reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zakupy dla mamy i maleństwa

Może to nieładnie tak czyjeś pomysły powielać, ale mamusie październikowe mają już całkiem dopracowaną listę :-)
Mam nadzieję, że jej autorka Karen i pozostałe mamy październikowe nie obrażą, że ją tu wkleję ... będziemy miały od czego zacząć dyskusję :-)

UBRANIA:
-3xkaftaniki(do póki nie odpadnie pępuszek są lepsze od body) rozm. 56
-5xbody z długim rękawem, jeszcze nie wiem czy rozmiar 56 czy od razu 62, przydaje się przynajmniej jedno rozpinane na całej długości jak idziemy do lekarza nie trzeba maluszka rozbierać całego
-7xpajacyki lub śpioszki
-4xskarpetki
-2xgrubsze bamboszki czy skarpety
-2xbawełniane czapeczki po kąpieli rozm 36-38
-sweterek, 2xgrubsze bluzeczki
-kombinezon polarowy, na zimowy mamy jeszcze czas
-czapka grubsza
-rękawiczki
-proszki do prania u mnie sprawdził się JELP mogą też być płatki mydlane
UWAGI:
niedrapki są zbędne, ja swojemu dziecku od razu obcięłam pazurki jeszcze w szpitalu, poza tym można ubrać na rączki skarpetki
nie kupujcie pajacyków rozpinanych na pleckach, są niezdrowe i niewygodne dla dziecka, oraz bluz z kapturami na tym później dziecko będzie leżało i będzie mu niewygodnie
najwygodniejsze ubranka to rozpinane w kroczku, dla mam bojących się maluszków polecam kaftaniki lub body kopertowe czy rozpinane na całej długości
bieliznę czyli body i kaftaniki kupcie rozm 56 natomiast pajacyki śpioszki lepiej kupić od razu 62

SPANIE:
-łóżeczko
-materac
-kołedrka i podusia, nie jest na początku potrzebna moje dziecko spało w beciku otulonym kocykiem
-osłona na szczebelki(nie koniecznie niezbędna-moje dziecko nigdy głową nie uderzyło o szczebelki, wolałam zawiesić kocyk na łożku)
-ceratka pod prześcieradło
-2xprześcieradło na gumkę
-pościel
-becik(po mnie się darli żeby plecy były usztywnione ale miałam miękki taki gruby z polaru)
-kocyk gruby i kocyk polarkowy cienki

PIELĘGNACJA:
-wanienka(żadne wkłady i maty nie są potrzebne, wkłada się na dno pieluszkę tetrową)
-termometr do wody i do ciała
-gruszka do noska
-2 duże ręczniki frotte osobiście wolałam duże dla dorosłych niż te kwadratowe z kapturkiem
-pieluchy tetrowe 40szt(używa się je do wszystkiego do wycierania dziecka, do podłożenia pod buzię, do kąpieli do wanienki, do lekarza itd) jeśli mamy zamiar nie używać pampersów to odpowiednio więcej
-pieluchy flanelowe 5szt(używałam ich do becika podkładałam pod plecki później jak było ciepło to przykrywałam nimi dziecko)
-szczotka do włosów
UWAGI:
dziecko myłam ręką nigdy żadną gąbką czy myjką bo nic nie było tak delikatne jak moja własna dłoń :)

PRZEWIJANIE:
-pampersy zaczynamy od jednej paczuszki 2-5kg(ja już w ciąży kupowałam na promocjach tanie to takie poniżej 0,50gr/szt i trzeba z kalkulatorem liczyć w sklepie bo czasem w większych opakowaniach są droższe niż w mniejszych) używałam tylko Pampers lub Huggies
-chusteczki nawilżone u mnie sprawdziły się Pampers Sensitive
nie używałam przewijaka bo najwygodniej było mi przewijac na łóżku, kładłam ceratkę na to pieluszkę tetrową i jak była kupa lałam sobie do małej miseczki wodę i myjką myłam pupę i plecy, chusteczką nawilżoną wytarłam na gotowo, kremik i pampers i już :)
przewijaka się bałam wysoki i wąski, nie można dziecka zostawić na 1 sek a na łóżku pełna swoboda można było zostawić maluszka żeby sobie pofikał z gołą pupą
-wpisuję miseczkę plastkową bo ja jej używałam
-ręczniki papierowe którymi zbierałam większe ilości kupy z plecków czy pupki
-myjka możliwie cienka, gruba frotta jest niewygodna

KARMIENIE:
-butelka mała 150ml
-butelka duża 250ml
-do zamrażania pokarmu kupowałam w aptece pojemniki na mocz najlepiej na zakrętkę są bardzo tanie i wygodne, można je wygotować
-smoczek do mleka
-smoczek do herbatki
-smoczek uspokajający(ja go miałam ale nigdy nie używałam, mam wstręt do smoków)
-śliniaczki najlepiej do takich maluchow bawełniane i na napki a nie na rzepy które gryzą skórę szyjki
-podgrzewacz do butelek
-szczotka do mycia butelek i do smoczków ciężko je umyć bez tego
-laktator jednak taki zakup lepiej dokonać po porodzie bo nie wiemy czy będziemy mogły karmić piersią a jest to spory wydatek

