reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

reklama
Kurcze robilam w pt badania na wirusy HIV, HCV , cytomegalie w p/IGM i chlamydie P/IGM, teraz w piatek mam wizyte przed miesiaczka bo mniej wiecej w pn ja dostane i dzwonilam do labu to chyba nie zdaza zrobic chlamydii :(, a tak mi zalezalo na tej wizycie, bo mialam dostac juz stymulacje, a teraz sama nie wiem czy warto jechac w pt do kliniki nie majac jednego wyniku, bo reszta bedzie. Ehh a juz urlop w pracy zalatwilam. jestem w kropce... najgorsze ze trzeba bedzie czekac w takim razie az miesiac do kolejnej miesiaczki by zaczac stymulke.

Kurcze robilam w pt badania na wirusy HIV, HCV , cytomegalie w p/IGM i chlamydie P/IGM, teraz w piatek mam wizyte przed miesiaczka bo mniej wiecej w pn ja dostane i dzwonilam do labu to chyba nie zdaza zrobic chlamydii :(, a tak mi zalezalo na tej wizycie, bo mialam dostac juz stymulacje, a teraz sama nie wiem czy warto jechac w pt do kliniki nie majac jednego wyniku, bo reszta bedzie. Ehh a juz urlop w pracy zalatwilam. jestem w kropce... najgorsze ze trzeba bedzie czekac w takim razie az miesiac do kolejnej miesiaczki by zaczac stymulke.

Na wyniki chlamydii z krwii czekałam ok. 2 tyg, a z posiewu 1 dzień.

cześć dziewczyny, mam pytanie, czy przed rozpoczęciem stymulacji można brać jakieś leki? Głównie chodzi mi o przeziębienie. Jestem chora i nie mogę od kilku dni sobie z tym poradzić, a nie wiem czy można brać coś w stylu aspiryny itp. 13.01 mam zrobić badania z krwi i boję się, że coś może mieć na to wpływ i wyniki będą kiepskie.

cześć dziewczyny, mam pytanie, czy przed rozpoczęciem stymulacji można brać jakieś leki? Głównie chodzi mi o przeziębienie. Jestem chora i nie mogę od kilku dni sobie z tym poradzić, a nie wiem czy można brać coś w stylu aspiryny itp. 13.01 mam zrobić badania z krwi i boję się, że coś może mieć na to wpływ i wyniki będą kiepskie.

Anulla, nie wiem, czy można, ale ja brałam Iskial (ten olej z rekina:), wit. C, wszelkiego rodzaju proszki typu fervex, itp i mi pomogło, a czy miało wpływ na wyniki...nie wiem :(

Tak więc siedzę w pracy, staram się funkcjonować normalnie i chyba nikt nie zauważył, że najchętniej zasnęłabym na biurku :)
Czuję się dobrze, choć myślę i myślę i myślę, jak to wszystko będzie.
Od czasu stymulacji miałam zrozumiałe pobolewanie podbrzusza, a i teraz nieco czuję jeden jajnik, ale to pewnie normalne po punkcji. Za to sporym dyskomfortem są zaparcia i problemy z wypróżnianiem, które trwają do dziś, czy Was też coś takiego dotknęło..?
Aha, i jeszcze pytanie, w którym dniu po transferze powinno dojść do zagnieżdżenia zarodka? W 3, 5?

józwa kochana to teraz 3mam kciuki za maleństwa :) i bierz relanium jak doktor kazał to dla waszego dobra :)
józwa uzupełniam tabelke wiec mnie popraw jak coś źle wpisałam

gonna,a więc:
Józwa - Gameta Gdynia
Punkcja - 03.01 (pobrano 11 kom., 6 się nadawało, ostatecznie tylko 2 się zapłodniły)
Transfer - 06.01 (podano 2 zarodki / nic do zamrożenia nie zostało)
Beta - 16.01 (wydawało mi się, że lekarz mówił 17., ale na kartce widnieje 16.)

Witam:tak:
Smerfeta badanie Ca 125 nie jest miarodajne i nie zaleca się fo robić w celu wykrycia endo:confused2: czasem jak jest torbiel to warto zrobić. Ja w 2009 roku miałam torbiel niby endo 6 cm a wynik Ca był super bo coś koło 10:eek: w maju ubiegłego roku zrobiłam mi sie czynnościówka przez dr i jego zalecania odnośnie duphastonu, chcieli mi wmówić że to torbiel endo, a ja wiedziałam swoje:sorry:zrobiłam Ca i też wyszło spoko a torbiel się wchłonęła. Jakby była endo to tylko do usuniecia,

Dziś byłam u lekarza w ramch swoejgo pakietu NFZ, mam zalecone tylko podstawowe hormony tj. LH, FSH, PRL, E2, DHEAS, testosteron.
Porozmiawiałam z nim odnośnie innych badań o ktorych piszą na in vitrowym, czyli jakies przeciwciała jądrowe, antykardiolipidowe, mutacje genów itd to powiedział że to marnowanie pięniedzy bo one nic nie wnoszą do poczęcia:no:już sama nie wiem co robić, koszt tych badań co mi poleciła dziewczyna z in vitrowego to około 2000 zł:szok: Dr odniósł się też do laparo i histeroskopi... ze w moim przypadku nie jest ona koniecznością:crazy:nie wiem sama czy jestem zla tą wizytą czy rozczarowana czy wierzyć czy nie. 22 stycznia mam wizytę w klinice, zobaczymy co powie mój dr

Gizas to tak na moje wychodzi mi, że Ty wcale nie masz endometriozy!!! Eh jak taki jeden lekarz potrafi wszystko spratolić i namieszać na przyszłość. Co do Ca125 to moja przyjaciółka aktualnie nie ma torbieli a marker ma podwyższony. Dlatego ginka wysyła ją na laparoskopie bo twierdzi, że są ogniska endometriozy do usunięcia. Po usunięciu, tak przez ok 3 miechy (to wyczytałam na wątku o endometriozie) ma szanse naturalnie zajść w ciążę.
A badania immunologiczne są straaasznie drogie... Czy nie wnoszą nic? Moim zdaniem jedne wnoszą a inne nie, tak jak widzimy na wątku in-vitro. Np przeciwciała przeciwjądrowe to chyba przy ivf nie mają znaczenia, ale np mutacja w jakimś genie to tak, bo wiesz wtedy czy możesz coś poradzić np odpowiednią kombinacją suplementów... czy np przy komórkach NK będziesz wiedzieć, czy brać encorton, czy inne świństwo ;-) Dlatego właśnie w tym tyg mam nadzieję zrobić komórki NK (koszt 'tylko' 205 zł) a na 29 stycznia umówiłam się na badania mutacji na NFZ
Na Twoim miejscu Gizas chyba bym upierała się na histeroskopię. Ważne, że nie zaszkodzi a może nawet coś wniesie :tak: A reszta badań to jak czujesz :happy:

Anulla na tym etapie to chyba możesz wszystko łykać, byle na zdrowie poszło ;-) Jeśli ewentualnie masz badać krzepliwość np dla anastezjologa, to później po prostu zaznacz że byłaś na aspirynie

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny ja znowu z zapytaniem, bo nie widzę w regulaminie, że refundacja obejmuje IMSI. Czy refundują tylko ICSI??

Ostatnia edycja:
Do góry