Karolinusia
Fanka BB :)
a ja książek nie czytałam, jakieś babskie ciążowe pisma raczej, w zasadzie "obsługa" dziecka była dla mnie bardziej intuicyjna niż z książek
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Odpowiednik Oilatum to Oilan
Wanienkę mamy najmniejszą, jaka była. Jak dziecko siada, to ją już do wanny wkładamy, a jak siedzi już bardzo stabilnie, to myjemy po prostu w wannie, lejąc wodę na bieżąco.
Termometr do wanienki moim zdaniem niepotrzebny. Ręka daje radę A te wbudowane w wanienki to w ogóle o d* rozbić.
Ciuchy kupiliśmy w wielkiej paczce na allegro od kobiety z Krakowa - po jej synku. 300 zł wyszło za 5 wielkich siat - ubranka na pół roku, kombinezony, kurtki itp.
Karolinusia, ja potrzebowałam właśnie głównie "instrukcji", jak przewijać, nosić itp. Wiadomo, że instynkt działa, ale nie zorientowałabym się np., że trzeba bioderka asekurować przy przewijaniu, a nie ciągnąć za stopy do góry; że lepiej na bok dziecko kręcić niż podnosić co chwilę nóżki czy pupę; że nosić trzeba na obie strony, żeby się asymetria nie utrwalała; że odkładać lepiej dziecko bokiem do podłoża, bo jak się plecami opuszcza, to się odruch moro uruchamia i dziecko łatwo wybudzić. Itd. itd. Tu Zawitkowski jest moim guru