sobie odpuściłam. kiedyś wyczytałam, że branie tych kompleksowych witamin jest bez sensu bo niektóre z nich dostarczane razem wręcz wykluczają nawzajem swoje wchłanianie. patrząc też na to z innej strony kiedyś żadnych witamin się w ciąży nie brało a dzieci rodziły się się o wiele zdrowsze niż dzisiaj.
nie to, że jestem jakąś przeciwniczką witamin, ale wydaje mi się, że zbilansowana dieta jest najważniejsza.
co innego jeśli chodzi o witaminy przyjmowane 'samodzielnie'. np. wit c podczas przeziębienia czy wit a przy problemach ze wzrokiem.
Maluchowi też będę podawać przecież wit KiD po porodzie. wydaje mi się, że trzeba do tego podchodzić z głową i nie dać się wciągnąć w grę marketingową firm farmaceutycznych
nie to, że jestem jakąś przeciwniczką witamin, ale wydaje mi się, że zbilansowana dieta jest najważniejsza.
co innego jeśli chodzi o witaminy przyjmowane 'samodzielnie'. np. wit c podczas przeziębienia czy wit a przy problemach ze wzrokiem.
Maluchowi też będę podawać przecież wit KiD po porodzie. wydaje mi się, że trzeba do tego podchodzić z głową i nie dać się wciągnąć w grę marketingową firm farmaceutycznych
mikowata
:)
banankowa - rozumiem Twoje podejście, każdy ma wybór itd. Jedyne czego nie do końca akceptuje to używanie w stosunku do ciazy słowa 'kiedys': kiedyś to, kiedys tamto. Kiedyś to z braku technologii i możliwości dzieci częściej rodziły sie z wadami bądź częściej umieraly przy porodzie. Każdy kij ma dwa końce. Ja zawsze tez mówię wszystkim 'co to poród? Po co stresowac sie wyborem szpitala? I wszystkich innych dogodnosci? Skoro gdzieś jeszcze na zadupiach tego swiata, kobiety rodzą zupełnie naturalnie i bez pomocy'. Jasne, ze tak...ale myśle ze to nie do końca jest tak kolorowo i bezporblemowo. To takie tylko moje zdanie
Meldujemy sie po wczorajszej wizycie ( wczoraj w zw z kolacja we 2) juz nie pisałam)....no wiec nic sie nie zmienia, szyjka skrocona i czekamy, KTG prawidłowo allleee byłymalenkie widoczne co chwile skorcze ( tak co 5 min) z tym ze naprawde minimalne..no moze z wykatkiem ostatniego gdzie brzuch mi sie napial tak jak wczorajszej nocy.
Dzis ,,ten" terminowy dzien niby. Idziemy rowniez do gin na KTG i dodatkowe ogledziny ( z tym ze inny gin bo moja prowadzacej przez 1,5 tyg nie bedzie).NIech sie nowy zapozna z pecjentkami)
No i co najwazniejsze, kolejna wizyta 6go, jak nic sie nie bedzie dzialo to 8go kładziemy sie w szpitalu po zakonczonym 41 tc.
Aha, no i wczoraj mocno zmienialismy imie) i nawet jestem mocno zadowolona bo chyba wrocilo pierwsze ktore miałam na mysli)
Dzis ,,ten" terminowy dzien niby. Idziemy rowniez do gin na KTG i dodatkowe ogledziny ( z tym ze inny gin bo moja prowadzacej przez 1,5 tyg nie bedzie).NIech sie nowy zapozna z pecjentkami)
No i co najwazniejsze, kolejna wizyta 6go, jak nic sie nie bedzie dzialo to 8go kładziemy sie w szpitalu po zakonczonym 41 tc.
Aha, no i wczoraj mocno zmienialismy imie) i nawet jestem mocno zadowolona bo chyba wrocilo pierwsze ktore miałam na mysli)
ja biore witaminy cala ciaze dla kobiet w ciazy Pregnacere czy cos tam. Musialam je brac przez moje mdlosci na poczatki, gdzie wymiotowalam caly czas i na pewno nie dostarczalam malemu wartosci odzywczych.
Po ciazy zamierzam brac witaminy dla matek karmiacych i jestem pewna, ze nie zaszkodza.
Po ciazy zamierzam brac witaminy dla matek karmiacych i jestem pewna, ze nie zaszkodza.
betina79
Fanka BB :)
Aleksp na jakie imie zmieniliście?
Ja najbardziej właśnie boje się że jak nic sie nie bedzie dzialo to po kolejnym ktg zostawia mnie w szpitalu. Slyszalam ze te wywoływane porody są o wiele cięższe, dłuższe i bardziej bolesne... :/
Ja najbardziej właśnie boje się że jak nic sie nie bedzie dzialo to po kolejnym ktg zostawia mnie w szpitalu. Slyszalam ze te wywoływane porody są o wiele cięższe, dłuższe i bardziej bolesne... :/
anka26_x_07
Mama Laury :)
Betina ja czytalam nawet o wywolywaniu porodu i musze przyznac ze faktycznie pisalo tam ze sa one dluzsze, ciezsze...
Oby cos sie zaczelo samo. Trzeba byc dobrej mysli;-)
Aleksp moze do 6 cos sie wydarzy;-)
Oby cos sie zaczelo samo. Trzeba byc dobrej mysli;-)
Aleksp moze do 6 cos sie wydarzy;-)
betina kochana wez Ty juz nie strasz tym wywolaniem bolesnym bo zaczne sie wreszcie bac.
anka ja licze mimio wszystko ze mooooze dzis moze jutro jak meza na sex przywolam)
a co do imienia betinko to opisałam w watku Ksiega Imion-zachecam do sugestii, dopasowania do pierwszego drugiego imienia
anka ja licze mimio wszystko ze mooooze dzis moze jutro jak meza na sex przywolam)
a co do imienia betinko to opisałam w watku Ksiega Imion-zachecam do sugestii, dopasowania do pierwszego drugiego imienia
reklama
mikowata też po części masz rację z tym 'kiedyś'. chociaż szczerze mówiąc to wolałabym już rodzić w domu z mega doświadczoną akuszerką niż w szpitalu z podrzędną położną
wiem, że za granicą wraca ten zawód a u nas to w powijakach jest na razie.
betina powiem Ci, że te wywoływane są boleśniejsze, ale nie dłuższe. podają Ci oksytocynę w kroplówce co wymusza skurcze macicy. ja urodziłam w 5 godzin po podłączeniu do kroplówki. nie powiem pierwsza faza była masakryczna a jak dostałam partych to poczułam się jak nowo narodzona i parłam tylko 20 minut.
dużo też zależy od Twojego organizmu, czy dostajesz bóli brzusznych czy krzyżowych (których Ci nie życzę!)
z tego co słyszałam to zzo może wydłużać poród
wiem, że za granicą wraca ten zawód a u nas to w powijakach jest na razie.
betina powiem Ci, że te wywoływane są boleśniejsze, ale nie dłuższe. podają Ci oksytocynę w kroplówce co wymusza skurcze macicy. ja urodziłam w 5 godzin po podłączeniu do kroplówki. nie powiem pierwsza faza była masakryczna a jak dostałam partych to poczułam się jak nowo narodzona i parłam tylko 20 minut.
dużo też zależy od Twojego organizmu, czy dostajesz bóli brzusznych czy krzyżowych (których Ci nie życzę!)
z tego co słyszałam to zzo może wydłużać poród