reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

reklama
gonia trzymam aby skończyło się sukcesem :tak:

mi nawet pasuje, że nie teraz bo nawet nie miałabym jak jeździć do kliniki... pracuje w sklepie a teraz sezon przedświąteczny

Ostatnia edycja:
AniaM no to masz teraz kupeeeeeee roboty ;) :szok:
Ja się ciesze ze teraz zaczynam bo jestem do 28 grudnia na wypowiedzeniu....więc fajnie byłoby gdyby się udało za pierwszym razem...:baffled:

Smerfeta, nie czuję się absolutnie ekspertem w dziedzinie określania jakości męskiego nasienia. Ale w związku z tym, że mój mąż ma właśnie fragmentację dna na poziomie 43% dlatego bardzo panikowałam przed każdym podejściem czy zapłodni się jakaś komórka, czy jakaś siła wyższa poprowadzi rękę embriologa przy wyborze tego właściwego plemnika. Lekarz tłumaczył nam to tak, że skoro fragmentacja jest 43% to statystycznie rzecz biorąc przy zapłodnieniu 10 oocytów, 40-50% się nie zapłodni (a więc 4-5 komórek na 10). Niestety to się mniej więcej zgadzało. Więc jak mi ostatnio pobrali tylko 7 oocytów i nastrzyknęli każdą z komórek, a potem okazało się, że zapłodniły się tylko 3, to chodziłam po ścianach. Nie wierzyłam, absolutnie nie wierzyłam, że będę miała chociaż jeden zarodek. I tym razem okazało się, że 100% zapłodnionych komórek przetrwało do stadium blastocysty.

Nie wiem czy można poprawić jakość dna i masz rację, że nie ma możliwości podczas ICSI wybrania plemnika bez uszkodzonego dna, bo tego zwyczajnie nie widać pod żadnym mikroskopem. Morfologia, ruch, ilość - to wszystko może być na niskim poziomie, bo z tych milionów plemników raczej da się rade wybrać 10 szt. prawidłowych. Więc to nie jest problem. Ale fragmentacja jest. Skoro nie badaliście to zbadajcie. Kurde, co jest z tymi lekarzami? Tyle się mówi żeby przede wszystkim badać facetów bo to jest najprostsze badanie, a jak przychodzi co do czego to nie pokierują pacjentów odpowiednio. zróbcie to badanie sami. i tak nikt Wam nie da skierowania.

A ja w 6 dpt miałam betę 84,1. Przepraszam, że się Wam tu nie pochwaliłam i się z sygnatury dowiadujecie. Nadal jestem w szoku, nie mogę w to uwierzyć. Trzecią weryfikację robię w sobotę.

reklama
Smerfeta, zróbcie to badanie choćby po to żeby wykluczyć ten problem. Ja naprawdę się nie znam, ta wiedza medyczna to jest dla mnie kosmos, ale nie zapłodniła się Wam ani jedna komórka. Skoro to nie jest czynnik męski, to coś musiało pójść mocno nie tak moim zdaniem. Zrobili Ci punkcję za szybko czy za późno? Coś skopali w laboratorium.... Bo to się wydaje niemożliwe

Do góry