reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

Tutaj jest latwiej, bo u nas pisze na ubrankach w miesiacach, np. 1 miesiac, 3 miesiace, 6 miesiecy, 9 miesiecy, czasami przy tym podaja tez cm.:-)

Podam wam zwyczajowe rozmiary.

0-3 miesiace- ubranka na 1 miesiac 52- 54, 2-gi miesiac- 56 cm i 3-ci miesiac 62 cm. Wziela bym troche wiecej tych w wymiarze 56 i 62, niz tych maluchow, bo z tych maluchow to chwila moment wyrasta.
3-6 miesiecy - 3 miesiace to rozmiar 62 cm, a 6 miesiecy to rozmiar 68 cm
6-9 miesiecy, 6 miesiecy 68 cm, a 9 miesiecy 74 cm.
12 miesiecy to 80 cm
18 miesiecy to 86 cm
24-30 miesiecy to 92 cm
30-36 miesiecy 98 cm. :-)

reklama
Znalazłam coś takiego
Przybliżone rozmiary ubranek:

wiek wzrost waga
0/3 m-cy od- 62 cm 3.0 - 5.5 kg
3/6 m-cy 68- 74 cm 5.5 - 7.8 kg
6/12 m-cy 74- 80 cm 7.8 - 10 kg
12/18 m-cy 80- 86 cm 10.0 - 12 kg

linki nt wyprawki razem z lista zakupowa byly tu juz kilka stron wczesniej, wkleilam teraz w temat z linkami jesli to kogos interesuje.

no i idealnie :D
chociaz ja kupuje cos wiekszego jak mi sie spodoba wlasnie w lumpeksach. i wychodze z zalozenia ze im wiecej kupie teraz tym lepiej bo potem pewnie bedzie mniej czasu i sily na lazenie po sklepach :p

no tak jeśli jest coś ładnego i nie zniszczonego to tez kupuje w większym rozmiarze, ale staram się tego unikać, bo za niedługo w szafie się nie zmieszcze ;-)

reklama
no to ja tak skromnie od siebie dodam z własnego doswiadczenia
ciezko wyczuc jakie długie sie dziecko urodzi wiec kupowanie ciuszkow w rozmiarze 52-56 jest dosc ryzykowne wiec lepiej kupic troszke wiekszy kaftanik i zawinac rekawki niz ma byc dzidziusiowi za ciasno ( ale to tylko moje zdanie)
a co do półśpiochow to ja sobie je chwaliłam bo łatwiej dziecko przebrac w nich niz w pajacu pod warunkiem ze np siedzimy sobie w domku ale to tez oczywiscie indywidualna sprawa
no a jesli chodzi o ilosc to tez ciezko konkretnie wyliczyc bo i tak czesto sie pierze bo sie dzieciom np.ulewa a trzymanie w koszu na brudna bielizne tez na dłuzsza mete sie nie sprawdzi bo zapachy zwróconego mleka do najprzyjemniejszych nie nalezy i to narazie tyle co wymyslilam:sorry:

Do góry