reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

Skoro wszyscy wrzucaja tu zbędne rzeczy to ja też. Dostalismy od kogoś nowy dres polarowy - niebieski ;) Rozmiar 80. Mamy juz mase ciuszkow w tym rozmiarze wiec moze ktoś się skusi.

dres2.jpgdres.jpg

Wymiary spodni: długośc całkowita 43 cm, długość od kroku 22 cm, szerokosc w pasie 2x19 cm bez rozciagania, rozciaga sie tak zeby nie uciskalo brzuszka do 2x25 cm. Mozna rozciagnac wiecej ale wg mnie juz wtedy dziecko moze miec za ciasno.

Bluza Długość mierzona po plecach 33 cm. Szerokosc pod paszkami 33 cm, rekaw mierzony po górze 27/28 cm, rekaw mierozny u dolu (spod pachy) 19/20 cm.

Dresik jest ładnie uszyty i na pewno cieplutki.
Jeszcze wyjasnie ze ten bialy pasek "kudłatego" polaru który widac na kapturze idzie przez całe plcy, wiec dziecko wyglada w nim jak dinozaurek ;)

Cena - 30 zł, wysyłka gratis.

Ostatnia edycja:
reklama
laski chodzilo mi o te modele ktore wygladaja jak buty ortopedyczne i sa naprawde brzydkie, bartek sporo takich wypuszcza. wiem ze niektore sa ladne.

wiolan a jak to jest z tymi wkladkami? bo spotkalam sie z opiniami ze male dzieci nie powinny nosic profilowanych butow bo wtedy stopa 'nie pracuje'.

a więc odpowiem CI jaką ja wiedzę na ten temat posiadam... pisząc wkładka wyprofilowana miałam na myśli to wybrzuszenie po środku wewnętrznej strony stopy, ta częśc odpowiedzialna za płaskostopie....
zawsze zwracałam u syna uwagę aby nawet kapcie miały te wybrzuszenie.. niestety takie butki wiecej kosztuja.. moj syn nigdy nie chodził w butach typu adidas czy nike, bo one są zwyczajnie płaskie.. w wieku do 3 lat stópka dziecka się kształtuje a najważniejszy jest właśnie ten punkt o którym piszę.. żadne inne wkładki nie wchodzą w grę, bo wtedy rzeczywiście stópka może się nieprawidłowo wykształcic...
mam doświadczenie jak wyglądaja stopy dzieci (niestety 99% tych dzieci ma płaskostopie) które chodziły w butkach wewnątrz zupełnie płaskich... i nie jest prawdą, że stópka sama się wykształci prawidłowo.... ten punkt się wykształca tylko dzięki interwencji rodziców... dla mnie takie dziecko co w wyniku plaskostopia ma wykrzywione piety na zewnątrz, koslawe kolana, czy w pozniejszym czasie niestety problemy z kregosłupem (to niestety częsta przyczyna wszelkich wad pozniej postawy a co za tym idzie bólów stawowych) wg mnie to cena tego, że rodzice nie zwracali szczególnej uwagi co jest w środku obuwia a jedynie na wygląd....

inną sytuacją jest kiedy należy dziecku stópki stymulować puszczając np. boso po trawie czy piasku.. to najlepsze co może być... w domu moj syn zawsze chodzil na boso albo w takich mieciutkich paputkach z h&M
i dodam, że problemow ze stopami nigdy nie mial... gdzie jego rówieśnicy chodzą na rehabilitację bo mają płaskostopie i koślawe kolana...

to moja opinia poparta doświadczeniem, wiedzą lekarzy ortopedów do których kontrolnie chodził Kacper (ja wolę aby lekarz mi zbadał postawę dziecka niż miałabym się zastanawiać jak korygować ew. wady).
Zatem u mnie wygląd i owszem ale i profilowana wkładka.... aaaaaaa i dodam, że nigdy bym dziecku nie nałożyła bucików po innym dziecku.... nawet jakby się okazało że to inne dziecko miało tylko kilka razy na sobie buciki....

