reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy i wyprawka dla Maleństw listopadowych Mam

Wiolinka z drwnianego tez wylaza :-)ja mam 19 scan dodatkowy I na 29 ju scan polowkowy I wtedy dopiero powoli bede sie obkupowywyac zreszta ja 90% to kupuje uzywki na car bootach

reklama
No mama zaszalałaś napewno skozystam z twojej listy ale czegoś mi jeszcze chyba brak a co myślicie o pościeli znaczy kołderka i podusia słyszałam że na początku są to zbędne rzeczy ale czy to prawda??

Ja słyszałm wiele razy , że w pierwszych miesiącach życia poduszki są niezdrowe. Dziecko aby lepiej się rozwijać powinno spać na płaskim - lepiej dla kregosłupa i kręgów szyjnych.Podobno też łatwiej mu się oddycha bo to taka naturalna dla niego pozycja. Ja nie zamierzam kupować bo w to akurat wierzę. :happy: Każdy sam decyduje za siebie i dla swojego maluszka. Zreszta z dorosłymi jest podobnie - im wyższa poduszka tym większe szanse na krzywy kręgosłup i inne doległiwości np głowy. To wiem od koleżanki która przeprowadza rechabilitacje. Wiele osób nie wie o szkodliwości wysokich, grubych poduch.

A drewniane da się przewrócić czy jest jaksaś inna technika? bo wiesz jak ja słyszę, ze dziecko co ma 14 miesięcy samo wywała i wychodzi z łóżeczka to mnie to nie bawi...

Ok to moje trzyngrosze. Ja mam do mlodego lozeczko to zwykle z ikei chyba za 80 zl i ciesze sie ze nie dalam wiecej bo moj trzylatek zdewastowal je calkowicie wiec gdyby mialo funcje jako lozko hmmmm tak czy siak trzeba by bylo kupic nowe. Nigdy nie wiesz czy trafi ci sie grzeczne dziecka czy takie male diablatko jak moje lozwczko jest porysowane podrapane i pogryzione , wiec do tego tez kupie to z ikei.
Jesli chodzi o posciel poduszkamu noworodka niewskazana ale kolderka no raczej sie przyda tym bardziej ze bedziemy zimowymi mamami ja kupilam poduszke i kolderke razem i przez pol roku podusia lezala w nogach mlodego no umowmy sie ze w nogach bo malenstwo zajmuje 1/4 lozeczka .

Termometr dobrze miec taki na czolo ucho i jeden zwykly do tylka te do tylka moim zdaniem sa dokladniejsze ale jak w nocy chcecie sprawdzic czy temp spada to ciezko odkopywac malucha i wsadzac mu w pupe termometr wtedy dobry jest na czolo.

Do piersi mi pomagaly te nakladki do karmienia i bepanten
Butelki tez sie przydaja nawet malenstwo jak jest cieplo albo sucho napije sie wody albo np herbatki z kopru.

Wiolinka moi to tak jezdza lozeczkami ze chyba zamocuje je do podlogi :-)proby wylazenia tez juz byly np u nas Max juz jedno lozko wykonczyl tak skakal ze bok odpadl a pozniej dno w akcie desperacji na biegu szukalismy lozeczka znalazlam na gumtree czesto gesto jezdze na car booty bo to takie miejsce gdzie praktycznie kupuje wszytsko ciuchy zabawki dla dzieci duzo tez mozna nowych rzeczy traffic wielo tez kupowalm tam jedno z moich zdobyczy to chusta do noszenia kupilam za 2 funty a jak juz moi wyrosli z niej to sprzedalam za 50 bo nowa kosztuje 120 czesto kupowalam nowe butelki albo pieluchy ludzie kupuja a pozniej nie uzywaja I sprzedaja za pare groszy
Claudia ja dopajalam dzieci choc byly na piersi ale raczej nie jest wskazane bo zaburza rytm butelka a co do kopru to napisze jeszcze bo ja stara matka ostatnio doszukalam sie ciekawych informacji ze ten koper to nie taki swiety jak go nazywaja:-)
a jak wy kladziecie dzieci w lozeczku??na srodku

Co do picia to przy karmieniu piersia nie jest zalecane dopajanie dziecka mleko jest dla dziecka wystarczajace by zaspokoic jego pragnienie.
Poduszka dla malenstwa odpada ale teraz sa polecane kliny.
stnieją jednak przypadki, kiedy użycie poduszki (bądź zwiniętego ręcznika czy kocyka) będzie nie tylko niezabronione, ale nawet wskazane. Dzięki nieznacznemu podwyższeniu łatwiej będzie uporać się z refluksem żołądkowo-przełykowym – cofaniem treści żołądkowej do jamy ustnej. Podobnie przy ulewaniu, które dotyczy niemal połowy zdrowych maluchów i zdarza się nawet kilka razy dziennie. Jednym ze sposobów na walkę z nim jest ułożenie dziecka w takiej pozycji, aby w momencie „chluśnięcia” dziecko nie mogło zakrztusić się pokarmem. Służą temu m.in. specjalne poduszki z klinem, niegroźne dla kręgosłupa, a znacznie zmniejszające ryzyko zakrztuszenia się mlekiem podczas ulewania.

Moja siostra taki ma i genialnie spr sie przy katarze np bo gdy główka jest ciut wyzej latwoej sie oddycha malenstwu.
uploadfromtaptalk1430626048935.gif

Załączniki

• uploadfromtaptalk1430626048935.gif
    uploadfromtaptalk1430626048935.gif
    67 KB · Wyświetleń: 41
To sie wklada pod materac ja wkladalam ksiazke jak mlody ulewal :-) co do dopajania moj byl na moim mleku ale bylo bardzo cieplo i i pediatra i polozna mowily zeby dawac wode do picia dodatkowo. Dziecko glodne jest co ok 2 godziny i nie wyobrazam sobie dawac mu cyca co chwile jak chce po prostyu pic. Moj bartek mial gazy jak okazalo sie ze skazy bialkowej i pomagal mu koper wiec ze teraz roznie o nim mowia ale nasze babcie go pily mamy my a teraz nagle nie jest taki donry , ja payrze na to z przymrozonymi oczami bo gdyby tego sluchac to raz mleko jest zdrowe za chwile nie ze mozna jesc duzo jajek za chwile nie wiec nie slucham tego tak dokladnie wszystko z umiatem

reklama
Klin kladzie sie na materac nie pod;-) ksiazke owszem. Tu nawet przykladowe zdjecieuploadfromtaptalk1430644727305.jpg

Załączniki

• uploadfromtaptalk1430644727305.jpg
    uploadfromtaptalk1430644727305.jpg
    13 KB · Wyświetleń: 48
Do góry