reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Tak, w umowie jest taka tabelka, w której jest 5 procedur, na które trzeba wyrazić zgodę (my oraz nasi mężowie/partnerzy). Jest to tak zagmatwane (bynajmniej dla nas było), że nie wiedzieliśmy jak to wypełnić i pomagał nam dr. Jest tak:
1. zgoda na zapłodnienie komórek jajowych oraz zniszczenie komórek jajowych i/lub zarodków, które nieodwracalnie zatrzymały się w rozwoju....
2. zgoda na procedurę wspomagania wylęgania zarodków (czyli AH) i tu nie wiedziałam co zaznaczyć ale się okazało, że ten punkt dr przekreślił ponieważ Ministerstwo tej opcji nie przewidziało w pakiecie
3. Zgoda na zamrożenie zarodków w celu późniejszego ich wykorzystania
4. Zgoda na zamrożenie komórek jajowych w celu późniejszego ich wykorzystania (i ta opcja jest dodatkowo płatna)
5. Zgoda na przeniesienie do macicy nie więcej niż (i tu trzeba zaznaczy) 1 zarodka lub 2 zarodków - niestety dr powiedział nam, że w naszym przypadku nawet nie ma o czym rozmawiać bo podany będzie tylko 1 zarodek.
dla nas też jest zagmatwane i wypisałam to co wiem, a reszte na miejscu w gabinecie ;)
ale pięknie to opisałaś :tak:

reklama
genna - w formularzu świadomej zgody, który to wypełnia się już właściwie po zakwalifikowaniujest rubryka : zgadzam się na przeniesienie do macicy nie więcej niż : i tu masz do wyboru 1 czy 2 zarodki...
co prawda według wytycznych MZ u kobiet do 35 lat przenoszą 1 zarodek, powyżej 35 do 2, ale jest też adnotacja że wszystko zależy do wskazań lekarza prowadzącego...
więc sama właściwie nie jestem do końca pewna czy może być transfer 2 poniżej 35 lat...
ale w formularzu masz do zaznaczenia opcję

Dziewczynki moje kochane właśnie o to mi chodziło , dziękuje wam baaaardzo, ja na pewno zaznacza 2 , teraz tez dostałam 2 i sie cieszę bo reszta nie dała rady , więc pewnie tez jeden co był gratis podany tez by nie przetrwał do blastocysty .
Wlasnie zastanawiam sie gdzie jest napisane co mozna dodatkowo wziasc , wiem ze PGD , myślałam ze AH tez, musze napisać do ministerstwa e-mail z zapytaniem, zeby na piśmie mieć co mozna :), dobranoc dziewuszki :)

Karusia
No no no w dupe masz ode mnie. Ktoś tu już kiedyś robił sikańca!i wyszedł negatyw. A potem wyszła piękna beta!
Darka
A ty też nie za szybko?

Kachna
No no niezła jesteś, dobrze tak 3mac !

Kwiatuszeq
Dzisiaj miałaś ta druga próbę transferu?
Czekamy na wiesci!

LadyMargot
Mam nadzieję że po prostu na wysoka bete jest za wcześnie i w poniedziałek zobaczymy wysoki wynik!
&&&

Babeczki
Dzwoniłam do dr-a z kliniki. Spytałam o tą epikryze i może być na zaświadczeniu.
Spytałam też wprost o te badania które mi zlecił przed kwalifikacją a które są refundowane w programie już po zakwalifikowaniu.powiedziałam że pisałam do MZ i co mi odpowiedzieli. Kręcił że takie są wymogi w ich klinice i że mam sobie porozmawiać z Panią Dyrektor.
Pani Dyrektor nie było ale porozmawiałam z bardzo miła babka. Przedstawiłam całą sprawę i nie wiem czy wystraszyła się tego maila do MZ czy jak ale powiedziała że widocznie pan dr chciał żebym te badania zrobiła przez kwalifikacją bo długo się potem czeka na wyniki. No ale to już nie ważne.
W poniedziałek idę zrobić wymaz do chylamidy, może zrobią mi też wirusologie i inne które dr zlecił.
A wizytę kwalifikacyjna mamy 29.10
Jakoś kilka dni przed tym małżonek pójdzie na badanie nasienia i zobaczmy.

Dziewczyny jestem po bolało bardzo i krwawie ale się udało. Mam w brzuszku blastusia. Dziękuję za wsparcie i kciuki. Myślicie że 22dzień to nie za późno??

Kwiatuszku :) Witaj w gronie Mamusiek :) Dbaj o siebie i odpoczywaj :)
Nie zastanawiaj sie czy za późno czy nie. Lekarz wie co robi, i zapewniam Cię, że gdyby było za późno przełożył by całą akcje na przyszły cykl :)

reklama
Do góry