reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

Ja kupiłam kokos-pianka-gryka :-)
Dziewczyny którą stroną będziecie kładły materac: kokos na górze, czy grykę? Wiem, że można tak, albo tak, ale co jest lepsze dla niemowlaka?
dla niemowlaka tą twardszą stroną, ale nie pamiętam czy to kokos czy gryka.
Ja też mam kokos-pianka-gryka, jakoś nie wyobrażam sobie położyc dziecko na lateksowym, szczególnie w lecie jak będą upały...

reklama
A ja proponuję iść do sklepu z materacami i samemu pomacać :) Dla mnie chwalone kokosowo - gryczane i ich kombinacje okazały się wogóle nie elastyczne a gryka to juz wogóle dla mnie kosmos, jak spanie na grochu. Ja początkowo chciałam lateksowy ale ten który oglądałam był za miękki także my zdecydowaliśmy się na materac z pianki poliuretanowej ze sprężynami. Jest odpowiednio twardy ale elastyczny, dopasowuje się do kształtu ciała i jest antyalergiczny :) Zresztą materac widoczny jest na zdjęciach które wklejałam jakiś czas temu w temacie kącików dla naszych pociech :)

noworodek na tej gladkiej stronie czyli na kokosie a juz starsze dziecko to na gryce,moj bombel spi teraz na gryce ale nie pamietak dokladnie od ktorego miesiaca zamienilam strony

Ostatnia edycja:
Alis no właśnie kiedyś czytalam, że te materace są najlepsze, ale z drugiej strony taki niemowlaczek powinien miec twarde, stabilne oparcie dla kręgosłupa- tak mi się wydaje, że nie powinien byc elastyczny...
Ja bardzo długo spałam na twardym materacu z trawy morskiej i problemów z kręgosłupem nie mam. Poza tym, że ten zapach na samo wspomnienie wraca jak bumerang:p

estragon ja sypiam na lateksowym i nie widzę różnicy w upały..
a coś w tym musi być, skoro cena lateksowych jest aż tak wysoka...
ja dzwoniłam do fabryki materacy w kole i się dowiadywałam, co najlepiej kupić dla brzdąca..

są dzieci, które spały na zwykłych gąbkach i też żyją i nic im nie jest :-p

A ja dzisiaj się musze wreszcie wybrać po łóżeczko,fotelik i wózek do piwnicy.a potem mnie czeka wielkie pranie tego wszystkiego ;-).

Co do materacyka to tak jak pisałam gdzieś wcześniej,my mamy łóżeczko takie miekkie jak turystyczne tylko ze z dwoma poziomami i materacyk już przy nim jest w komplecie.Ale nie wiem czym jest wypełniony.

Alis no właśnie kiedyś czytalam, że te materace są najlepsze, ale z drugiej strony taki niemowlaczek powinien miec twarde, stabilne oparcie dla kręgosłupa- tak mi się wydaje, że nie powinien byc elastyczny...
Ja bardzo długo spałam na twardym materacu z trawy morskiej i problemów z kręgosłupem nie mam. Poza tym, że ten zapach na samo wspomnienie wraca jak bumerang:p

Estragon on jest twardy ale nie jak deska, to po prostu trzeba dotknąć i poczuć. Materac powinien być elastyczny a elastyczny nie oznacza miękki...W sobotę była u mnie przyjaciółka z synkiem (mały ma 9 miesięcy i waży ok. 9 kg) położyłyśmy go na materacu i było super, tzn. dzieciak nie zapadał się absolutnie a jak stanął na materacu i zaczął podskakiwać (uginał tylko kolana, taki jego sposób tańczenia) materac nadal zachowywał poziom i nie zapadały się mu nóżki. Ja jestem zadowolona a i w sklepie zachwalali go jako lepszy od kokosowo-gryczanych. Zresztą zapomniałam dodać, że materac który kupiliśmy jest dwustronny i jedna strona to sama pianka poliuretanowa a druga strona ma wkładkę kokosową, choć jej pewnie i tak nie będę używać za często :)

http://www.muratordom.pl/wnetrza/meble/sprawdz_-co-siedzi-w-twoim-materacu,6502_4883.htm

Ostatnia edycja:
jesli chodzi o materace gryczano-kokosowe to najpierw kladziemy dziecko na stronie z kokosem a jak zaczyna samodzielnie stawac to na gryczanej (ma dzialanie masujace).

Alis czyli tak czy inaczej masz alternatywę dla części piankowej. Fajne rozwiązanie z tą wkładką kokosową.
Aga jak byłam we wrześniu w szpitalu (a więc nie było upałów), to właśnie były materace lateksowe i budziłam się kilka razy w nocy cała mokra właśnie od tego materaca- stąd moja opinia

reklama
julinex fajowe te sukienki do karmienia,inne ciuszki też.
myśle że my i tak będziemy miały w miarę z karmieniem,bo jak będzie ciepło(oby),to będziemy biegały w ramiączkach i letnich ciuchach a wiadomo na początku czesto się karmi.Mój synuś to non stop lezał przy cycu:baffled:

Mamusia14 piękne te zakupy,buciczki super
Avelle ta wanienka na pewno w jakiś sposób przydatna,wszystko masz pod reką.ja mam po starszym wanienkę więc nie ma sensu kupować nowego

Do góry