reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

Ja narazie nie kupuje ze względu na totalny brak czasu.... a chciałabym mieć na to czas i kupić najśliczniejsze jakie tylko mogą być:-)
ale w styczniu zacznę szaleństwo zakupowe i nikt mnie nie powstrzyma:tak:

w moim przypadku nie zdały się na nic ubranka na 56 bo córcia urodziła się długa 57 i juz na starcie były za małe... ubrałam tylko przy wyjściu ze szpitala

reklama
Ja bym kupila w przedziale 0-3 miesiace, minimum 7 i maximum 10. Wiecej nie ma sensu, bo dziecko szybko wyrasta. To znaczy 7-10 sztuk body, 7-10 sztuk pizamek i 7-10 sztuk ubranek na dzien, w takim wieku na dzien chyba najlepiej sprawdzaja sie pajacyki. Nie meczyla bym dziecka gumkami w pasie. Bo to takie jeszcze delikatne malenstwo od razu po porodzie. I do tego 3-4 kaftaniki z dzianinki, 3-4 buciki z dzianinki, 3-4 rekawiczki i 3-4 czapeczki. Sa od razu takie komplety z dzianinki kaftanik, czapeczka, rekawiczki i buciki, wziela bym takich 3-4. Bo takim malym zawsze zimno nawet w maju-czerwcu.

W przedziale 3-6, bym kupila 10-15 sztuk body, 10-15 sztuk pizamek i 10-15 sztuk ubranek na dzien, polowa bylyby to pajacyki do chodzenia w domu i polowa normalne ubranka na wyjscia,do ubranek 6 par skarpetek. Do tego 3-4 pary bucikow i ze 3-4 cieplejsze bluzy, czy sweterki, na letnie wieczory, czy chlodniejsze dni latem. No i cos lekkiego do nakrycia glowki przed sloncem.

W przedziale 6-9, Kupila bym 15 sztuk body, 15 sztuk pizamek, 3-4 pary bucikow, 10 par skarpetek i 15 sztuk ubranek na dzien i tu juz by nie bylo pajacykow juz bym stroila jak prawdziwego faceta lub prawdziwa panienke. Kurtki, cieplejsze bluzy, sweterki i kombinezony zimowe, bo to juz bedzie jesien- zima kupowalabym na 6 i na 9 miesiacy. Tzn. kombinezon zimowy to juz na 9 miesiecy napewno. A kurtki, bluzy i sweterki to czesc na 6 miesiecy i czesc na 9 miesiecy. No i wiadomo, ze tu juz beda potrzebne zimowe czapeczki, szaliki i rekawiczki.

Agate - jestes nieoceniona :-)
już wszystko przepisałam w kajet - i dziś zaczynam liczenia ile czego mam a ile brakuje
mam tylko pytanie - pidzamka to śpioch/pajacyk bawełniany? czy coś innego - bo ja zielona w te klocki jestem

no to ja tak skromnie od siebie dodam z własnego doswiadczenia
ciezko wyczuc jakie długie sie dziecko urodzi wiec kupowanie ciuszkow w rozmiarze 52-56 jest dosc ryzykowne wiec lepiej kupic troszke wiekszy kaftanik i zawinac rekawki niz ma byc dzidziusiowi za ciasno ( ale to tylko moje zdanie)

masz racje, jak ciuszki sa o rozmiar za duze to i tak mozna zalozyc i nie jest zle. ale jak my tu po lumpeksach szalejemy wydajac grosze to nawet jak sie cos okaze za male to i tak zadna strata, zawsze mozna komus potem oddac ;)

no tak jeśli jest coś ładnego i nie zniszczonego to tez kupuje w większym rozmiarze, ale staram się tego unikać, bo za niedługo w szafie się nie zmieszcze ;-)

hahaha skad ja to znam?:p planujemy zakup komody na ubranka malucha ale ze jej jeszcze nie mamy to upycham gdzies po naszych szafach i juz nie mam na to miejsca :p

Ja mysle, ze o ile 52-54 moga byc na niektore dzieci, ktore rodza sie bardzo duze od razu za male. O tyle 56 przyda sie, bo w 62 na sam poczatek to dziecko utopi sie. Dzieci, ktore rodza sie 56 cm, to jest juz naprawde wyjatek. Moze bezpieczniej jest poczekac na trzecie usg, na ktorym jest estymacja wielkosci dziecka przy porodzie. Zeby na darmo nie kupowac rozmiaru 52-54.
Piszac o pajacykach myslalam o pajacykach ktore rozpinaja sie w kroku na zatrzaski. Innych bym nie kupila, bo sa niepraktyczne.

Ja mysle, ze o ile 52-54 moga byc na niektore dzieci, ktore rodza sie bardzo duze od razu za male. O tyle 56 przyda sie, bo w 62 na sam poczatek to dziecko utopi sie. Dzieci, ktore rodza sie 56 cm, to jest juz naprawde wyjatek. Moze bezpieczniej jest poczekac na trzecie usg, na ktorym jest estymacja wielkosci dziecka przy porodzie. Zeby na darmo nie kupowac rozmiaru 52-54.

o kurcze, to u Ciebie chyba sie mniejsze dzieci rodza jednak. tu teraz wiekszosc dzieci to 55-60cm i zwykle wlasnie 56 okazuje sie za male. 52-54 traktowane jest bardziej jak ciuszki na wczesniaki i ciezko w ogole kupic taki rozmiar poza lumpeksami.

agate co my byśmy bez Ciebie zrobiły :-D wypunktowałam Twoje propozycje i zapisałam sobie z podziałem na poszczególne miesiące.. muszę to jeszcze sprawdzić z listą, którą wcześniej wklejała nataliak i to będzie mój złoty punkt odniesienia przy zakupach :yes:

wertując dzisiaj allegro znalazłam masę świetnych ubranek.. może ktoś będzie miał ochotę skorzystać Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro

wertując dzisiaj allegro znalazłam masę świetnych ubranek.. może ktoś będzie miał ochotę skorzystać Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro

...czyli jeśli nie ma nas na BB, tzn że jesteśmy wszystkie na allegro:-):rofl2:
Tak na marginesie, patrząc na te podane przez Ciebie Awru aukcje, zawsze podziwiam osoby, które tak ładnie przedstawiają te ciuszki... Chociaz może przebieranie lalki jest też niezłą zabawą:-D

jak tylko dorwe aparat to pokaze co mi sie udalo w lumpeksach upolowac. a tymczasem wkleje swoje zakupy z allegro - wiekszosc za symboliczna zlotowke.

Załączniki

• 4d6d63bae8dd124a.jpg
    4d6d63bae8dd124a.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 23
  • 773974444.jpg
    773974444.jpg
    28,6 KB · Wyświetleń: 25
  • 773627752.jpg
    773627752.jpg
    39,1 KB · Wyświetleń: 24
  • 773633520.jpg
    773633520.jpg