reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

Słyszałam, a własciwie czytałam, że te buty z ccc nie są zaciekawe jeśli chodzi o stopę, coś tam mają niewygodnego, ponoć już lepsze z deichmana. Ja też nie zamierzam kupować Jaśkowi korekcyjnych ortopedów, a Bartek to już jest chińszczyzna - strasznie się popsuł.

Dziewczyny uważajcie tylko żeby maluchy nie siedziały na kolankach, tak, że pupa leży na stópkach - wygiętych - to jest przyczyną płaskostopia, najlepsza pozycja to nóżki z przodu, albo po turecku. Już teraz im tego zabraniajcie, żeby nie nabrały nawyku.

no wlasnie ja tez zle opinie o ccc slyszlalam, deichmana ogolnie omijam z daleka. Bartka buciki srednio mi sie podobaja dlatego wybralam dla malej Ecco. Moze i duzo dalam (sobie tansze w ccc kupuje) ale uwazam ze na I-wszych bucikach nie powinno sie oszczedzac;-)

lenkaa Hania wlasnie tak czesto siada jak piszesz... musze zaczac ja poprawiac!

reklama
Lenkaa mój właśnie najczesciej na kolankach siedzi, ale nogi z tyłu szeroko rozstawione, bo on z pozycji raczkowania tak sobie klęka i bawi się.
moja kuzynka tez mi zwróciła już na to uwagę.

Lenkaa: nie wiem czy dobrze zrozumialam, ale z tego co piszesz to moj syn wlasnie tak dłuuugo siedział jak byl malutki i płaskostopia żadnego nie ma.... w plaskostopiu nie tylko chyba o to chodzi że tak siedzi... na to skłąda się wiele czynników.. i wspomniane wcześniej źle wyprofilowane wkłądki butów ( w odpowiednim czasie)

ostatnio Zawitkowski nawijał w DDtvn o płaskostopiu i wkładkach ortopedycznych. Powiedział min. że jeszcze nie widział takiej wkładki co by faktycznie nogę wyleczyła (taką z płaskostopiem), bo na stopę działają siły kinetyczne, wynikające z ułożenia całego ciała i sposobu nacisku, więc kawałeczek wkładeczki nic nie zdziała. Jako prewencję właśnie przestrzegał przed takim siedzeniem dzieci we wczesnym dzieciństwie, kiedy kości cały czas rosną, bo wtedy są w nienaturalny sposób przekrzywiane.
Wiolan Kacper mógł nic nie mieć, bo nie każedmu dziecku może się coś stać, to jest tylko zagrożenie, a nie, że na 100% pewności, będzie miał płaskostopie. Może też nie siedział aż tak dużo, jak chodziło Zawitkowskiemu. Poza tym odradzał wszystkie rowerki z pedałami a polecał biegowe, tak, żeby stopy były w ciągłym ruchu i cały czas "pracowały". Rehabilitantka mi to potwierdziła

aga Jasiek też tak zaczął odkąd podejmuje próby do wstawania, bo najlepiej z kolanek, a jak nie wstanie to ostatecznie właśnie ląduje na kolankach i tak już zostaje, ale od razu mu nogę wyciągam do przodu, a drugą już sam wyciąga. Najważniejsze żeby nawyku nie nabrał, bo to później trudno wykorzenić

no wlasnie ja tez zle opinie o ccc slyszlalam, deichmana ogolnie omijam z daleka. Bartka buciki srednio mi sie podobaja dlatego wybralam dla malej Ecco. Moze i duzo dalam (sobie tansze w ccc kupuje) ale uwazam ze na I-wszych bucikach nie powinno sie oszczedzac;-)

lenkaa Hania wlasnie tak czesto siada jak piszesz... musze zaczac ja poprawiac!

może i macie racje że nie ma co oszczędzać na pierwszych ale nie wszystkich stać na drogie buciki co i tak długo dziecko nie ponosi bo mu nóżka rośnie. oczywiśnie jeśli kogoś stać to super, tylko się cieszyć...ale sama wiem po sobie że mnie nie stać i po takich wypowiedziach mam doła że nie mogę zapewnić mojej małej wszystkiego co "zdrowe".:zawstydzona/y:

może i macie racje że nie ma co oszczędzać na pierwszych ale nie wszystkich stać na drogie buciki co i tak długo dziecko nie ponosi bo mu nóżka rośnie. oczywiśnie jeśli kogoś stać to super, tylko się cieszyć...ale sama wiem po sobie że mnie nie stać i po takich wypowiedziach mam doła że nie mogę zapewnić mojej małej wszystkiego co "zdrowe".:zawstydzona/y:

ejjjj, Julita, głowa do góry ;) moja mała dostała buciki za 25 zł z przeceny, bo wiedzialam ze zalozy je doslownie kilka razy okazjonalnie. Jak bedzie chodzic to kupie jej porzadne, ale na pewno nie wydam 100 czy 150 zl bo to dla mnie za duzo. A tak poza tym to kto pwoiedzial ze buty dobre musza byc drogie???? Jesli sa wygodne, dopasowane do stopki, nie krepuja jej, nie uwieraja, to nawet takie za 20 zl sa oki.

Też tak mam:-( Przed chwilą patrzyłam na konto czy mi ktoś zapłacił juz może za kolczyki i okazało się że mamy 14zł :baffled: Dobrze że wszystko akurat do końca miesiąca wystarczy, jedzenie dla dziecka, pieluchy...

Ma może któraś z Was zbędny fotelik większy do auta? Może ktoś sobie kupił nowy i od kogoś dostał używany i mu niepotrzebny? Wszystko jedno jaki model....

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry