reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy:-)

Ja sprawę potraktowałam łopatologicznie i mam laktator, butelkę że smoczkiem, dwa pojemniki do przechowywania mleka i podgrzewacz. Na moim laktatorze jest napisane że do dezynfekcji wystarczy gotować elementy 5 minut chyba (jeszcze mam czas na dokładną analizę, na razie patrzyłam pobieżnie) i dla mnie tyle mi wystarczy. Okaże się w praktyce czy to były dobre wybory :p

reklama
Pumelova powinnas miec na start duzo sily i cierpliwosci! i nie poddawac sie bo poczatki karmienia sa trudne,,,i wiele dziewczyn niestety odpuszcza to jest najwazniejsze:-)

U mnie w rodzinie malo jest dzieci karmionych piersia Jas to taki wyjatek.Reszta wlasnie odpuszcza ...rozne sa tlumaczenia a to" on sie nie najadal' a to" moje mleko bylo bezwartosciowe" a taka jest prawda ,ze wiekszosc odpuszcza na samym poczatku ...nie neguje tego kazdy ze swoim dzieckiem robi co uwaza ale lepiej powiedziec ofen nie dalam rady wolalalm wygode a nie wymyslac bzdurne powody.

A wracajac do zakupow dzisiaj noc zakupow w Link do: body-noc - sklep 5.10.15

Ja kupiłam laktator medela swing, w zestawie jest smoczek calma, do tego mam jeszcze dwie butelki antykolkowe aventa i z 10 małych pojemniczków na pokarm. Zamierzam odciągać i dawać z butli i ew. mrozić, żeby tatuś też się wykazał :) Ja powiem szczerze, że raczej skłaniam się właśnie ku odciąganiu i dawaniu z butli niż stricte karmieniu piersią. Tzn. oczywiście jak mały nie będzie miał nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. Bo chcieć to se mogę, zobaczymy jak wyjdzie ;)

Zdecydowanie popieram Maziajke.
Nie kupowalabym ani calmy, ani nakladek-oslonek-kapturków. Ani tym bardziej sterylizatora i workow do sterylizacji. Oczywiscie dla tych mam ktore chca karmic piersia i beda zdeterminowane. Na pewno sie uda, tylko spokoj, cierpliwosc.
Jezeli beda te sprzety koniecznie zamowicie na all za 2 dni beda w domu.
Jedynie co to uwazam to mozna miec laktator on pomaga rozhulac lakatcje jak jest potrzeba. W tym przypadku musi byc elektryczny.
Najabardziej Wam polecam (wciaz pisze do mam ktore na prawde chca karmic i sa w stanie poswiecic troche czasu w razie klopotow) o znalezienie dobrej doradczyni laktacyjnej. Nawet jak nie ma Waszej miejscowosci to dojezdzaja. I mysle ze te pieniadze na "pomoce" warto przeznaczyc na to.

Linoone karmilam tak rok. Tzn piers tez dawalam, ale w zadadzie dla bliskosci. Okropne rozwiazanie. Strasznie duzo czasu. Sciaganie, mycie butelek, na poczatku wyparzanie... I strach na spacerze czy innych wyjsciach ze trzeba wracac do domu bo sie nie ma sciagnietego.

Ja chciałam mieć mini komplet na sytuację żebym mogła gdziekolwiek się ruszyć bez dziecka bez obawy że zaraz będzie telefon "wracaj bo młody chce jeść"-zawsze to awaryjnie będę mogła coś mężowi zostawić. Stąd wydaje mi że 2 pojemniki do przechowywania tak akurat na początek. A tak to jestem mega zdeterminowana do kp i nawet nie zakładam sytuacji że jej nie rozkręce ostatecznie mimo ewentualnych problemów. I wiem że teraz nie problem wszystko kupić w necie i mieć na drugi dzień jednak wolałam wyczekać na korzystną ofertę niż później w nawale nowych sytuacji i problemów jakie pojawiają się tuż po narodzinach jeszcze dokładać sobie robienie zamówień ;)

Ja mam zamiar karmić piersią, ale mam laktator. Elektryczny (tzn zamówiony - jest w drodze ;) ) Może i jestem panikara, albo wygodna albo nasłuchałam się 'drugiej strony medalu' gdzie to dziewczynom 'życie uratował' w nocy czy święta. Będę miała i będę spokojna - zawsze mogę sprzedać. Ale wiem, że szykują mi się wizyty u dentysty więc na pewno ściągnąć będę musiała

Kasiulka Maziajka - zakładam że będę karmić ale żebym mogła czasem wyjść gdzieś i zostawić porcje to potrzebne mi co? laktator, butelka aaa i właśnie aim pojemniczki do pokarmu? Nic więcej nie będę kupować co nie trzeba

Konieczny jest podgrzewacz?

A sterylizator? Warto kupic?

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ja osobiście uważam że sterylizatora nie trzeba. Pojemnik to tak na logikę wzięłam, bo coś gdzieś to mleko pomiędzy odciągnięciem a podaniem pasuje mieć, z resztą chyba dychę mnie kosztowało to dla mnie nie pieniądz. Podgrzewacz jest praktyczny kierowałam się myślą że mleko z lodówki jest zimne a jak młody zacznie się drzeć że je chce to pasuje w miarę szybko mu podać je ciepłe więc kupiłam -z olx używane za 30 zł, odbiór osobisty więc bez kosztów wysyłki, też mogłam tyle dać dla wygody (nie swojej w sumie :p )

Sterylizator nie warto, o ile dziecko nie jest w pelni butelkowe
Pojemniki na pokarm przydaja sie do mrożenia. Ja chyba najtaniej kiedys kupowalam z babyono.
Do pozstawienia w trakcie wyjsc mozna w butelce tej ktora jest z laktatorem. Nie ma potrzeby przelewania z butelki do pojemnika i znow do butelki.
Podgrzewacz spoko, ale mozna pogdrzac w kapieli wodnej, ta sama zasada dzialania.
Z reszta 4h moze stac w temp pokojowej wiec czesto w ogole nie jest potrzebne wkladanie do lodowki. Osobiscie zaczelam go uzywac po przejsciu na mm w nocy stala butelka z woda tyle by wsypac od razu mm.

reklama
Patuszka - mam to samo z rozkiem...nie podoba mi sie, tez zacmilo mi mozg w sklepie stacjonarnym [emoji1] alez bym chciala tako fotellll!

Rogalowi piore tylko poszewke, bo cos czuje, ze kulki styropianowe w srodku moga zle zareagowac[emoji6]

Dzieki mega za link do motherhood - kupilam ten otulacz za 19.50 czarno bialy [emoji5][emoji5][emoji5]

Aniek - bardzo dobrze, ze zamowilas buty! Ja wyczailam fajna parke zielona z naszywkami [emoji1]

Mam duzy metlik z laktatorem. Medela za droga, a tez nie wiem jak bardzo bedzie mi potrzebna. Czasami na pewno bede chciala wyjsc i bede zostawiac mleko mezowi, rodzicom, tesciom. Mysle o elektrycznym canpol bo jest w miare tani...cos pomiedzy recznym a medela[emoji28]

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry