reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

reklama
Koszty badań diagnostycznych i konsultacji lekarskich na etapach:
  • przed rejestracją pacjentów do programu,
  • między rejestracją pacjentów w programie a kwalifikacją do przeprowadzenia zabiegu in vitro
para wykonuje w placówkach, które mają podpisany kontrakt z NFZ na wykonywanie zleconych badań lub opłaca samodzielnie.

Taką info znalzałam na stronie Novum-może moje Gyncentrum nie ma umowy z NFZ i dlatego płaciłam za badania:eek:

Koszty badań diagnostycznych i konsultacji lekarskich na etapach:
  • przed rejestracją pacjentów do programu,
  • między rejestracją pacjentów w programie a kwalifikacją do przeprowadzenia zabiegu in vitro
para wykonuje w placówkach, które mają podpisany kontrakt z NFZ na wykonywanie zleconych badań lub opłaca samodzielnie.

Taką info znalzałam na stronie Novum-może moje Gyncentrum nie ma umowy z NFZ i dlatego płaciłam za badania:eek:

Nie kochana chodzi tu o to,że:

• między rejestracją pacjentów w programie a kwalifikacją do przeprowadzenia zabiegu in vitro,czyli,że po zarejestrowaniu a przed kwalifikacją za badania płacimy same piszę tam pomiędzy czyli tak jakby w samym środku :-) i jeżeli np.klinika ma podpisaną umowę z NFZ np.na badanie AMH,FSH,cytologię itp.to mamy za darmo a jeżeli nie to musimy za nie płacić ale tylko przed kwalifikacją u mnie w klinice np.cytologia nie jest refundowana z NFZ a w twojej klinice np.może być i o to tu chodzi :-) Nie może od nas klinika pobierać opłat uwierz mi kochana gdyż lekarz sam mi powiedział,że przed zabiegiem in vitro zleca parze skierowanie na badania jakieś genetyczne ale przez to,że jesteśmy już ZAKWALIFIKOWANi to nie może gdyż klinika niema prawa pobierać już od nas żadnych opłata.

W Regulaminie Ministerstwa Zdrowia piszę:
PO ZAKWALIFIKOWANIU PARY DO ZAPŁODNIENIA POZAUSTROJOWEGO WSZYSTKIE PROCEDURY SĄ FINANSOWANE W RAMACH PROGRAMU
REALIZACJA CZĘŚCI KLINICZNEJ W RAMACH PROGRAMU GWARANTUJE DOSTĘP DO USŁUG MEDYCZNYCH:
1)KONIECZNYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH
2)BADAŃ DODATKOWYCH
kWIATUSZEK A TU DLA CIEBIE-W CELU OPTYMALNEGO I BEZPIECZNEGO PRZEPROWADZENIA KONTROLOWANEJ INDUKCJI JAJECZKOWANIA ORAZ SKUTECZNOŚCI INDUKCJI.

Czy pacjenci będą musieli płacić za leczenie (a potem np. ubiegać się o zwrot pieniędzy)?
NIE. Wszystko odbywa się bezgotówkowo. Od pary, która bierze udział w programie, klinika nie może pobierać żadnych opłat za procedury medyczne wymienione przez Ministerstwo Zdrowia.
Czy wizyta kwalifikująca do programu również będzie refundowana?
TAK. Wizyta kwalifikująca będzie bezpłatna dla pacjentów. Jednak zanim dojdzie do tej wizyty, para musi się zgłosić na wizytę rejestracyjną, która jest płatna. W jej trakcie będą robione niezbędne badania, na podstawie których lekarz – już podczas wizyty kwalifikującej – zadecyduje, czy para może skorzystać z programu.
Czy badania przed przystąpieniem do procedury in vitro, np. genetyczne, będą refundowane?
NIE. Para musi na własny koszt wykonać badania potrzebne do oceny, czy nadaje się ona doprogramu in vitro.

