reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy i wyprawka dla Maleństw listopadowych Mam

Ewel latator przyda sie np jak bedziesz chcial rozkrecic latakcje a jak ci przyjdzie miec cc np to wazne zeby juz od poczatku zaczac maglowac cyce mozna dostac zastoju I trzeba bedzie oidciagnac nadmiar czasem dzieci odmawiaja piersi I wtedy warto odciagac przynajmniej te 6 tyg I dawac w butelce wiadomo dziecko to najlepszy latator ale nigdy nie wiadomo co sie moze stac wazne zeby miec jakas dobra osobe ktora pomorze przystrawic I nauczy jak karmic bo czasem dziecko zle zlapie I mozna sobie duzo krzywdy narobic ja kazde dziecko karmilam ale I tak na poczatku to wole jak ktos mi przystawi dziecko najlepiej jest jak juz w pierwszej godzinie po porodzie dziecko mamy ze soba I podejmujemy proby bo I nam to pomaga bo macica sie zaczyna szybciej kurczyc zaczynaja dzialac hormony I dziecko dostaje siare

reklama
Kurcza zarazilyscie mnie ia ja stanowczo mowilam ze ja w zyciu prac pieluch nie bede tak od wczoraj siedze na necie i czytam ogladam i nawet sprawdzilam ze na start ( te tansze np bomboms ) 4 otulacze 4 pieluchy kieszonki , 20 wkladow ,8 wkladow sucha pupa i 160 bibulek z przesylka 350 zl podobno powinno to wystarczyc na poltora dnia czyli codziennie pralka i kurcze tocze wojne w glowie bo to serio duzo taniej wychodzi niz pampersy bo mojego syna tylko org pampers nie odpaal. Mama290 opowiadaj dlaej moze jednak sie zdecyduje na wielorazowe

Mnie tez zaczyna temat wielorazow interesowac... co do trzymania wozka to myślałam żeby w samochodzie pod blokiem innej opcji nie widzę wiec musi się szybko składać

mama290 Dzieki za podanie wielu szczegółowych informacji co do pieluch wielorazowych. Ja zaczęłam ten wątek z pieluchami bo bardzo mnie one interesują!!! Wchodze dziś i aż miło poczytać. Jeszcze raz dzięki. :-) Super, że odpowiedziałaś bo mało kto się w tym orientuje.

mama290 A jesli masz jeszcze jakieś cenne uwagi co do tych pieluszek to ja tu czekam i chętnie poczytam. :-) Miałam ochtoe je kupić i przetestować a teraz to juz prawie na 100% je wezmę dla mjego maleństwa. Juz ponad dwa lata temu czytałam o nich na necie ale nikt mi nie opowiadał.Nie ma to jak wymiana informacji.

Jeśli chodzi o laktatory to ja jestem doświadczona, bo córka dość szybko odrzuciła pierś a ja się uparłam na karmienie moim mlekiem i ściągałam prawie 8 miesięcy.
Jeśli chcesz ściągać tylko okazjonalnie to ręczny wystarczy (na dodatek jest cichy), natomiast jeśli będzie potrzeba aby ściągać mleko i non-stop podawać dziecku to na ręcznym się można wykończyć. Ja miałam Medele Mini Electric - dość dobry ale głośny strasznie :)

Ja dla córki myślę aby dokupić taki podnóżek do wózka - ona bardzo dużo chodzi i w wózku szybko się denerwuje więc myślę, że za pól roku tym bardziej będzie mniej-wózkowa.

Wiec tak potzrebujemy na jedno dziecko
*20 pileuch
*wiaderko z pokrywa zwykle takie w kazdym sklepie mozna dostac
*dezynfektant mio fresh albo bio cos tam mozna spokojnie zastapic olejkiem z drzewa herbacianego takowy olejek jest bardzo antybakteryjny wiec przyda sie w domu ja osobiscie dodaje do kazdego prania
*opcjonalnie worek do prania taki z siateczki zeby sie nie dodytak pieluch jak wrzucamy do pralki nie musi byc jakis specjalny ot zwykly mozna uszyc z firanki ja mam taki ze sklepu za funta
*opcjonalnie papierki jednorazowe zeby zatrzymac kupke mozna je zastapic prostokatami wycietymi z polaru np jakis tani koc pociac nie szkoda wyzucic
*worek z pulu nie przemakalny na spacery zeby nic nam nie przecieklo moze byc zbedny rownie dobrze mozna zapakowac pieluche w zwykla jednorazowke tzn zuzyta pieluche

