reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy i wyprawka dla Maleństw listopadowych Mam

Poduszek tez mam w zestawie nie bede uzywac dopiero pozniej moze po roku . kupilam cala posciel zeby ladnie wygladalo ;) ale na poczadku Alex bedzie spal w spiworku :) chyba ze nie bedzie chcial to wtedy lekki kocyk do przykrycia kolderka okolo 4 miesiaca kiedy maluch ma juz wiecej sily w nozkach i jest caly taki sprawniejszy i wiekszy. Na poczatek uwazam ze za ciezko by mu bylo. A ubranka piekne takie rozowiutkie :) ja z ubranek juz nic nie kupuje wszystko jest :)

reklama
Kasz takie malenstwo spi tylko na przescieradla przykryte kocykiem albo w spoworku jak chce. Ja zanim mlody sie urodzil kupilam caly zestaw z ochraniaczem podusia i kolderka kolderki juz uzywalam po 4 miesiacach a tej plaskiej podusi po pol roku troche hrubsza poduszke kupilam jak mial 1.5 roku

Mama w ogole poduszeczek nie klasc? Nawet tych cieniutkich? A do ilu miesiec dziecko musi spac bez poduszki?
w sumie to nigdy nie musi miec poduszki... nawet dla doroslych plaskie spanie jest najzdrowsze... mowi CI to osoba, ktora wieele lat choruje na kregoslup :)
ale niby wygodniej jest z poduszką i potem sie ją daje... u mnie chlopaki mają juz poduszki ale czesto je wyrzucają i spią bez nich.

Dzieki dziewczyny co ja bym bez was zrobila :) ja do kazdego kocyka mam w kompecie podusie ale po prostu nie bede ich narazie uzywac ;) kupilam jakis czas temu ksiazke pierwszy rok zycia dziecka i musze ja dokladnie przestudiowac :)

a ja tak z prywata heh bo mi sie przypomniało...
chce któras moze Jezyk Niemowląt Tracy Hogg? raz uzyta, przeczytalam ją i stoi na polce. 50zl z wysyłką.

Kasz moi do tej pory spia bez poduszek ja tam uwazam ze nie ma co kusic losu dziecko ci sie przekreci ie bedzie umialo z powrtoem I sie moze udusic
Lotka ja teraz zaczynam czytac druga strone ksiazki o dwulatkach :)

Lotka tez mam ta ksiazke fajna jest ale tez moim zdaniem surowa takie surowe zasady . Bardzo mi pomogla gdy corka po kolkach usypiala mi juz na rekach gy tylko chvialam ja odlozyc do lozeczka plakala to byla meka bo kazdom jej drzemke musialam ja trzymac. Oduczylam ja dzieki tej ksiazce. Pamietam nawet jak to bylo. Poloz dziecko do lozeczka gdy zacznie plakac wez je i przytul pokolysz uspokuj gdy jest juz spokojne odloz i tak w kolko az zasnelo same grzecznie w lozeczku. Zajelo nam to 3 dni prawie ale w pierwszy bylo placzu. Uwazam ta metode za skuteczna i nie jest tak drastyczna jak pozostawienie dziecka placzacego samego az zasnie. Tego nigdy nie moglabym zrobic.
Jezyk dwulata tez mam i tez fajna ksiazka. Pomaga sie przygotowac na hardkor z malym terorysta heh

Ostatnia edycja:
reklama
Jesli chodzi o usypianie to ja bardzo polecam ksiazke Usnij wreszcie. Krociutka a bardzo fajnie pokazuje jak bardzo dziecku potrzebne jest bezpieczenstwo i rytualy aby wiedzialo co jest po czym i kiedy jest czas na drzemke a kiedy na zabawe. U nas sie sprawdzila rewelacyjnie.

Do góry