Czy pacjenci będą musieli płacić za leczenie (a potem np. ubiegać się o zwrot pieniędzy)?
NIE. Wszystko odbywa się bezgotówkowo. Od pary, która bierze udział w programie, klinika nie może pobierać żadnych opłat za procedury medyczne wymienione przez Ministerstwo Zdrowia.
Czy wizyta kwalifikująca do programu również będzie refundowana?
TAK. Wizyta kwalifikująca będzie bezpłatna dla pacjentów. Jednak zanim dojdzie do tej wizyty, para musi się zgłosić na wizytę rejestracyjną, która jest płatna. W jej trakcie będą robione niezbędne badania, na podstawie których lekarz – już podczas wizyty kwalifikującej – zadecyduje, czy para może skorzystać z programu.
Czy badania przed przystąpieniem do procedury in vitro, np. genetyczne, będą refundowane?
NIE. Para musi na własny koszt wykonać badania potrzebne do oceny, czy nadaje się ona doprogramu in vitro.
Czy korzystając z programu, można zapłacić za dodatkowe usługi?
NIE. Mogłoby to prowadzić do nadużyć. W ramach programu można korzystać tylko z procedur ustalonych przez Ministerstwo Zdrowia, a za nie kliniki nie mogą pobierać dodatkowych opłat. Nawet gdyby konieczna była np. zmiana metody leczenia pary. Wątpliwości pozostają w przypadku usług nieobjętych programem. Ośrodki mogą np. pobrać opłatę za zamrożenie nadliczbowych komórek jajowych.
Czyli tak jak było w moim przypadku badania genetyczne które chciała nam zlecić lekarz powinien to zrobić przed zakwalifikowaniem nas do programu a po zakwalifikowaniu już nie mógł gdyż Ministerstwo Zdrowia tego nie obejmuje.A Wirusologię,Chlamydię,monitoring,wizyty,refunduje :-) Klinika też nie musi mieć podpisanej umowy z NFZ(ale to się rzadko zdarza)dlatego od nas jest wymagane potwierdzenie ubezpieczenia.:-)

MAM nadzieję,że pomogłam :-)
GIZAS-walcz o pieniążki gdyż muszą ci zwrócić bo jeżeli nie to powiedz im,że naruszyli regulamin gdyż te badania co ty miałaś wykonane są refundowane przez Ministerstwo Zdrowia po kwalifikacji.Powiedz im,że w regulaminie jest czarno na białym napisane,że klinika nie może od nas pobierać żadnych opłat.

My z GizaS w tej samej klinice:baffled:
i obie zostałyśmy naciagniete na to samo...
Gizas..jak tylko zadzwonią-dam ci znać.
i dokładnie tak jak pisze Agusiapela-będę mówić o naruszeniu regulaminu..a jesli nie zwróca pieniedzy..zeskanuję paragon i napiszę do MZ.

Wiesz Blue o tyle dobrze że mamy paragon, bo pewnie naciąglneli wszystkich na te badania. A ile jest osób nie uświadomionych:baffled: A klinika ma kase od ludzi i wyłudzi jeszcze od MZ:no:
Eh na każdym kroku trzeba się pilnować. To do Ciebie i tak oddzwonili, a ja chyba dzownilam pierwsza niż Ty i u mnie cisza, ale spokojnie czekam do wizyty.

reklama
GizaS..bo ja powiedziałam pani o tym..a ona ze te badania to do kwalifikacji...
wiec powiedziałam ze do kwalifikacji nie są potrzebne te badania..i ze ja juz byłam zakwalifikowana...to ona ze z kierownikiem musi...

chyba byłam wzburzona..czy coś:)bo pani jakos tak mówiła ciągle"proszę o cierpliwosć":)

po oszustwie w opolu juz nie dam się wiecej naciagać...

o nie...

od wczoraj tez nie moge sie dodzwonic do laboru-zeby dowiedziec sie o wyniki badan....
jakis koszmar z tą kliniką:eek::baffled::angry:

Smerfeta- tak..czekam na @:) i zaczynam stymulację:)

Ostatnia edycja:
Do góry