*pierzemy w zwyklym prosz\ku tylko w polowie miarki wiec tutaj spokojnie wystarczy nasz normalny proszek lub plyn do prania nie potzrebne sa jakies wynalazki
* soda oczyszczona,kwasek cytrynowy dwie rzeczy bez ktorych nie mozna sie obejsc kwase swietnie odkamienia nam pieluchy bo mocz niestety tworzy zlogi we wkladach soda swietnie zmiekcza I wybiela
jak pierzemy : jak juz pozbylismy sie kupek to wkladamy pieluchy do pralki na cykl plukania bez proszku bez niczego nastepnie nastawiamy pranie na 60 stopni normalny cykl nie eco
suszymy wklady I wszelkie naturalne pieluchy moga byc suszone w suszarce bebnowej na kaloryferze jak kto woli dluzej schna a nam zalezy na czasie przeciez
Pieluchy z pulem kieszonki I otulacze z daleka od zrodel ciepla najlepiej na suszarce zwyklej
Co na plamy czasami cos sie nie dopierze albo jaks kupa atomowa mozemy zaprac mydlem do plam (takie niemieckie w rosmanie)wzucamy I pierzemy najlepszym odplamiczem jest slonce jak nie mamy warunkow zeby suszyc na dworze suszymy np na parapecie mozna zawesic w oknie na wieszaku z szafy sloneczko wybieli I zdezyfekuje
raz na njkis czas musimy przeprowadzic kuracje dyzyfekujaca najprostsza to na,moczyc swierzo wyprane pieluchy w wannie lub w misce w mio fres na noc a pozniej wyprac bez proszku ale to diosc kosztowna zabawa wszytskie natuarlne wklady I pileuchy (hemp bamus bawelna )pierzemy normalnie a pozniej nasrtawiamy najdluzszy program na 90 stopni plus kwasek cytrynowy do ostatniego plukania dodajemy sody I juz nasze pieluchy sa jak nowe
Pulowe dezynfekujemy tak ze namaczamy je w goracej wodzie z plynem do naczyn I pluczemy obficie pozniej do pralki I krotkie cycle na 60 stopni dopoki nie bedzie piany w parlce czasem wystarcza dwa prania a czasem 6 ale jak juz wspominlam taka kuracje przeprowadzamy raz na jkis czas moze dwa 3 reazy w roku trzeba sobie przekalkulowac co nam sie bardziej oplaca czy mio fresh czy metoda dluzsza
pozniej jak moje czorty wstana to zrobie pare zdjec jak wygladaj w pieluchach

reklama
No chyba najwazniejsze rodzaje pieluch
Skladane czyli tetra, recznik,prefold lub muslin pakujemy dziecko zapinamy taka specjalna klamerka zwana snappi I na to otulacz zeby nam siki nie uciekly
forowanki czyli pieluszka juz gotowa z bambusa konopi lub bawelny ale ciagle potzrebujemy otulacz
kieszonki najbardziej popularne pielucha skalda sie z dwoch warst jedna to nieprzemakalny pul a druga od dupki micropolar ,bambus ,konopia lub bawelna w przestrzen pomiedzy dwiema warstwami wkladamy wklad z polaru albo konopi bambusa albo zwykly recznik taki maly z ikei albo sciereczki z microfibry do kurzu oczywiscie nowe tzn nie ze najpierw kurze a pozniej do pieluchy:-)
Ali in one czyli taka kieszonka ale juz z wkladem wszytym na stale ja osobiscie nie lubie bo dlugo schna
hybryda coraz bardziej popularne pieluchy mamy tutaj AIO ale juz z wkladami ktore sie wypina szybciej schna ala kieszonki ale bez jedenj warstwy poprostu wkladamy wklad I zakladamy
Majtki treningowe pomocne przy nauce nocnikowania majtusie z wszytym wkladem dziecko nadal czuje ze ma mokro I moze samodzielnie je zdjac I skozystac z nocnika
Ja uzywam tylko naturalnych materialow bawelna konopie I bambus nie lubie microfibry bo po czasie zaczynaj takie wkladki smierdziec I ciezko je doprac ale to ma tez swoje dobre strony bo szybko schna

Do góry