reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy i wyprawka dla Maleństw listopadowych Mam

A moze to tez kwestia tego ze u nas jest zupelnie inna jakosc tego samego towaru co np w de lub uk. Może w uk prawie kazde pampersy są dobre jakosciowo a u nas ta jakosc mocno zanizaja. Juz tyle razy sie przekonalam ze nas robią w konia...

reklama
Ja najbardzie zawiodlam sie na wloskiej kawie w polsce niby to samo a zupelnie co innego. No u nas niestety lepszych pieluch jakosciowo nie ma niz pampers i moze tak jak mowi Sylka tam wszystkie sa dobre wiec kupuja te ktore pierwsze saa na widoku bo nie ma roznicy.

Sylka chyba masz racje. Wiadomo ze trzeba wypróbować roznych jesli jakies nie podejda kazdy ma wybor;-))

Fajna byłam by taka lista wyprawki co trzeba kupić co jest bardziej potrzebne a bez czego można się obejść. Pamiętam że z taką lista robiłam zakupy przy pierwszej ciąży i sobie zakreślałam ok gruszkę mam , laktator mam itd

Wiolinka Mania moga byc Tesco tez z sainsburego tez niczego sobie prawda jest taka ze fabryka jedna tylko fronty sa inne jak sie nie obrazicie to na[pisze wam podstawowa liste mam pod reka
Na wyjazd
*wozek (folia przciwdeszczowa )
*jakis spiworek do wozka mozna sie obyc
*Torba do wozka na *******y czesto jest w zestawie z wozkiem dobre sa takie ktore maja duzo przegrodek
*nosidlo (chusta)
*fotelik samochodowy (napisze pozniej cos wiecej)
*na poczatku moge sie nie przydac ale pozniej tak jakies gadzety do wozka typu jakas maskotka albo cos co dynada I odwraca dziecko od wycia bo nie wszytskie lubia jezdzic :-)
Spanie
*lozeczko/kolyska/kosz mojzesza do wyboru do koloru
*posciel odradzam baldachimy I wszytskie zbedne falabanki moze to ladnie wyglada ale zbiera glownie kurz
*opcjonalnie karuzela /projector
*kocyk/ewentualnie kocyk do otulania
*opcjonalnie lozeczko turystyczne ale w suie nie wiem po co:-)
Ubranka
*4 pajacyki
*6 body
*4 jakies wyjsciowe zestawy
*2czapki
*kombinezon/rekawiczki
Karmienie
*pieluchy tetrowe do wycierania 10 szt
*opcjonalnie butelka ale jak sie nastawiamy na karmienie piersia bedzie nam nie potzrebna
*laktator
*nakladki na sutki /wkladki lakatcyjne
Kapiel
*wanienka
*recznik duzy moze byc z kapturem
*plyn do mycia im mniej tym lepiej
*jakas myjka
Dodatkowo mozna komode z przewijakiem ,ogrzewacz do chusteczek swietna sprawa malo popularny w PL
Na pewno bedziemy potzrebowac termometru ,czopkow z paracetamolem lub syropu nigdy nie znamy dnia ani godziny kiedy dziecku zachce sie chorowac troche gazikow jalowych I jakies cudo do pielegnacji pepka jak mi sie cos jeszcze przypomni to dopisze

*

No mama zaszalałaś napewno skozystam z twojej listy ale czegoś mi jeszcze chyba brak a co myślicie o pościeli znaczy kołderka i podusia słyszałam że na początku są to zbędne rzeczy ale czy to prawda??

Katarzyna b wlkasnie sobie czytam papiery od poloznej I u nas daja taka liste sama kolderka zadnych poduszek zalezy tez gdzie sie mieszka bo ja np mam kocyki caly czas I w zime I w lato bo my mamy jedna temp w domu ale jak ktos ma raz cieplej raz zimnej tzn w blokach czasem przestaja grzac albo jeszce nie zaczeli to lepiej miec cieplejsza kolderke zeby nam dziecie nie zmarzlo poduszka jest niebezpieczna

No ja mam ten komfort mieszkając w bloku że grzeje sobie sama bo mam piec gazowy w mieszkaniu... Ale właśnie tak się nad tym zastanawiałam ale chyba warto kupić komplet i mieć podrostu te poduszki na później ja będę dużo pytań zadawać bo mimo wszystko nie miałam szczęścia mieć małego w domu więc tym razem chociaż chciała bym być dobrze przygotowana i już skrupulatnie notuje co jeszcze potrzeba...

tak mi sie na szybko jeszcze pomyslało:

biustonosze do karmienia i jakies bluzki zeby wygodnie bylo sie dostac do cycow ;-)
dla poczatkujacych - termometr do kąpania
kosmetyki jak cos to z jednej linii zeby w razie wu nie musiec zgadywac co uczula(ja preferuje bambino).
ja podusie mam, ale na poczatku ich nie uzywam - byly razem w zestawie poscielowym.
laktator i pojemniki na mleko

reklama
Dziewczyny a co myslicie o lozeczku kupic lepiej standardowe drewniane czy np drewniane ale juz z funkcja lozka na pozniej takiego bez tej barierki ze ja sie sciaga bo widzialam dzis takie za 1000zl czy np turystyczne ktore sluzy za normalne lozeczko. Ale mozna je zawsze zabrac bo widzialam takie z graco dzis z przewijakiem termometrem itp za 800zl i nie wiem jakie najlepsze

Do góry