reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy:-)

reklama
Dzięki wielkie kupię ta masc:) I możemy nią już smarować, prawda?

Oj myślę że niejeden temat cycowy przed nami:)

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Jak najbardziej od 30 tygodnia wręcz wskazane, żeby nawilżać już brodawki. Tylko jak nakładasz to staraj się nakładać "promieniście", czyli łapiesz całą dłonią od obwódki brodawki (granica między ciemną a jasną skórą i jedziesz w kierunku ujścia gruczołu (tak jakbyś chciała złapać sutek. Nie wiem jak to inaczej opisać. To ważne, żeby uciskać tak jak idą przewody (właśnie promieniście), a nie tak jak większość co jest błędne koliście bo wtedy ugniatamy tylko te kanaliki i wcale to nie pomaga. W okresie jak już laktacja będzie szła pełną parą to takie koliste ruchy mogą nas później nabawić początkowego stanu zapalnego kanalików mlecznych, a wtedy ... kapusta :), dlatego zwracać na takie rzeczy uwagę moim zdaniem.

Także reasumując : promieniste ruchy do smarowania brodawek, a koliste do badania jak szukamy guzków piersi :)

A możemy jeszcze uścislic o jakiej konkretnie butelce z TT mówicie? Bo tez chciałam calme ale jest droga, jak polecacie coś innego to chetnie zakupie na wszelki wypadek ale pewnie TT ma więcej niż jedną butlę w ofercie:D

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Moim zdaniem jezeli butelka bedzie podawana sporadycznie raz dwa razy w tygodniu nie ma to zupelnie znaczenia jaka. Tak na prawde dzieci cycowe bywaja na prawde bardzo wybredne co do smoczkow. Wiec lepiej (wciaz pisze o sporadycznym podawaniu butli) kupic jakas zwykla tansza i zobaczyc czy w ogole bedzie chcialo złapać. Znam mamy ktore musza wybrobowac mnostwo butelek i smoczkow zeby dziecko w koncu zalapalo i zechcialo pic
Jeżeli chodzi o calme duzo dzieci ma chwilowy problem z zalapaniem ssania.

Natomiast jak ktoras mama bedzie regularnie musiala podawac butle ze swoim mlekiem naprzemiennie z cycem wtedy polecam dopiero calme.
Widzialam ze duzo mam decyduje sie na laktator medeli to wtedy butelka jest w zeztawie. Wystarczy dokupic sam smoczek Link do: Medela Calma Smoczek z Nakrętką do Butelki zestaw ktory i tak jest drozszy niz przecietna butelka ;)

A dla mam ktore w ogole mysla tylko o mm warto kupic antykolkowka typu dr browns, chcoc tak jak pisalam u nas zupelnie nie bylo roznicy w intesywnosci kolek. Ale to my chyba jakies wyjatki bylismy bo u dziewczyn tu z forum sie sprawdzila

reklama
Moja J sporadycznie piła z butelki (herbatka, lub ściągnięte moje mleczko), więc miałam 3 szt.poczatkowo (2x150 ml, 1x260 ml), i dawały radę.

Moja przyjaciółka natomiast dwukrotnie (przy obu Synkach) przetestowała różne butle, ale i tak dr Brown wygrał.

Kasiulka - ma rację, nie ma co w tej chwili zatowarowywac sie w rozniaste butelki. Kupcie 1 i sprawdźcie co i jak [emoji6]
Ja poprzednio zrobiłam mega błąd - kupiłam przed porodem butelki, smoczki do butelek (o wszelkich możliwych przepływach), smoczki do ciamciania (bo takie slodziuchne były).. A moja z wielką obraza w ogóle piła herbatkę czy to ściągnięte mleczko, a smoczek w formie uspokajacza w ogóle nie miał prawa bytu, do 10 nie szło doliczyć jak już go wypluwala [emoji1]

Do góry