Body ReKids rozmiar z metki 80, ale są wg mnie wieksze. Na Agusię jeszcze za duże.
Nigdy nie używane, ale zostaly przeze mnie raz wyprane w proszku dla dzieci. Okazało się że Agusia nie toleruje golfów i półgolfów ;/

Wymiary:
długość 41-42 cm (bez golfa), szerokośc pod pachami 24 cm

Cena 30 zł za dwie szt, przesyłka gratis.

rekids.jpg

Wiolan nie do końca jest tak jak mówisz, dziecko nie musi od samego początku nosić profilowanych wkładek. Tu fragment artykułu na ten temat:
W okresie od urodzenia do około czwartego roku życia w stopie dziecka występują liczne poduszeczki tłuszczowe, maskujące szkielet stopy (największa znajduje się po stronie przyśrodkowej śródstopia) i wywołujące wrażenie istnienia płaskostopia. Dziecko rozpoczynające chodzenie stawia szeroko nóżki, aby zwiększyć w ten sposób tzw. czworobok podparcia, a tym samym utrzymać równowagę ciała. To obciążenie nóżek w rozkroku sprawia, że koordynacja mięśni stopy jest utrudniona. Jeśli dołączyć do tego grubą podściółkę tłuszczową stóp, otrzymamy pełny obraz pozornego płaskostopia. Zjawisko to jest procesem fizjologicznym i zanika ostatecznie w wieku 4 – 5 lat.

Dlatego zaleca się aby dziecko jak najwięcej chodziło/biegało właśnie w tym najwcześniejszym okresie boso.

Ostatnia edycja:
ale u 6 latka obraz głębokiego płaskostopia jest jak najbardziej wg mnie nieprawidłowe...

ja na pewno po domu bede kazać biegać boso.. na dworze na trawie boso i na piasku.. lub takie kaputki jak chrupcia wkleiła... ale do chodzenia, jak bedzie dobrze chodzić (dobrze i stabilnie) wtedy buciki które we wkładce bedą miały te właśnie poduszeczki

Ostatnia edycja:
Ale ja nie piszę o 6-latku...

Zresztą tak jak napisała Nataliak, każda będzie zakładała dziecku takie obuwie jakie uważa za słuszne :) Ja jednak wolałabym buty, w których dziecko będzie czuło się jak "na boso". Poradzę się jeszcze ortopedy przed zakupem ale wybierzemy na początek raczej 'zwykłe' wkładki, nie profilowane. Zresztą znalazłam kolejny cytat i to z dobrego źródła:
Nie szukaj butów z tzw. wkładką ortopedyczną. O tym, czy ona jest potrzebna Twojemu dziecku może zdecydować tylko ortopeda. Wszystkie małe dzieci (do 3 roku życia) mają pozornie "płaskie stopy", ponieważ podściółka tłuszczowa wypełnia sklepienie stopy, a znika wraz z rozwojem stopy. Jeśli jednak nie zniknie - wizyta u ortopedy jest konieczna.
A tu cały artykuł:
DOBRE BUTY - obuwie dziecice,buty,buciki dzieciece,Bartek,Gucio,Befado,Antylopa

Dodam, że autorem powyższego artykułu nie jest sklep z butami a Centralne Laboratorium Przemysłu Obuwniczego we współpracy z m.in. Instytutem Pediatrii CM UJ w Krakowie.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, jak jest naprawdę z tym chodzeniem na boso po domu. Moja Jagoda nigdy nie miała kapci i pediatra mnie opieprzyła, bo o ile bieganie po trawie czy piachu jest super zdrowe o tyle chodzenie na boso w domu może spowodować wykoslawienie kostki (do wewnątrz). Na trawie i piachu stopa pracuje a na zwykłej wykładzinie czy panelach już nie...bo to zbyt twarde podłoże.
Jagoda ma trochę kostki do środka i nie wiem, czy rzeczywiście nie ma w tym mojej winy przez to, że biega na bosaka...

abstrahując od tematu dzieci, to napiszę, że ja mam płaskostopie jak stąd do Warszawy:) nienawidziłam wkładek ortopedycznych w butach i zawsze je zdzierałam jak mi mama je wkładała do butów.

Fakt, że opinie co do butów się zmieniły, jak rozmawiałam z mamą na ten temat, to wtedy były zalecenia, aby buty były sztywne i za kostkę, teraz to się zmieniło, jak widac.

Estragon nawet w tym linku który podałaś (rozmowa z Zawitkowskim) jest mowa właśnie o odejściu od tych 'narciarskich' butów ;P
Zresztą jest tam mowa również o tych profilowanych wkładkach...

reklama
Do góry