reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy i wyprawka dla Maleństw listopadowych Mam

Ewel są inne kliny- lepsze, które wkłada się pod materac. Są długości całego łóżeczka. Te ze zdjęcia moim zdaniem są znacznie gorsze bo jednak dziecko leży na łączeniu klina i powierzchni łóżeczka.
Ja wkładałam książki pod nogi łóżeczka bo jakoś klin nie wpadł mi w ręce.
Poduszki nie używałam do 2 roku życia, ale nawet teraz córka ma całkiem płaską.
Ja nie lubię poduszek nie tylko ze względu na kręgosłup ale też ryzyko uduszenia.

Pościeli nie kupuje na początek wcale. Kupię pewnie na drugą zimę. Zamiast kołderki będę używać śpiworka ciepłego. Bezpieczniejsze i się dziecko nie odkryje.

Ja wielu rzeczy nie kupiłam od razu i nie żałuje bo dopiero jak się ma dziecko to człowiek widzi co się przyda a co nie.
Rożek kupiłam i nie użyłam ani razu. Podgrzewacza nie miałam i dobrze bo córka lubiła mleko zimne. Kosmetyki kupowałam dopiero po urodzeniu i też dobrze bo wiele córce nie służyło (jest atopowcem).
Pościel kupiłam jedną razem z ochraniaczem na łóżeczko i używam jej dopiero od niedawna bo córka wolała kocyki a że jest zimnolubna to i tak ciągle się odkrywała.
Ciuszki dostałam i np używałam tylko pół śpiochów i body, czasami pajaców. Kaftaników mam chyba z pięćdziesiąt nie użytych ani razu. Tak samo tych śpioszków na szelkach.
Polecam więc ograniczyć zakupy i przemyśleć dobrze a portem ewentualnie dokupywać zwłaszcza jak komuś zależy na oszczędności.

reklama
To ciekawych rzeczy tu sie mozna dowiedziec ;-) no tak ja mysle ze tez kazdej cos innego sie przyda jak np rozek mojej siostrze byl niezbedny nawet 2 miala i ja tez czuje ze go potrzebuje;-) z ciiuszkow stawiam na pajace i body albo polspiochy raczej na spiochy typowe i kaftaniki nie.
Dla kazdego cos innego;-)))

Mi mama cały czas kładzie do głowy żebym na razie nic nie kupowała zresztą w sumie przekonuje się do tego co mówi bo najpotrzebniejsze rzeczy typu łóżeczko wózek butelki smoczki kocyk jakieś ciuszki typu body śpioszki itp. mam więc jedyne co się na pewno przyda to jakiś kombinezon na wyjście... Ale same wiece jak to jest w praktyce idąc do sklepu zawsze się coś spodoba a ja mam słabość i często gęsto kupuje...

A jeszcze co do reszty dylematów tu poruszonych:

Ja butelkę miałam mimo, że karmiłam piersią i dopajałam. Pewnie się narażę, ale moje dziecko nie jadło typowo na żądanie. Pomiędzy karmieniami podawałam czasami wodę i jadła mi co trzy godziny, a w nocy raz. Może to wbrew zasadom prawidłowego karmienia, ale przynajmniej ja miałam troszkę swobody i mogłam sobie zaplanować czas pomiędzy karmieniami.
Łóżeczko miałam zwykłe drewniane (mam nadal) a jak córa miała dwa lata kupiliśmy normalne łózko dziecięce.

A z ciekawostek powiem wam, że ja nie używałam żadnych wkładek laktacyjnych. Nie wiem jak to możliwe, ale mleko wcale mi nie wyciekało. Nic kompletnie.
Miałam super komfortowo pod tym względem.

EWEL moja nienawidziła rożka bo jak ją zawinęłam w cokolwiek ciasno to się darła. Od początku do teraz ceniła sobie swobodę :)
Po za tym było lato. Teraz pewnie mój rożek się przyda.

ja kloinow pod lozeczko nie mialam bo u nas jakos ulewali wszyscy ale malo rozek mialam sluzyl mi jakos podklad do przewijanaia ja swoje dzieci opatulam w taki specjalny kocyk (mozna w zwykly) dzieci z reguly sie uspokajaja ale nie wszytskie ja tam w zadne zabobony nie wierze przy najstarszym kupilam piekny kosz z baldachimem a on sie tak darl ze szok bal sie tego ustrojstwa I suma sumarom spal ze mna 2 lata :-)wszytskie moje dzieci mialy smoczki ale teraz mysle ze nie bede kupowac ale to sie okaze w praktyce :-)a I do nosa aspirator I sol fizjologiczna w sprayu ja nie uzywam gruszki dla mnie malo pomocna

