reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Ewcia sprawdz w przepisch bo ponoć od września 2014 roku jest już zakaz montowania w autach fotelików z przodu. Nie szukałam wiec nie potwierdzę ale koleżanka już nie wozi córci.

przecież wszędzie trąbią, że nie wolno fotelików z przodu montować, zwłaszcza tyłem do kierunku jazdy...

reklama
Zmiana ta oznacza:
- całkowity zakaz przewożenia dzieci poniżej 3 roku życia w pojazdach niewyposażonych w pasy bezpieczeństwa,
- dzieci powyżej 3 roku życia, do osiągnięcia 150 cm wzrostu, mogą podróżować w aucie niewyposażonym w pasy bezpieczeństwa, tylko na tylnych kanapach.

Przepis doprecyzowuje także problem przedniej poduszki powietrznej umieszczonej po stronie pasażera i fotelików tyłem do kierunku jazdy. Nie można przewozić dziecka, gdy poduszka z przodu jest włączona - można więc, wg. prawa, już bez wątpliwości, przewozić tam dziecko w foteliku gdy poduszka zostanie dezaktywowana. Do tej pory przepis ten był różnie interpretowany.

Czyli tak jak było do tej pory chodzi tylko o ta poduszkę u pasażera jeżeli można ją wyłączyć to można dziecko wozic.

O to nie bylo uregulowane??? Oliwie czesto woziłam z przodu ale zawse poducha wyłączona :-) teraz na pewno kupie lusterko by nie było awanti ;)

Olga... bzdury piszesz, zawsze bylo mozna tylko trzeba bylo wyłączać poduche, natomiast nie wiedziałam że nie doprecyzowano tego w KD co chyba w wyobraźni każdego rodzica-kierowcy powinno działać

Olga... bzdury piszesz, zawsze bylo mozna tylko trzeba bylo wyłączać poduche, natomiast nie wiedziałam że nie doprecyzowano tego w KD co chyba w wyobraźni każdego rodzica-kierowcy powinno działać

nie no, oczywiście mówię o samochodach z aktywną poduszką powietrzną! co najmniej od 2 lat w kodeksie jest zakaz przewożenia dzieci z przodu, jeśli samochód ma poduszkę dla pasażera.

btw. w nowych samochodach to w ogóle jest opcja wyłączenia poduszki powietrznej?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Tak Olga, jak otwierasz drzwi z przodu od pasażera, przy zawiasach (najczęściej) jest przełącznik AIRbag (czy jakoś tak) - ON/OFF najczęściej :) z mini instrukcją, możesz przełączyć ręcznie lub z kluczyka to już zależy od auta. Czasem zdarza się to na desce rozdzielczej, ja miałam tak chyba w Grande Punto ale już nie pamiętam dokładnie i czy czasem nie tyczyło się to poduszki kierowcy ;)

mi to nawet do głowy nie przyszło wozić malucha z przodu przecież to zazwyczaj pasażerowie siedzący z przodu najbardziej są poszkodowani w wypadkach tak mi się wydaje przynajmniej może się mylę ??? nie wiem nie mam jeszcze dzieci wiec zielona jestem

Madziu ja woziłam bo jak jechałam to najczęściej sama. Dla mnie było to bezpieczniejsze, wiesz moja Oliwia nie ulewała ona tylko bekała a ja zawsze się martwiłam że właśnie na jakimś dołku albo coś jej się zwróci i wolałam mieć ją pod ręką ;)

reklama
Kasia na grupie FB boboopinie gdzie czasem piszę była ostatnio o tym rozmowa i mamy wypowiadały się że jest ok ale tylko na suche pokarmy ;), zupki itd odpadają ;)

Do góry