genna
Fanka BB :)
smerfeta ja w ogóle nie miałam gonapeptylu, ale zawirowania z pomyłkami dawek leków też mogły mieć wpływ, wiec mam nadzieje ze wydam chociaż tyle samo
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
U mnie dupa blada może i pęcherzyki rosną, wynik estradiolu z pon czyli 6 ds 519 ale progesteron 1,46prawdopodobnie transfer będzie odwołany
Nie wiem dlaczego taki progestreon wyszedłnie spotkałam się z tym na forum, może wiecie coś na ten temat? Wyszło że endometrium jest o krok dalej niż pęcherzyki, ale poprzednia stymulacja była analogiczna do tej i do samej punkcji progesteron był poniżej 1 a 5 ds 0,36
Pytanie | Witam serdecznie. Jestem w 10. dniu stymulacji Puregonem (dawka 150). Pick up zaplanowano na pojutrze. Wynik progesteronu z dzisiaj to 2,23 ng/ml, estradiolu 3700, LH 3, endometrium 12mm, 14pęcherzykow. Powiedziano mi, że do transferu może nie dojść z uwagi na zbyt wysoki progesteronu. Doczytałam, że ma Pan sceptyczne podejście do takiej procedury, jednak chciałabym dowiedzieć się, czy taki wynik jest bardzo niepokojący (dużo za duży?) i czy są jakieś inne doraźne metody sprawdzenia, czy śluzówka jest jeszcze odpowiednia na wykonanie transferu. To moje trzecie ICSI. Przy poprzednich (podobne stymulacje), niestety nieudanych, nigdy nie wystąpił podobny problem. Co może być przyczyną? Dodam, że z uwagi na podwyższoną liczbę komórek NK od trzech miesięcy biorę dexamethason. Pozdrawiam, Kamila |
Odpowiedź | Moim zdaniem błąd który towarzyszy oznzceniom ( wszytkim ) praktycznie nie pozwala racjonalnie uzywac tego parametru jako elementu dyskryminujacego czy robić transfer czy nie Prawdą jest że im wyższe stężenie progesteronu tym niższy % implanatcji ale z drugiej strony samo mrożenie też zmniejsza skuetczność procedury Z tego powodu w naszym ośrodku nie wykonuje się takich badań Z poważaniem JD |
Pytanie | Szanowny Panie Doktorze, Przepraszam, że ponownie niepokoje w tym temacie, ale chciałabym choć trochę ukoić nerwy. W poniedziałek odbył sie jednak transfer dwóch blastocyst - 5AA i 2BB. Progesteron w dniu pobrania komórek wyniósł 8,97 ng/ml (niemal identyczna wartość jak przy poprzednich dwóch pick up'ach). Bardzo proszę o krótką choć odpowiedź, czy poziom progesteronu w dniu podania choragonu (36 godzin przed zabiegiem), czyli 2,36 ng/ml, to dużo za dużo i na ile mogło to zaszkodzić (czy chodzi o to, że śluzówka od razu mogła zacząć się zmieniać i doprowadziłoby to do przesunięcia "w przód" okna implantacyjnego) oraz czy podanie wysokiej klasy zarodków mogło choć trochę pomóc w tej sytuacji. Będę niezmiernie wdzięczna za wyjaśnienie. Pozdrawiam serdecznie, Kamila |
Odpowiedź | sam wynik jak pisałem jest ze względów metodologicznych jest trudny do interpretacji o ile faktycznie jest przedwczesny wzrost progesteronu to może to upośledzać implantację jakość zarodków niestety nie poprawi tego ale ze względu na fakt że czy i w jakim stopniu doszło do wzrostu progesteronu jest trudny nie ma sensu takie rozważanie Z poważaniem JD |
A ja musialam zrobic badania m.in progesteron przy staraniu sie do In vitro... potem jak sie stymulowalam to 2 razy mialam oznaczony estardiol i progesteron.... wynikow nie znam... tzn nie znam z progesteronu bo z estradiolu znam.... a czy gdyby sie teraz zbadalo poziom progesteronu mimo ze sie bierze luteine to wyszedl by wiarygodny wynik?
gena o Poznaniu to myślimy o dr żak a nie o polnej. w sumie to mąż chce koniecznie u niego spróbować. sama już nie wiem czy warto tracić tyle kasy. na początku tygodnia pojadę po dokumenty a co do embriologa to nie wiem czy moja pseudo klinika ma taka osobę bo nigdy nikogo takiego tam nie widziałam poza stałymi pracownikami. a na ta pierwsza wizytę to trzeba się umówića do szefa ?