Dobre z tym baldachimem he czlowiek.mysli ze ladne a tu dziecko nie chce i damo decyduje za nas czasami;-))) a kazde jest inne

Ja wczesniej mieszkalam w dzielnicy w ktorej bylo duzo cyganow angielskich one to dopiero maja odpal na puncie dzieci miesieczne dziewczynki w sukienkach albo uszy przebite wozki jak karoce falbanki I krysztalki podobaja mi sie wozki z gondola z wikliny ale to w listopadzie raczej odpada:-)jak sie okaze ze bedzie dziewczynka to napewno zamowie wozek z budka rozowa a co :-)

Ja pamiętam że głownie używałam pajacyków i podów na długi lub krótki rękaw plus miałam wyjściowe ubranka jakieś ciekawsze fajniejsze. Typowych Śpiochów prawie wcale a jeśli już to i tak na body kaftaników nie cierpię zwijają się na pleckach. Moja córka urodzicła się zimą więc mi rożek się przydał perę razy i skorzystałam z niego przy wyjściu ze szpitala też była w niego owinięta.

Teraz widzę że mamy od pierwszych dni ubieraja maluszki w dresy i jensy nawet jak dla mnie jensy to jedna wielka porażka dla małych dzieci ale nie oceniam każdy ubiera jak chce. Ja moją córkę starałam się zawsze wygodnie ubierać żeby spodenki nie krępowały jej ruchów. Minus taki jest ze ma teraz 8 lat a jensy na pupie miała może z dwa razy heh nienawidzi. Mówi że jest jej nie wygodnie i koniec nie chce nosić.

Pokaże wam jaki wózek ja wybrałam nie jest drogi cena to 899 zł prałam jeszcze pod uwagę taki za 1200 zł ale wygląda podobnie wiec nie będę się w koszty pakować sonic_k8.jpg nie potrzebnie a i tak wiem że jak przyjdzie czas na spacerówkę to kupie fajną solidną poręczną spaceróweczkę.

WÓZEK DZIECIĘCY VERDI SONIC 3W1+TORBA +GRATISY !!! (5270291991) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. kolor nr 3 lub 7 lub 8

I łóżeczko wybraliśmy takie :) ŁÓŻECZKO DZIECIĘCE DREWNIANE WYPRZEDAŻ+MATERAC PKG (5043796479) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

całe białe ma być , szukam pościeli beżowej lub beż z bielą :)
84751820896.jpg

Jakoś dziwnie mi się wkleiło to zdjęcie wózka :/

Załączniki

• sonic_k8.jpg
    sonic_k8.jpg
    22,9 KB · Wyświetleń: 60
  • 84751820896.jpg
    84751820896.jpg
    19 KB · Wyświetleń: 54
Ostatnia edycja:
Sama sie zaskoczylam cena i wygladem wozka ale jak.przeczytalam opinie to nie wiem.... Czytalas kochana?
Dla mnie za ciezki ten wozek.... My nie mamy windy na 2 pietro wnosic go ciezko by mi bylo czasami.
Ja jestem.za riko nano czytalam opinie i wszyscy sobie bardzo chwala uploadfromtaptalk1430650615356.jpg albo tutek ale już opinie ma.ciut gorszeuploadfromtaptalk1430650637042.jpg

Załączniki

• uploadfromtaptalk1430650615356.jpg
    uploadfromtaptalk1430650615356.jpg
    19,4 KB · Wyświetleń: 41
  • uploadfromtaptalk1430650637042.jpg
    uploadfromtaptalk1430650637042.jpg
    26,1 KB · Wyświetleń: 47
reklama
Z tych kolorów co Ci się podobają to mi wpadł w oko ten 8...:) Swoją drogą podziwiam ludzi którzy kupują takie rzeczy na necie ja muszę dotknąć dokładnie oglądnąć w jednym sklepie jak byłam z mężem to nawet zrobili taką drogę kilka powierzchni żeby można było zobaczyć jak po nich jeździ się wózkiem stwierdziłam ze fajnie to wymyślili:)

Do góry