UWAGI:
termoopakowanie się nie sprawdza, bardziej butelka trzymała temperaturę jak włożyłam ją dziecku do wózka w wcześniej zawinęłam w pieluchę niż w tym styropianie
podgrzewacz nie jest niezbędny ale wygodny butelkę można włożyć do wrzątku lub w nocy trzymać na kaloryferze :)

KOSMETYKI:
-gaziki mogą być te najmniejsze bodajże 5x5cm do przemywania oczków
-sól fizjologiczna(nalewamy na gazik i od kącika zew do wew przeciągamy, 2xdziennie)
-spirytus(musimy rozcienczyć nie pamiętam proporcji, nasączałam nim pałeczki do uszy i dokładnie wszystko tam wysmarowałam a gaziki już nasączone LEKO są sztywne i jest problem z dojściem np pod kikutek- ja ich nie polecam)
-oliwka na początku najwygodniej się nią dziecko nasmarowywało później zmieniłam ją na lekki kremik
-krem na pupę czy maść np Bambino, Nivea
-Sudocrem jako ostateczność przy odparzeniu niezastąpiony(nie wolno go używać profilaktycznie do codziennego smarowania, jest za mocny i w przypadku odparzenia nie mamy już czym leczyć skóry dziecka przyzwyczajonej do tak silnej maści)
-mydełko do mycia
-krem ochronny na buzię

-WÓZEK, FOTELIK
-herbatki dla kobiet karmiącyh, z kopru włoskiego oraz spokajającą(ja je miałam tak na wszelki wypadek)

DLA MAMY:
-majtki nie te z flizeliny tylko z siateczki można je prać i są bardzo wygodne, te pierwsze zjeżdzają z pupy
-wkłady poporodowe
-wkładki do biustonosza
-biustonosz dla karmiących 2 szt (ja je kupię już bo doszłam z mieseczki C do DD) tak jak pisałam wcześniej tylko nie 100% bawełniane bo one się rozciągają i nie trzymają biustu więc mamy gwarancję że później będziemy mieć piersi po pas
-tantum rosa saszetki
-płyn do higieny intymnej

reklama
bardzo fajny pomysł :-)

to ja doradzę aspiratorek frida, albo sopelek ( niezbędny przy czyszczeniu noska, zwykła grucha niech się schowa)
do kąpieli tylko i wyłącznie emulsję Oilatum
zamiast śpiochów z kaftanami( czego nie cierpię), zwykłe mięciutkie pajacyki, rozpinane z przodu po całej długości- dla mnie najwygodniejsze,
kopertowe body na sam początek

mi te gazetowe i forumowe mega wyprawki w ogóle się nie sprawdziły,chcociażby kosmetyki...nakupowałam kremów, oliwek, zasypek....a potem przyszedł pediatra i kazał to wszystko wyrzucić, proponując samą oilatum albo emollium, i to był np. mega strzał w 10 :)

właśnie najlepsze dla mnie były takie rankingi mam, co według, której zasługuje na uwagę,a czego zdecydowanie nie polecają

co do staników do karmienia, to też nie polecam tych bawełnianych, bo się rozciągają i obrzydliwie biust w nich wygląda, właśnie taki obwisły......

Kurcze to jaki biustonosz do karmienia...?? Ja wiem, ze powinien być taki z odpinaną klapką - a z takich to tylko bawełniane są... Fajnie byłoby mieć taki biustonosz co podnosi, piersi ładnie wyglądają no i zeby praktyczny był... Moze jak któraś bardziej cierpliwa wyszuka coś w necie np na allegro to byłabym wdzięczna za informacje i linka :)

tutaj na allegro ktoś ma fajną bieliznę dla mamy karmiącej,klika staników uważam za przyzwoite całkiem
Przedmioty użytkownika moda.allegro - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
ja generalnie uwielbiam łdaną bieliznę, dlatego może zwracam uwagę,coby przy karmieniu była wygodna,ale i ładna

nie polecam zdecydowanie tego firmy Canpol, fakt jest 100% bawełniany( ponoć tak najlepiej), ale to właśnie on mi ię strasznie rozciągnął i brzydko trzymał biust
BIUSTONOSZ ciążowy do karmienia CANPOL r.80C (990755495) - Aukcje internetowe Allegro

reklama
się przeraziłam lekko jak przeczytałam tę listę :) nie zdawałam sobie sprawy, że tyle tego jest :) to już chyba trzeba zacząć powoli kupować, bo nie starczy czasu :) ale biustonosz do karmienia to chyba na końcu, bo jeszcze nie wiadomo jaki rozmiar:)

Do góry