reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Moja szyjka jest długa na 3,5.
A miesiąc przed porodem miałam już rozwarcie 2 cm i tak wytrzymałam do dnia porodu. Z tym rozwarciem o 13 byłam w szpitalu a o 22:40 urodziłam, skurcze miałam na 30% przy podłączonej oxytocynie (czy jakoś tak :p) bóle krzyżowe...

reklama
Asinka85 dobrze ze wizyta sie udala!

kurde dziewczyny fajnie ze wiecie jakie macie szyjki... ja tu nie ma mowy zebym sie dowiedziala. moja szyjka trzymala wspaniale do dnia porodu, oraz wiele godzin pozniej. puscila dopiero po przebiciu wod plodowych... takze masakra

asinka85 dobrze ze nie musisz biegac na ta komisje tylko listownie wystarczy.
ja slyszalam ze nawet jak sie nie ma zwolnienia leżącego to nawiedzaja czasami w domu i musisz sie tlumaczyc. ale u mnie poki co nie byli a juz niedlugo zaczynam 7 miesiac, czasu maja coraz mniej ;)

Co do szyjek, to - poniewaz mam z tym problemy - jestem prawie ekspertem:-D

Tak naprawde nie ma regul. Jesli szyjka jest dluga i TWARDA, to zwykle trzyma dobrze. Dluga to jest 4 cm i wiecej. Niestety, nawet dluga szyjka nie jest zadnym zabezpieczeniem, jesli jest MIEKKA. Miekka szyjka potrafi zjechac w ciagu kilku godzin i porod przedwczesny gotowy. Ponizej 2,5 cm w relatywnie wczesnej ciazy to jest dosc malo. Jednak nawet taka szyjka potrafi calkiem niezle sie trzymac i nie dac za wygrana, jesli jest odpowiednio twarda.
Poprzednio juz od 32 tc nie mialam zadnej szyjki, mimo to nie urodzilam do 40 tc. Od 24 tc mialam szyjke ok 2 cm, zjechala mi tak z 4,5 cm w bardzo krotkim czasie. Stalo sie tak w momencie, gdy to 4,5 cm bylo miekkie i do kitu. Taka szyjke byle skurcze potrafia zalatwic.

Evelinka, 3,2 cm to jest OK, ale nie jakos bardzo duzo - zwlaszcza, jesli masz skurcze. Radzilabym bardzo sie oszczedac.

ja juz dzisiaj po wizycie. zdjecie malucha trafilo do kolekcji. troszke sie usprawiedliwiam, ze nie wrzucam za kazdym razem zdjecia malucha na forum ;-) mamy mala "wystawke" w sypialni. 5 zdjec w srodku to zdjecia z kolejnych wizyt, nie mam tylko z przeziornosci karku. zdjec mam o wiele wiecej. niestety drzwi by nam nie starczylo :-D

Polowkowe badanie potwierdzilo chlopczyka, ma glowke powyzej przecietnej, cialko ponizej, maz po badaniach stwierdzil: "no wiadomo czym bedzie w przyszlosci pracowal" :-)

Załączniki

• Obraz 012.jpg
    Obraz 012.jpg
    24,8 KB · Wyświetleń: 66
  • Obraz 011.jpg
    Obraz 011.jpg
    25,3 KB · Wyświetleń: 59
Marynka, gratulacje!!! Co do glowy - czasem jak dziecie ja wscisnie gdzies, to ciezko im zmierzyc idealnie, czesto mierz na skos i wychodzi wieksza. Moj synek mial miec wielka glowe (tak wychodzilo z USG), a urodzil sie w sumie z dosc drobna twarzyczka i tak mu zostalo. Tak wiec nie przejmuj sie tymi pomiarami.

Marynka gratuluje udanej wizyty:tak: Nie martw sie glowa bo kolejnym razem moze byc juz przecietna. Kazde dziecko rozwija sie w innym tepie:tak: U mnie w 13tc glowka tez byla powyzej przecietnej a cialko w normie. Teraz cialko jest 10 dni do przodu wiec powyzej normy. Wcale nie jest powiedziane ze znow urodze duze dziecko, moze teraz malenstwo rosnie a przyjdzie czas kiedy poprostu przestanie sie rozciagac :)

Maryńka fajna wystawka ;-)
gratuluję Synusia :-)
z tymi pomiarami tak jak dziewczyny piszą :) moja niunia była wg usg starsza o ok. tydzień przez pierwszy trymestr, a teraz na połówkowym-wymiary idealnie zgadzały się z wiekiem ciąży. Także dzieciaki w różnym czasie różnie rosną ;)

reklama
Dzieki dziewczyny, ale ja sie nie przejmujetym. Podchodze do tego z duza rezerwa ;-)

przeklejam tu wypowiedz z watka BEZ KOMENTARZA ups sorki :zawstydzona/y:

anka26,07 a masz moze wypisane te wszystkie BPD, FOD, KU, TCD, AU, FL? nie wiem jak u CIebie, ale mi nigdy nie podaja dlugosci i wagi, hm?
wink2.gif

Do góry