reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

reklama
Olusia z niecierpliwością czekamy na wysoką betę :tak::tak::tak:

Keki wklejam to co kiedyś skopiowałam z forum, może przyda się też innym. Wynika z tego, że 12-13.11.2013. możesz iść na betę bo skoro sikacz powinien wyjść 11 dpt to beta na 1-2 dni wcześniej.

Gizas Ty też chyba możesz iść na betę wcześniej 16-17.11.2013.

2-3 dniowe zarodki:
1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
6dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
7dpt.. Zarodekjest juz zaimplantowana
8dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
11dpt...HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobić sikacza

Jezeli tansferowany 5 dniowa blastocyste :

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
6dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
9dpt...HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza

keki po 1 to organizm musi odpoczac kilka miesiecy przed kolejna stym
po 2 jak widzisz kliniki i tak nie maja srodkow
po 3 ja musze odlozyc kase
a po 4 zastanawiam sie nad zmiana realizatora ale jeszcze nie zdecydowalam na jakia klinike

Gizas super wieści, a czemu tym razem nie podali Ci dwóch zarodków tylko jeden? Ja tam wierzę że tym razem maluchy Cię zaskoczą i będzie co mrozić :-D

Taka była decyzja lekarza, ostatnio dostałam dwa bo ten drugi był ciut słabszy i może obstawiali że nie przetrwa do piątej doby więc mi go dali. W ogóle tym razem wszytsko jest inaczej, więc może wynik też wyjdzie inaczej:-p

Olusia i Gizas a ten embryo gel jest w pakiecie rządowym, czy się za niego dopłaca? Bierze się go też przy 5-dniowych zarodkach?

Można to wziąć do każdego rozwoju zarodków ale nie każda klinika to posiada i nie każdy lekarz jest skłonny dodać, koszt w mojej klinice 390 zł. Ja poprosiłam i się zgodzono bo to już 3 próba więc można zrobić coś więcej niż dotychczas. Jak będzie dzwoniła embriolog to się zapytaj czy mają i jaki koszt.

Gizas i Olusia mam pytanie bo Fragmin mam 11strzykawek czyli do 17.11 do niedzieli, a betę mam robić 19.11 czyli muszą mi przepisać jeszcze czy też tak macie do 12dpt?

Ja dostałam dwa opakowania czyli 20 zastrzyków fragminu, a w zapasie mam jeszcze 5 fraxiparyny z poprzedniej procedury. Powinnaś mieć do badania bety plus czas między punkcją a transferem. Na pewno nie powinnas przerwać brania przed beta

reklama
Kwiatuszek, coś mi tu śmierdzi... Wg informacji, jakie ma Ministerstwo Zdrowia na Polnej zakwalifikowanych jest 249 par (stan na 21.10). To jakim cudem jeszcze 200 par oczekuje na leczenie, skoro kasy na ten rok mieli ponoć na 200 cykli? Mam uwierzyć, że mniej niż 50 par rozpoczęło leczenie? Coś mi tu nie pasuje :eek:

Do góry