reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla mamy i maleństwa

reklama
Dziewczyny czy któraś z was używ lusterka do obserwacji dziecka?? moze jakiś model polecić?

niestety nie moge wyłączyc poduszek potwietrznych i dzidzi musi jeździć z tyłu.. póki co jeżdzę z kimś, ale to się kiedyś musi skonczyć hehe, a maleństwo tyłem do kierunku jazdy usadowione..

A i jescze mamy tu jakies specjalistki od chust?? Potrzebuje porady;)

Ostatnia edycja:
jaką masz chustę? jaki rodzaj? ja potrzebuje jak mala będzie miała 3-4 miesiące- od tego okresu. a nie znam się na tym kompletnie;)

Quchasia, ja specjalistą od chust absolutnie nie jestem :-p, ale mam. Mam tkaną zwykłą bawełnianą z Nati Baby: http://www.natibaby.pl/category/chusty-tkane-wiazane . Kupiłam używaną. Szczerze mówiąc to doktorat można zrobić czytając o wszystkich chustach i porównując je :-D. Można czytać, oglądać, sprawdzać, porównywać, a i tak być w tym wszystkim głupim :rofl2:.
Jeśli kupujesz nową to dobrze kupić miękką, np. z domieszką bambusa lub jedwabiu. A zakup używanej bawełnianej ma ten plus, że materiał jest już "złamany", miękki. Łatwiej się uczy wiązać i w ogóle łatwiej się wiąże. Długość też jest ważna. Dla średniego wzrostu rodziców wystarczy ok.4,5m (nie mam w głowie jakie robią standardowe długości, ale ok.4,5m), jeśli któreś z rodziców jest wyjątkowo wysokie lub szersze to potrzebna będzie dłuższa. Jeśli oboje są malutcy i drobni to krótsza.
Jak od 3-4 miesiąca to już tylko tkana. Albo dla ułatwienia Mei Tai.
Ja oprócz chusty mam jeszcze nosidełko Womar: http://nosidelkaergonomiczne.pl/produkty,eco-design.html . My sporo po górach chodzimy, i większego Tymka już do nosidełka wkładałam a nie do chusty. Bo i przystanki co jakiś czas, a tu dziecko co chwilę chce trochę samo ićć, potem znowu być noszone i tak w kółko. A jednak wiązanie chusty co 10 minut trochę problematyczne... :-p Mam nadzieję, że z Witkiem też trochę podreptamy :rolleyes2:.
Przy nosidełkach ważne jest, żeby było ergonomiczne, a nie wisiadło w którym dziecko wisi na kroczu i jeszcze do tego cudo w którym jest odwrócone buzią do świata.[/U]

Ostatnia edycja:
Jeśli to jest to o czym myślę (pouch) to chyba nie ma sensu kupować. To taki pas przekładamy przez szyję o ramiona po skosie? To by było dobre teraz, dla malutkiego dziecka, tak do momentu aż dziecko będzie siedziało. A Ty chcesz od 3-4 miesiąca. Kasę wydasz a moim zdaniem nie poużywasz. W zwyczajnej chuście, wiązanej nomen omen w kieszonkę :-p, masz równomierne rozłożenie ciężaru dziecka na Twoim ciele. A w tej chuście-kieszonce ciężar będzie na jednej stronie, nie da się tego długo nosić. Tak po mieszkaniu, ewentualnie jakiś szybki wyskok do sklepu obok. No chyba, że o to Ci chodzi, to co innego. Poza tym w zwykłej chuście dziecko jest unieruchomione, a w tej chuście-kieszonce to tak jakbyś po prostu na rękach na biodrach trzymała dziecko, siedzi luzem na skrawku materiału. Bo to taka chustą "podręczna", na chwilowe noszenie. No chyba, że się mylę i o czym innym myślę niż Ty :-p. Nie używałam co prawda takiej chusty, ale ja Wolałabym kupić standardowa chustę. Lub - jeśli boisz się wiązania lub nie chce Ci się wiązać - kupić używane mei tai.

Ostatnia edycja:
Mysle ze mowimy o tej samej;) niby jak czytalam to dobre dla poczatkujacej. Myslisz, ze w tej kieszonce dziecko lata? Wydaje mi sie, ze nie moze latac:p chodzi mi tez o sprawdzenie czy mi chustonoszenie podejdzie.. nie chce wydawac kupy kasy na cos, co rzuce w kat, a taka kieszonke za ok 50 zl juz kupie;) czytalam tez ze to jest dobre na krotkie trasy, a ja chuste potrzebuje zeby wyskoczyc do sklepu i tyle;)

reklama
Dobra, poczytalam jeszcze i kieszonka odpada- zniechecil mnie fakt ze nie da sie jej idealnie dopasowac i zawsze bedzie dziecko mialo gdzies za luzno a gdzies za ciasno;)

Do góry